NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ortalama 10 yıl kadar ilkin acayip görünen bir çift galaksiyi gözlemledi. Bunlar bir penguen ve yumurtasına benziyordu ve aralarında ciddi bir mesafe vardı.
Sadece James Webb Uzay Teleskobu’nun kızılötesi görüşü ile bakıldığında, iki galaksi uzayın boşluğunda birleşiyor şeklinde görünüyor. Hubble’ın yakaladığı görselde yer edinen, Penguen’in gövdesindeki kırmızı-kahverengi damarımsı görüntü Webb Teleskobu karesinde kaybolurken, Yumurta’ya onu bağlayan bir pus da kemer şeklinde uzanıyor.
Hem Hubble hem de Webb’i işleten ve Baltimore’da yer edinen Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, Webb’in bilimsel gözlemlerinin ikinci yılını kutlamak için bu görseli yayınladı.
Webb teleskobu 2021 senesinde fırlatılmıştı ve şimdi Güneş yörüngesinde, ortalama 1,5 milyon kilometre uzağımızda. Eski bir astronot da olan NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, ekibin teleskobun uzun süre süresince çalışmasını beklediğini söylüyor. Teleskobun ortalama 20 yıl süresince vazife yapabilmesini sağlayacak kadar yakıtı olduğu da belirtiliyor.
NASA, bu yeni teleskobun yüksek görüş ve bilimsel kabiliyetleri ile evrenin sırrını açacağını söylüyordu. İlk görselleri gören astronomlar “tüylerinin diken diken bulunduğunu” hatta ilk galaksilerin görüntüleriyle ağladıklarını belirtiyor.
Araştırmacılar, Webb’in kozmosu anlamamızda altın çağı başlattığını ifade ediyor. Bu kuvvetli teleskop, Büyük Patlama’dan bir tek 300 milyon yıl kadar sonraki süreci araştırıyor, bu dönem pek fazlaca yıldız ve galaksinin doğduğu bir an. Bilim adamları teleskobu, öteki dünyaların atmosferlerini incelemek için de kullanıyor.
Şimdiye kadar teleskop bizi hayal kırıklığına uğratmadı: evrenin erken döneminden, sadece yaşına nazaran fazlaca “erişkin” görünen galaksiler buldu, astrofizikçilere çözmeleri için yeni bulmacalar sağlamış oldu ve hava barındırdığına dair işaretler olan potansiyel olarak yaşama uygun dünyalar buldu
NASA araştırmacısı Renyu Hu, bu senenin başlarında yaptığı açıklamada “Webb, öte gezegen tanımlama limitlerini kara gezegenlerine doğru taşıyor. Hakkaten yeni bir tür bilimi mümkün kılıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Penguen ve Yumurta’nın bu yeni görselindeki iki galaksi, bir arada Arp 142 olarak biliniyor ve aralarındaki mesafe 100 bin ışık yılı. Dünya’ya uzaklıkları ise 326 milyon ışık yılı. Bilim adamları aralarındaki, onları birbirine bağlayan mavi ağırlıklı pusun galaksiler birbirine girdikçe oluşan “yıldız ve gazların bir karışımı” bulunduğunu söylüyor.
Bu etkileşimlerin izleri, görseldeki anahtar konumlarda görünüyor.
Enstitü şu şekilde açıklıyor: “Galaksilerin dansı ile Penguen’in daha ince gaz ve toz bölgelerini çekip, birbirlerine dalgalar halinde çarpıp, yıldızları oluşturuyor. İki noktadaki şu bölgeleri bakın: gagasında, balığa benzeyen şey ile, kuyruğundaki tüylere benzeyen şeyler.”
Bu kozmik dönüşüm, yüzlerce milyon yıl sonrasında iki galaksinin birleşmesiyle sonuçlanacak. Benzer bir durum galaksimiz ve yakınlardaki öteki komşularımızla da yaşanacak, sadece doğal ki fazlaca uzun seneler sonrasında.
Enstitü devam ediyor: “Bir bağlam oluşturması açısından; Samanyolu Galaksisi ile, en yakın komşusu Andromeda Galaksisi arasındaki mesafe 2,5 milyon ışık yılı. Bu iki galaksi de bir süre sonrasında etkileşime girecek, sadece bu 4 milyar yıldan ilkin yaşanmayacak.”
Elisha Sauers’in haberi