Silikon Vadisi’ndeki suni zekâ savaşı sürüyor ve giderek kızışıyor. Meta Perşembe günü firmanın halka açık geniş dil modelinin son olarak sürümü Llama 3’ü piyasaya sürdü.
Şirket, yeni suni zekâ (YZ) özelliklerini, Meta AI’ın kabiliyetlerini çoğaltmak için kullanacak. Kullanıcılar artık Meta AI’ı Feysbuk, Instagram, Messenger ve WhatsApp’taki arama çubuğu vasıtasıyla çağırabilecek ve direkt Feysbuk akışındaki gönderilerde Meta AI ile etkileşime girebilecek.
Meta AI meta.ai adresinden de kullanılabilecek. Kullanıcılar OpenAI/ChatGPT yada Google/Gemini’da olduğu benzer biçimde modelle söyleşi edebilecek. Meta, Google ve Bing ile yapmış olduğu ortaklıklar yardımıyla gerçek zamanlı bilgilere de erişebiliyor ve arama motoru sonuçlarının özetlerini sunabiliyor.
Meta, başlangıç olarak modelin 8 milyar parametreli ve 70 milyar parametreli olmak suretiyle iki versiyonunu yayınladı. Parametre, bir modelin kapasitesini ve kabiliyetlerini ölçmek için kullanılan ve YZ sistemindeki değişkenler için kullanılan bir terim. Şirket, Llama 3’ün en minik versiyonunun, selefinin en büyük versiyonu kadar kuvvetli bulunduğunu söylüyor. Şirket ek olarak Llama 3 modelini Meta AI asistan söyleşi robotunu yükseltmek için de kullanacak.
Meta Baş Ürün Sorumlusu Chris Cox “Bugün yaptığımız karşılaştırmalara bakılırsa bu kendi kategorisinde, ücretsiz bir şekilde sunulan en akıllı ve en iyi performansa haiz model olacak” dedi.
OpenAI, 2022’nin sonlarında ChatGPT söyleşi robotunu piyasaya sürerek Silikon Vadisi’ndeki YZ yarışının fitili ateşlemişti. O zamandan bu yana hem yeni hem de teknoloji devi olan pek oldukca şirket bu mücadeleye girişti. Meta ise geçtiğimiz Temmuz ayında Llama 2’yi kamuoyuna tanıttı ve Eylül ayında ise söyleşi robotu Meta AI’ın ilk sürümünü yayınladı. Şirket, diğerlerinin aksine modelini açık kaynaklı yazılım olarak hayata geçirdi.
Şirket, gelecek aylarda çeşitli dillerde söyleşi etme kabiliyeti de dahil olmak suretiyle ek kabiliyetlere haiz daha çok Llama 3 versiyonu yayınlayacağını deklare etti. Cox, firmanın eğitimini tamamladıktan sonrasında piyasaya süreceği 400 milyar parametreden oluşan daha da büyük bir model üstünde çalıştığını söylemiş oldu. (OpenAI GPT-4’ün kapasitesini açıklamadı fakat 1,5 trilyon parametre olduğu tahmin ediliyor.)
Wall Street Journal’a konuşan Sonata Insights’ın baş analisti Debra Aho Williamson, Meta’nın milyarlarca kullanıcısını YZ hizmetlerine yönlendirebilmesi hâlinde modeline reklamcılık ekleyebileceğini belirtti ve “Tüketiciye yönelik bir çok YZ deneyiminin, bir söyleşi robotu görüşmesi esnasında ortaya çıkan sponsorlu sonuçlar benzer biçimde bir tür ücretli reklam içereceğine inanıyorum” dedi.
“Llama 3’ün piyasaya sunulmasıyla beraber Meta AI oldukca daha çok şey meydana getirecek. Oldukca daha kuvvetli ve oldukca daha akıllı olacak” diyen Cox bilhassa ‘bağlantı özeti’ hususi durumunun uzun içeriklerde yararlı olacağını söylemiş oldu. Meta AI’nin ‘Emu’ adında olan görüntü oluşturma özelliği de hem daha süratli hem de daha yüksek kalitede sonuçlar üretecek; ek olarak kullanıcılara sorgu yazarken önizleme neticelerini gösterecek.
Cox, Meta’nın bu YZ atılımlarında parasız ve demokratik erişime odaklandığını altını çizdi ve “Şirket olarak halletmeye çalıştığımız şey araçların her yerde ve hepimiz tarafınca kullanmasını sağlamak” dedi. Llama’nın daha büyük sürümleri kullanıma sunulduğunda firmanın (OpenAI’ın ChatGPT Plus ve Google One AI Premium benzer biçimde) aylık bir abonelik modelini değerlendireceğini de sözlerine ekledi.
Bugüne dek yalnız ABD’de kullanılabilen Meta AI, İngilizce olarak Avustralya, Kanada, Gana, Jamaika, Malavi, Yeni Zelanda, Nijerya, Pakistan, Singapur, Cenup Afrika, Uganda, Zambiya ve Zimbabve’de kullanıma sunuldu. Şu anda ülkemizde kullanıma açık değil sadece yakında daha çok ülkede ve dilde kullanılması hedefleniyor.
Evet, erişim açısından bakarsak şu anda tablo Zuckerberg’ün ‘küresel YZ asistanı’ hedefinden epey uzakta. Sadece Zuckerberg’in Meta’nın geniş ölçeğini ve yeni trendlere hızla uyum sağlama becerisini (ki bazılarımız buna kopyacılık da diyebilir) rekabet üstünlüğü olarak görmüş olduğu oldukca açık. Meta AI ile de aynı taktiği izliyor ve temel modellere agresif bir halde yatırım yapıyor.
Son olarak; üretken YZ söz mevzusu olduğunda en çetrefilli meselelerden biri eğitim verileri. Bu mevzuya daha ilkin Eyvah! ChatGPT’nin yeni rakibi Meta AI, sosyal medya postları ile eğitildi başlıklı haberimizde değinmiştik. Meta sözcüsü, verilerinizi modelle paylaşmaktan vazgeçme olanağı olup olmadığı sorusuna cevap olarak, yalnızca belirli web sitelerinden veri kazımayı engellemiş olan robots.txt protokolüne işaret etti.
ChatGPT’nin ücretli bir sürümüyle eğitim verilerini paylaşmaktan vazgeçebiliyorsunuz. Sadece Meta AI’ın parasız bir hizmet olduğu göz önüne alındığında, verilerinizin onu kullanmak için ödediğiniz karşılık bulunduğunu söylemek mümkün.
Bizi X/Twitter’dan takip etmeyi ihmal etmeyin.
Wall Street Journal & Verge haberlerinden derlendi.