Kategoriler: Genel

100 yıllık gizemli makinenin ne işe yaradığı sonunda bulundu

ABD’nin Maryland eyaletinde ortaya çıkan 100 senelik gizemli makine tarihçileri çaresiz bıraktı.

Tarihçiler makinenin ne amaçla kullanıldığı sorusuna cevap bulamayınca, halkın desteğine başvuruldu ve ortalama 30 senedir depoda bulunan acayip makinenin yapılmış amacı ortaya çıktı.

Dorchester İlçesi Tarih Derneği (DCHS) “Neild Müzesi Aygıtı” adında olan cihazın ne olduğuna karar vermek için haftalar harcadı. Her ne kadar eski görünse de, aygıt hâlâ işler durumda ve seramik yüzeyin üstünde birinde saplamalar bulunan iki yatay pimden oluşuyor.

Makine ilk başta elle çalıştırmak için yapılsa da, sonradan işini otomatik gerçekleştirebilmesi için bir motor sistemi eklendiği belirtiliyor, doğal bu iş her her neyse…

DCHS, benzer bir makinenin 1990’larda Delaware’de bulunan başka bir tarih derneği tarafınca bağışlandığını belirtse de, bu makineye dair fotoğraf bulunmaması, onları eşleştirme imkanını ortadan kaldırıyor.

Dernek, makine ile ilgili halkın bilgisine başvurunca, Feysbuk üstünden yorum yağmaya başladı.

Kimileri makinenin çamaşır sıkacağı olduğu teorisini ileri sürerken, deri tabaklama makinesi, litografi için kullanılan planografik baskı makinesi ya da bir et dövücü olduğuna dair teoriler de paylaşıldı.

DCHS yöneticisi Zoe Phillips ise, makinenin fazlaca daha “mahalli” bir öyküsü bulunduğunu belirtiyor:

“Bu makinenin, teyzesine işinde yardım etmeye çalışan Maryland’li bir adam tarafınca yaratılmış ‘dövülmüş bisküvi üreticisi’ bulunduğunu düşünüyoruz. Makinenin, bisküviler üretilirken hamurdan havayı çıkarmaya destek olduğu düşünülüyor.”

Philips, 1 Kasım tarihinde Dorcheser İlçesi’nin sonunda bu vakayı kapatabileceğini duyurdu: Makine, hakkaten de mekanik dövülmüş bisküvi üreticisiydi.

Philips, Popular Science’a gönderilmiş olduğu elektronik postada şunları söylemiş oldu: “Derneğimize makineyi getiren şahıs, bunun 1992’de önceki evinden buraya getirilen ile aynı makine bulunduğunu doğruladı.”

Maryland dövülmüş bisküvilerinin kökeni zamandaki belirsizliğini korurken, tarihçiler bu pişmiş ürünlerin eyaletin cenup ve doğu bölgelerinde bulunan plantasyonlarda ortaya çıktığına inanıyor.

Bisküviler muhtemelen hamur harcını hafifletmek ve yumuşatmak için kullanılan mayanın eksikliğine bir çözüm olarak geliştirilmişti ve içeriklerinde domuz yağı, un, tuz, şeker ile kabartma tozu bulunuyordu.

Bisküviler ilk başta sert ağaç kütüklerinin üstünde yapılıyor ve hamur harcı çoğu zaman bir baltanın sap kısmıyla dövülüyordu.

Yerli kültüründe, çeşitli tariflerde dövülmüş mısır kullanılmasından etkilendiği kabul edilen bir yaklaşım.

Dövülmüş bisküvi üretimi bu şekilde süre alıcı ve yorucu bir iş olduğundan, süreci basitleştirecek bir makine birçok ekmek imalatçısı için iyi bir çözüm anlamına geliyor.

Peki şimdi bu gizem çözüldüğüne bakılırsa, akıllarda kalan tek sual var: Neild Müzesi aygıtıyla meydana getirilen dövülmüş bisküvileri ilk kim tadacak?


Popular Science haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Bul-Tikla

Son Yazılar

ADHD teşhisi koyulan kadınların sayısı artıyor: Ben de onlardan biriyim

Bu yazıya ADHD’li bulunduğunu düşünüp de kendine hastalık yakıştırmakla itham edilen hemcinslerimi selamlayarak adım atmak…

5 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

14 saat ago

Market alışverişlerinizde yapay zekadan yararlanabilirsiniz (Onda da mı?)

Suni zekanın günlük yaşamınızda destek olabileceği bir sürü yer var. Suni zeka yardımıyla e-posta oluşturabilir,…

19 saat ago

Mükemmel çırpılmış yumurta yapmanın sırları: 5 şeften ipuçları

Çırpılmış yumurta yalnız kahvaltıda değil her öğün afiyetle tüketilebilen bir yiyecek. Yumurtanın ekonomik ve düşük…

1 gün ago

Ev işlerini yapay zekâyla kolaylaştırmanın 3 yolu

Ev idaresi kimi zaman göze imkânsız denebilecek kadar zor görünüyor. İş saatleri, evlatların programları, temizlik,…

1 gün ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

2 gün ago