Google varsayılan arama motoru olmak için Apple’a ne kadar ödüyor?

Google’ın ‘varsayılan arama motoru’ olmak için Apple’a fazlaca para ödediği bir sır değil. Sadece yeni ortaya çıkan mahkeme belgeleri firmanın anlaşmayı devam ettirmek için ne kadar harcadığını net bir halde gözler önüne seriyor.

Bloomberg’e göre Google, arama motorunu Safari’de varsayılan olarak tutmak için Apple’a 2022 senesinde ortalama 20 milyar dolar ödedi. Bu miktar, ABD Hakkaniyet Bakanlığı’nın Google’a karşı açmış olduğu antitröst davasının belgeleri vasıtasıyla ortaya çıktı.

Bakanlık, Google’ın haiz olduğu güçle çevrim içi aramaları tekelleştirdiğini korumak için çaba sarfediyor. Ek olarak rakiplerini (ve potansiyel rakiplerini) yasalara aykırı bir halde dönem dışı bırakmak, öteki bir deyişle ‘boğmak’ için bu kadar fazlaca ödeme yaptığını korumak için çaba sarfediyor.

Antak kalma, ABD’de en fazlaca kullanılan akıllı telefon olan iPhone’un arama motorunu belirlediği için benzer anlaşmalar içinde en önemlisi ve davanın odak noktasını oluşturuyor.

Aslına bakarsak iki şirket arasındaki anlaşmanın ‘gizli saklı’ olması gerekiyordu

The tech giant allegedly broke EU law.

Apple yöneticileri bir duruşma esnasında Google’ın bunun için ‘milyarlar’ ödediğini ifade etmiş sadece bir sayı belirtmemişti. Ondan sonra bir şahit, Google’ın Apple’a çevrimiçi reklam gelirlerinin yüzde 36’sını ödediğini ağzından kaçırmıştı.

Apple ve Google arasındaki antak kalma 2002 senesinde başladı fakat iki firmanın arama reklamlarından elde edilmiş geliri paylaşmaya karar vermesi birazcık süre aldı. Daha önceki raporlar da Microsoft’un Bing’i Safari’de varsayılan arama motoru yapmak ve hatta Bing’i Apple’a satmak için pazarlık halletmeye çalıştığını ortaya koymuştu.

Chrome, bilhassa masaüstü bilgisayarlarda Apple’ın haiz olduğu Safari’den fazlaca daha popüler. Sadece Similarweb’in verilerine gore tüm cihazlar göz önünde bulundurulduğunda Safari hâlâ tarayıcıların ortalama yüzde 25’ini oluşturuyor.

Ayrıca Apple’ın iOS 18’de Gemini’yi kullanmak için Google ile görüştüğü söyleniyor. Şu demek oluyor ki Cupertino merkezli şirket yakında Google’dan daha da fazla para koparabilir.


Bloomberg ve 9to5mac haberlerinden derlendi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer