Kategoriler: Genel

23 saat pil ömrü mü?

Açıkçası ağzımız açık kaldı. Surface Laptop 7’nin kontrol ettiğimiz pil ömrüne inanamayacaksınız. Her ne kadar Surface serisi cihazlara bugüne dek fazlaca heyecanlanmamış olsak da, Surface Laptop 7 farkını hissettiriyor.

Surface serisinde devamlı bir şeyler noksan benzer biçimde hissettiriyordu. Hele ki MacBook’ların, Lenovo ThinkPad’lerin ve Dell XPS’lerin dünyasında Surface serisi, rakiplerinin performans anlamında arkada kalıyordu.

Surface serisinin başarısının önündeki en büyük engel ne yazık ki Intel’di. (Hatta Microsoft ürünlerine AMD işlemciler eklemeye karar verdikten sonrasında bu işlemciler, Intel tabanlı varyantlarından fazlaca daha iyi performans gösteriyordu)

Şimdiyse Microsoft, Surface Laptop 7’yle beraber Intel’i bırakıp yeni yıldız Qualcomm Snapdragon X Elite’i kullanma sonucu aldı. Qualcomm’da Snapdragon X Elite’in bilhassa M3’lü MacBook’ları performans anlamında geçtiğinden bahsederken yalan söylemiyordu.

Microsoft Surface Laptop 7 fiyatı ve özellikleri

İncelemede kontrol ettiğimiz Surface Laptop 7’nin fiyatı 1999 dolar’dı ve aşağıdaki özelliklere sahipti:

  • Qualcomm Snapdragon X Elite CPU
  • Qualcomm Adreno GPU
  • 32GB RAM
  • 1TB SSD depolama
  • 13.8 inç, 2496 x 1664 px çözünürlüğünde olan dokunmatik ekran (120Hz tazeleme oranı)
  • Windows 11 Home

Eğer fiyat yüksek geldiyse, 1199 dolar’a aynı modelin 16GB RAM ve 512GB SSD depolamalı ve Snapdragon X Plus işlemcili bir konfigürasyonu da bulunuyor.

Microsoft Surface Laptop 7 tasarımı

Surface Laptop 7, sofistike ve heybetli bir tasarıma haiz. Eğer bu Microsoft laptopunu kişileştirseydik, “Sek bir viski isterim” diyen, baştan aşağı siyah ekip elbisesiyle muntazam konuşan bir Wall Street bankacısı olurdu.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Ürünün araç-gereç kalitesi muhteşem. Kısmen geri dönüştürülmüş alüminyumdan meydana getirilen kasa, kapak ve ana bölümde herhangi bir eğilmeye izin vermediği için oldukça sağlam. Bunun da ötesinde parmak izlerini o denli da göstermiyor.

Elimizdeki araştırma örneği, adeta mürekkebe batırılmış benzer biçimde görünen Siyah renge haiz. Bu renk haricinde Safir, Kum ve Platin olarak üç değişik renk seçeneği de bulunuyor. Genel olarak Surface Laptop 7’nin, kapağındaki Microsoft logosu haricinde minimal ve gizemli bir görüntüsü var.

Surface Laptop 7, 1.34 kilo ağırlığıyla da oldukça taşınabilir.

  • Surface Laptop 7: 1.34 kilo

  • 14 inç M3 MacBook Pro: 1.54 kilo

  • 15 inç M3 MacBook Air: 1.50 kilo

Karşılaştırma amacıyla baktığımızda, 14 inç M3 MacBook Pro, 1,54 kilogram ağırlığında ve 1,55 santimetre genişliğinde daha ağır ve daha ince. 15 inç M3 MacBook Air ise 1,5 kilogram ağırlığında, sadece mühim seviyede daha ince (1.14 santimetre genişliğinde) olup gene de daha ağır.

Microsoft Surface Laptop 7 ekran özellikleri

Surface Laptop 7, iki değişik boyutta sunuluyor: Bizim elimizde ise 13.8 inç’lik panele haiz olan versiyon bulunuyor.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Bununla beraber ekranın çerçeveleri, fazlaca daha çağıl bir görüntü için inceltilmiş. LCD ekran, 2304×1536 piksellik ve dinamik 120Hz tazeleme oranlı bir açık oturum barındırıyor. Öteki bir deyişle yaptığınız işe bakılırsa tazeleme oranı 120Hz’e kadar çıkıyor. Daha azca akıcı olması ihtiyaç duyulan uygulamalarda bu oran 60Hz’e kadar düşüyor.

Surface Laptop 7’nin ekran oranı da 3:2. Bu da ekranın genişten fazlaca uzun olduğu anlamına geliyor. 600 nit parlaklığa haiz olan Surface Laptop 7, “güneşli gün” testimizi de geçti. Ekran her ne kadar parlak ortamlarda kötü performans vermiyor olsa da, oldukça yansıtıcı bulunduğunu da belirtmek gerek. Bundan dolayı Surface Laptop 7’nin ekranında yansıtma karşıtı bir kaplama kötü olmayabilirdi.

Microsoft Surface Laptop 7 giriş/çıkışlar

Surface Laptop 7, giriş çıkış mevzusunda birazcık pinti davranmış. Sadece MacBook Air’in bu mevzuda daha fena bulunduğunu ve hatta eski USB cihazlar için Tip-A girişi barındırmadığını da belirtelim.

Surface Laptop 7’deki Surface Connector girişi.
Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Kısaca kim bilir Microsoft’un sundukları o denli da fena değildir.

Laptopun sol kısmında:

  • USB Tip-A yuvası (3.2 Gen 1)
  • 2 tane USB4 Tip-C yuvası
  • 3.5mm kulaklık jakı

Sağ kısmında:

  • Microsoft’a özgü Surface Connect yuvası

MacBook’lar için sunulan MagSafe 3 bağlantısı benzer biçimde Surface Connect yuvası da bu laptopa özgü. Öteki yuvaların boş kalmasını sağlayarak, Surface Laptop 7’yi şarj etmenize izin veriyor. Bu modelin ne yazık ki bir microSDXC kart yuvası yok, sadece 15 inç’lik modelde mevcut.

Microsoft Surface Laptop 7 ses performansı

Surface Laptop 7’nin MacBook’u geçen bir performansı ve verimliliği olabilir, fakat bir Apple laptoptan alabileceğiniz büyüleyici ses standardını bulamayacağınızı izah edelim.

Kendrick Lamar’dan “Not Like Us”ı Spotify’dan açtık ve maksimum düzeyde sesin oldukça gürültülü bulunduğunu biliyoruz. Sadece Surface Laptop 7’nin hoparlör kurulumunda bu şarkı çok da fazla vurucu olmadı. Bir MacBook Air yada MacBook Pro’dan alabileceğiniz bas ve varlıklı derinliği alamıyoruz.

Microsoft Surface Laptop 7 klavye ve trackpad’i

Surface Laptop 7’nin klavyesini puanlamak gerekseydi sadece 7 verebilirdik. Klavyenin tuş mesafesi, ince ve hafifçe bir laptoptan bekleyebileceğiniz benzer biçimde birazcık kısa. Sadece gene de yeterince süratli bir halde yazabilmek mümkün oluyor.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Touchpad ise bundan önceki modele bakılırsa duyarlı haptik özellikleri bulunuyor. Kısaca tüm yüzeyden geri bildirim almak mümkün oluyor. Ürün kutudan çıktığında imleci hareket ettirmek birazcık zor gibiydi. Sadece “İmleç Hızı” ayarından bunu düzenlemek de mümkün.

Microsoft Surface Laptop 7 kontrol neticeleri ve performans

Microsoft Surface Laptop 7, üstünde yepyeni Qualcomm Snapdragon X Elite yongasıyla geliyor. Daha ilkin bahsettiğimiz suretiyle Qualcomm, M3’lü MacBook’ları geçebiliyor. İşlemci stres testi olan Geekbench 6 çalıştırdık ve Qualcomm’un iddialarını doğrulamaya çalıştık.

Surface Laptop 7 – 11,875

M3 MacBook Pro – 11,998

M3 MacBook Air – 12,170

Surface Laptop 7’nin güç modunu “en iyi performans” olarak ayarlayarak fazlaca daha çok performans almak mümkün oluyor. Bu şekilde bir durumda da Geekbench 6 skoru şu şekilde: 14,586.

Microsoft Surface Laptop 7 pil ömrü

Açıkçası bizi en fazlaca şaşırtan kısma geldik. Surface Laptop 7, 1080p’lik video oynatma testimizde tek şarjda 22 saat 50 dakika dayandı. Bu neredeyse 1 güne yaklaşıyor.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Bu incelemeyi yazdığımızda, son senelerde bir Windows laptopta gördüğümüz en uzun pil ömrüydü.

Microsoft Surface Laptop 7 web kamerası

Microsoft Surface Laptop 7’nin ekranının üst çerçevesinde 1080p’lik bir kamera bulunuyor. Kamera kızılötesi sensörle beraber Windows Hello yüz tanıma özelliğiyle geliyor.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Web kamerası açıkçası birazcık patates. Renkler suluboya benzer biçimde görünüyor ve birazcık bulanık. Sadece gene de birçok web kamerasından iyi bulunduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft Surface Laptop 7 uyumluluk sorunları

Microsoft Store üstünden Apple Music uygulamasını indirmeye çalıştık sadece arama sonuçlarında görünmedi. Anlaşılan o ki Apple Music uygulaması, Surface Laptop 7’yi desteklemiyor (Kontrol ettiğimiz ARM işlemcili ve Windows çalıştıran laptoplarda bu şekilde bir mesele yoktu).

Örnek olarak Photoshop, Dropbox, Zoom, Prime, Spotify, Hulu ve Chrome benzer biçimde uygulamaların, ARM üstünde Windows çalıştıran bilgisayarlar için uygulamaları bulunuyor. Kendinden bu desteği sunmayan uygulamalar ise Microsoft’un Prism altyapısıyla emüle edilerek çalıştırılabiliyor. Sadece Apple Music’in Surface Laptop 7’de bulunmama sebebini anlayamadık. Kim bilir Apple, hemen hemen bu desteğe izin vermiyor olabilir.

Bunun haricinde başka bir uyumluluk sorunuyla karşılaşmadık. Fortnite benzer biçimde oyunların bu laptopta çalışmadığı mevzusunda duyumlar aldık sadece esasen Surface Laptop 7, bir oyuncu laptopu değil.

Microsoft Surface Laptop 7 Suni Zeka özellikleri

Snapdragon X Elite yongası, verimlilik mevzusunda şampiyon ve bir performans canavarı. Bununla beraber Surface Laptop 7’nin suni zeka özelliklerini bir NPU ile güçlendiriyor. NPU, tüm suni zeka ile ilgili görevleri yüklenen hususi bir işlemci türü.

Bu da Surface Laptop 7’yi bir Copilot+ PC haline getiriyor. Kısaca Paint üstünde Cocreator’le keyifli özellikleri kullanabiliyorsunuz.

Mesela topuklu ayakkabı giyen bir flamingoyu Paint’te çizdiğimizde, suni zeka ile güçlendirilmiş uygulama çizimimizi tanıdı ve onu daha sofistike bir tasarıma dönüştürdü.

Surface Pro’da Cocreator kullanımı.
Görsel: Kimberly Gedeon / Mashable

Kolay olarak anlatmak gerekirse, Cocreator çirkin çizimlerinizi sempatik görüntülere dönüşen bir suni zeka özelliği olarak öne çıkıyor.

Çektiğimiz selfie’yi, suni zeka ile güçlendirilmiş Fotoğraflar uygulamasıyla “Rönesans” tarzına döndürdük.
Görsel: Kimberly Gedeon / Mashable

Fotoğraflar uygulamasıyla beraber görüntülerinizi animeden suluboyaya kadar değişik tarzlara dönüştürebiliyorsunuz. Bununla beraber çektiğimiz selfie’nin bozunmasını engellemek için bu tarzları çoğu zaman arka plana uyguladığını söylememiz gerek.

Yeni YZ ile güçlendirilmiş Fotoğraflar uygulamasında, çektiğimiz selfie’de “Papercraft” tarzını denedik.
Görsel: Kimberly Gedeon / Mashable

Görsel Üretici özelliği yardımıyla sıfırdan bir görsel de üretmek mümkün. “Evliliğini bowling salonunda paten giyerken kutlayan güzel bir gelin” istemi bizlere aşağıdaki neticeleri verdi.

Görsel: Kimberly Gedeon / Mashable

Yüzler kesinlikle bozulmuş şekilde geliyor, sadece görsel olarak istediğimizin büyük bölümünü size sunabiliyor bu özellik.

Daha önce de bahsettiğimiz ve tartışma yaratan Recall özelliği, şimdilik ertelenmiş görünüyor. Cihazda hemen hemen bu özellik yok.

Microsoft Surface Laptop 7 almaya kıymet mi?

Neredeyse 1 güne varan pil ömrü ve MacBook’u geçen performansıyla bu Microsoft laptop, kesinlikle almaya kıymet. Surface Laptop 7, 2024 senesinde kontrol ettiğimiz en uzun süre dayanan Windows’lu laptop oldu.

Microsoft Surface Laptop 7, şık bir tasarımı, kuvvetli bir Snapdragon X Elite yonga ile birleştirirken, üstün üretkenlik ve YZ ile güçlendirilmiş yaratıcılık kabiliyetlerini, en uzun pil ömrüyle sunmayı başarıyor. Açıkçası Apple bu ürünü gördüğünde birazcık olsun “terlemeye” başlamış olabilir.

Gücü ve verimliliği ciddi anlamda başarı göstermiş. Suni zeka ile güçlendirilmiş uygulamalar da Windows’u keyifli kılıyor. Açıkçası uzun süredir ilk kere, Windows’lu bir PC’de önden yüklenmiş uygulamalar, ilgi çeken bir eğlence sunabiliyor. Bir nevi çocuk benzer biçimde hissediyorsunuz.

999 dolar başlangıç fiyatına haiz olan laptop, eğer işletim sistemi sizin için mühim değilse, M3’lü bir MacBook’tan bile daha iyi olabilir.


Kimberly Gedeon’un incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

HUAWEI WATCH D2 – İlk Bakış: Bakanlık onaylı tansiyon ölçen akıllı saat

Huawei'nin gerilim ölçen saati Watch D yenilendi. Hem de bu sefer Türkiye Cumhuriyeti Sıhhat Bakanlığı'ndan…

24 dakika ago

Sagopa Kajmer – Eski Bıçaklar Yeni Kesikler Sözleri

Sagopa Kajmer – Eski Bıçaklar Yeni Kesikler ŞARKI SÖZLERİ Orda dur,ora benim sınır olur,geçenin haline…

7 saat ago

HUAWEI MatePad Pro ve MatePad 12X – İlk Bakış: Yeni HUAWEI tabletleri denedik

Huawei, en yeni çıkan ürünlerini tanıttı ve Mashable Türkiye olarak bu ürünleri tecrübe etme fırsatına…

7 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

14 saat ago

PS6 konsolların içerisinde Intel değil, AMD olacak, peki neden?

Sony'nin PS5 Pro duyurusu oldukca büyük coşku yaratmadı, hatta daha çok tepki topladı. Potansiyel alıcıların…

14 saat ago

Kardiyak arrest ve kalp krizi aynı şey değil! İşte ayırt etmenin yolları

NBA'in gelecekteki potansiyel yıldızları içinde gösterilen Bronny James, antrenman esnasında sahada yere yığıldı ve hastaneye…

20 saat ago