Geçtiğimiz temmuz ayında, Joseph Kramer adlı genç bir balıkçı, New Hampshire kıyısında bulunan ıstakoz kapanlarını topluyordu. Toplamış olduğu kapanların birinde görmüş olduğu ıstakoz, yenmeyecek kadar güzel görünüyordu.
Istakozun kabuğunda mavi, mor ve pembe pigmentler bulunmuş olduğu için, ıslandığında sırlanmış bir yüzeye haizmiş şeklinde görünüyordu. Kramer daha ilkin de parlak mavi renkli bir ıstakoz yakalamıştı, sadece bu kadar renklisini ilk kez görüyordu.
Yakalanan ıstakoz, Seacost Bilim Merkezi’ne götürüldü ve hala burada ziyaret edenlere görsel bir şölen sunuyor. Merkezdeki akvaryum uzmanı Sam Rutka, bu ıstakozun bir “pamuk şeker” ıstakozu bulunduğunu doğruladı. Bu tür bir ıstakozun, 100 milyonda bir görülen, ender bir genetik değişim sebebiyle böylesine renklere haiz olduğu belirtiliyor.
Pamuk şeker ıstakozları, kahverengi kabuklu alışılagelmiş ıstakozlara bakılırsa daha zor kamufle oldukları için, avcılar tarafınca oldukça daha kolay avlanabiliyorlar. Bu yüzden de insanoğlu tarafınca yakalanmaları oldukça ender oluyor. Daha ilkin 2018 senesinde Kanada kıyılarında da bir pamuk şeker ıstakozu yakalanmış, sadece daha açık bir renge haiz olduğu görülmüştü. Kramer’in yakaladığı ıstakoz ise oldukça daha koyu bir tona haiz.
A rare “cotton candy” lobster, a one-in-100-million genetic variant, was caught off New Hampshire’s coast on July 31, 2024, by a local lobsterman and was donated to the Seacoast Science Center for educational purposes. pic.twitter.com/ya2GCtJsIA
— ACFA (@ACFishAssoc) August 1, 2024
Tipik bir ıstakozun dış kabuğu, genel olarak kahverengidir. Sadece kırmızı, sarı ve mavi pigmentlere haizdir. Yukardaki şeklinde genetik mutasyonlar, bir pigmentin diğerlerine daha baskın olmasına niçin olabiliyor. Mesela kırmızı ıstakozlar, en sık görülen renk varyasyonu olarak göze çarpıyor. Her 10 milyon ıstakozdan biri kırmızı oluyor. Turuncu, sarı ve değişik renkli alanlara haiz ıstakozlar ise 30 ila 50 milyonda bir görülebiliyor.
Science Alert’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi