Paylaşımlarınız yapay zekayı eğitmek için kullanılıyor (Meta Bey, noluyor?)

Instagram, Feysbuk ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta’nın suni zeka modelleri, bu platformlarda yaptığınız paylaşımlar üstünden eğitiliyor. Sadece paylaştıklarınızı engelleme yolları da var.

Firmanın bu veri paylaşım politikası, bir Feysbuk bildiriminin Avrupa’daki kullanıcılara gönderilmesinin peşinden ortaya çıktı. Bildirimde Meta’nın bölgede yeni üretken suni zeka özelliklerinin sunulmasıyla beraber gizlilik politikasına gelen bir güncelleme hakkında bilgiler yer alıyordu. Bir başka sayfada ise Meta’nın üretken YZ gizlilik politikasında YZ’nin eğitimi için içinde “gönderiler, fotoğraflar yada fotoğrafların başlıkları benzer biçimde”, “Meta’nın Ürün ve hizmetleriyle paylaşılan verileri” kullandığı belirtiliyor. Kullanılanlar içinde kullananların gönderilmiş olduğu hususi mesajlar bulunmuyor.

Bir Meta sözcüsü ise firmanın “mahalli gizlilik yasalarına uyduğumuz için insanları bilgilendirdiğini” belirtti. İngiliz kullanıcı Philip Bloom’un paylaşımına nazaran değişiklik 26 Haziran 2024’te devreye girecek.

ABD’de bulunan kullanıcılar ise herhangi bir bildirim almadılar. Sadece Meta’nın veri paylaşım politikasına nazaran çoktan devreye girmişe benziyor. Meta, sisteemlerine Eylül 2023’ten bu yana üretken YZ özellikleri ekliyordu. Bunun ilk örneği de Messenger, Instagram ve WhatsApp’taki diyaloglara Meta AI söyleşi robotunu etiketleme özelliğiyle karşımıza çıkmıştı. Bu sayede Snoop Dogg, Charli D’Amelio ve Kendall Jenner gibilerinin lisansları alınıp, ünlüleri baz alan YZ personalarla söyleşi edebiliyorsunuz.

Daha kısa sürede Meta, Meta AI’ı Feysbuk, Instagram, Messenger ve WhatsApp’ın varsayılan arama çubuğu haline getirerek YZ ile güçlendirilmiş özellikleri daha çok ortama yaymış oldu. Sadece bir çok şahıs bunu rahatsız edici bulsa da, bunu kapatamıyorsunuz.

İngiltere ve Avrupa Birliği’nde yaşayan kullananların, Meta’nın YZ modellerine verilerini “yem etmeme” hakkı bulunuyor. Sadece verilerinizi bu alandan çıkarmak o denli da kolay değil. Kullanıcılar verilerinin paylaşılmasını engellemek için fazlaca fazla detaylı adımı tamamlamak zorunda.

Meta YZ modelleriyle verilerinizi paylaşmayı nasıl durdurabilirsiniz?

Verilerinizi Meta’dan tamamen söküp atmanın tek yolu, hesaplarınızı silmek. Ancak paylaştığınız verileri sınırlandırmak için birkaç farklı yöntem bulunuyor.

Opt-out bağlantısına tıklamayı denediğimizde, seçeneğin yalnızca belirli bölgelerdeki kişiler için geçerli olduğunu belirten bir mesaj gösterildi. PCWorld tarafından keşfedilen bir başka bağlantı bizi, “Meta’da suni zekayı geliştirmek ve iyileştirmek için kullanılan üçüncü taraflardan gelen” kişisel bilgilere erişmek, bu tarz şeyleri silmek yada şikayette bulunmak için talepte bulunabileceğiniz bir Meta yardım merkezi sayfasına gönderdi.

Formu doldurmak için size “Meta’da suni zekayı geliştirmek” için kullanılan üçüncü taraf verileriyle ilgili üç seçenek sunuluyor:

  • “Meta’da suni zeka oluşturmak ve geliştirmek için kullanılan üçüncü taraflara ilişik kişisel bilgilere erişin, bu detayları indirin yada düzeltin”
  • “Meta’da suni zeka oluşturmak ve geliştirmek için kullanılan üçüncü taraflara ilişik tüm kişisel detayları silin”
  • “Meta modelinde, özelliğinde yada deneyiminde bir suni zekadan aldığım bir yanıtla ilgili olarak üçüncü taraflardan gelen kişisel bilgilerimle ilgili bir kaygı gönderin”

Verilerinizi modellerle paylaşmaktan vazgeçme mevzusunda açık bir ifade bulunmadığını farkına varacaksınız. Seçenekler dar ve bilhassa üçüncü taraflarla ilgili. Formda ek olarak taleplerin otomatikman yerine getirilmediği, Meta’nın talebinizi mahalli yasalara nazaran değerlendireceği belirtiliyor. Dolayısıyla, daha katı gizlilik yasalarına doğal olarak olan AB yada İngiltere’deki kullananların verilerini silmeleri yada verilerine erişmeleri daha kolay olabilir.

Meta AI ile kişisel bilgilerinizi paylaşmakla ilgili istekler gönderirken tek seçenekleriniz bunlar.
Credit: Screenshot: Mashable / Meta

İlgili seçeneği seçtikten sonrasında Meta, ikamet ettiğiniz ülkeyi, adınızı, e-postanızı ve talebinizi niçin gönderdiğinizi açıklayan belirli kanıtları doldurmanızı ister.

Kullanıcılar, kişisel verilerinin silinmesi isteği gönderirken, bunun için spesifik kanıtlar göndermek zorunda.
Credit: Screenshot: Mashable / Meta

Biçim sizden “girdiğiniz ve kişisel bilgilerinizi içeren bir cevap oluşturan tüm istemleri” göndermenizi ya da yanıtın ekran görüntüsünü yüklemenizi istiyor. Doğrusu esasen, verilerinizi niçin silmek istediğinize dair belirli bir örnek vermeniz gerekiyor ve bu durumda bile Meta talebinizi yerine getirmeyebilir.

“Meta dışı etkinlik”i iyi mi kapatırsınız?

Verilerinizin Meta tarafınca kullanılmasını engellemenin bir başka yolu da “Meta dışı etkinlik” ayarlarınız olabilir. Bu sayfada, Meta ile informasyon paylaşan siteleri ve uygulamaları görebilirsiniz. Meta ile veri paylaşan belirli sitelerin bağlantısını kesmeyi, önceki etkinlikleri temizlemeyi ve gelecekteki veri paylaşımını yönetmeyi seçebilirsiniz.

Burada Meta ile veri paylaşan üçüncü partileri görebilirsiniz.
Credit: Screenshot: Mashable / Meta

Bağlantıyı kesmek ve önceki veri etkinliğini temizlemek, Meta tarafınca aslına bakarsanız toplanmış olan verileri silecektir. Sadece verilerin gelecekte üçüncü taraflarla paylaşılmasını önlemek için “Gelecekteki etkinlikleri yönet “i seçin ve “Gelecekteki etkinliklerin bağlantısını kes “i seçin. Şimdi, etkinlik geçmişinizi temizlediniz ve gelecekteki verilerin üçüncü taraflarla paylaşılmasını önlediniz.

Buradan da üçüncü partilerden Meta’ya sizin hakkınızda veri gönderilmesini engelleyebilirsiniz.
Credit: Screenshot: Mashable / Meta

Bununla beraber, bunun Meta’nın suni zeka modellerini eğitmek için kullanılan verileri iyi mi etkilediği belirsiz. Meta’nın gizlilik ayarları büyük seviyede üçüncü taraflarla paylaşımla ilgilidir, bu da Meta’nın verilerinizi dahili olarak iyi mi kullandığını ele almaz. Bu muhteşem bir çözüm değil, sadece gizliliğinizi geri kazanmak için iyi bir başlangıç.


Cecily Mauran’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer