iOS 18’in Siri’si yapay zekalı olabilir (Mesajlar ve Notlar da nasibini alacak)

Apple’ın iOS 18’le ilgili büyük yapay zeka duyurularını WWDC’de yapacağını biliyoruz. Sadece yeni bir rapor, bu açıklamalarla ilgili daha çok detay içeriyor olabilir.

AppleInsider, Siri, Mesajlar, Notlar ve fotoğraf düzenleme ile ilgili olarak iOS 18’in yeni suni zeka özelliklerinin detaylarını paylaştı. Şirket içinde “Greymatter” (Beyindeki gri maddeye bir gönderme) olarak anılan YZ ile güçlendirilmiş bu özellikler, son kullanıcının ergonomik olarak yararına olacak şekilde hazırlanmış. Bundan dolayı YZ özellikleri, Apple kullanıcılarının kolayca alışabileceği bir halde halihazırdaki uygulama ve hizmetlere gelecek.

Apple’ın YZ ile güçlendirilmiş özelliklerinin çoğunun firmanın kendi büyük dil modeli Ajax ile gerçekleştirileceği düşünülüyor. Sadece söylentilere göre Apple’ın OpenAI ile anlaşması da gündemde. Eğer bu antak kalma gerçekleşirse, iOS 18’in ChatGPT ile ilgili özellikleri de bünyesinde barındırması mümkün olacak. Bu özellikler içinde video üretme ve tanıma benzer biçimde kabiliyetler de içeriyor olabilir. Apple’ın bu YZ özelliklerini cihaz üzerinde işlemesi planlanıyor, sadece gene de üretken YZ’nin işlem gücü ihtiyacı sebebiyle bazı özelliklerin bulutta işlenebileceği de söyleniyor.

Siri’ye gelecek büyük güncelleme

WWDC’de beklenen büyük açıklamalardan biri de Apple’ın sesli asistanına gelmesi beklenen büyük güncelleme. AppleInsider‘dan gelen bilgilere nazaran “Greymatter Catch Up” adında olan bir bilhassa Siri’den yakın zamanlı bildirimlerin bir özetini almak mümkün olacak.

Sesli asistanın genel anlamda çok daha zeki olması ve takvim vakaları, lokasyonlar ve tarihleri öteki uygulamalarla birleştirerek bu bildirim özetlerini sunması planlanıyor. Apple’ın hem de oldukca daha naturel sesler denemiş olduğu de gelen bilgiler içinde. Umuyoruz ki OpenAI’ın Scarlett Johansson tartışmasında olduğu benzer biçimde ünlülere benzeyen sesler olmaz.

Mesajlar, Siri ve E-Posta için akıllı yanıtlar geliyor olabilir

iOS 18 uygulamalarına geleceği söylenen özetleme özelliğiyle beraber yeni raporlar, Apple’ın büyük dil modeli tarafınca üretilmiş bildiri ve e-posta yanıtlarından oluşan “akıllı yanıtlar” adında olan bir özelliğin de sunulacağı yönünde. Bu özelliğin Google’ın Gemini ile beraber Gmail ve Dokümanlar uygulamalarına sunmuş olduğu YZ güçlendirmesine benzer olacağını tahmin ediyoruz.

Notlar ve Sesli Notlar da YZ’dan nasibini alıyor

Notlar ve Sesli Notlar uygulamaları, fikirlerinizi anında not almak ve diyalogları kayıt altına almak için oldukça kullanışlı. Sadece bu iki uygulama iOS 18’le beraber büyük güncellemeler alabilir. Yenilenmiş Siri’nin, Notlar ve Sesli Notlar uygulamalarından özetler yada transkriptler vereceği söyleniyor.

Notlar uygulamasının Hesap Makinesi uygulamasıyla olan entegrasyonuyla beraber matematik denklemlerini çözme özelliğine ulaşması da planlanıyor.

Apple Google’ın Büyülü Silgi ve öteki fotoğraf düzenleme araçlarını yakalaması planlanıyor

Apple’ın iOS 18 için kişiye özel emoji üreteci ve Fotoğraflar uygulaması için YZ ile güçlendirilmiş özellikler üstünde çalmış olduğu söyleniyor. Bununla ilgili olup olmadığı net olmasa da, AppleInsider iOS 18’deki fotoğraf düzenleme yazılımının ve macOS 15’in yeni üretken YZ özellikleriyle iyi mi çalışacağıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Bu özellikler içinde arka plandaki nesneleri silerek fotoğrafı “temizleme” ile belirli referanslara nazaran görüntü üretme benzer biçimde araçlar yer alacak.

Google’ın Pixel telefonunda da “Büyülü Silgi” adında olan bir özelliğin bir süredir bulunmuş olduğu biliniyor. Görünüşe nazaran Apple’da iPhone’a bu özelliği getirecek.

Bunun haricinde Apple’ın YZ görüntü üretimi araçlarının Mesajlar uygulamasıyla da entegrasyonu söz mevzusu. Sadece bu mevzuda herhangi bir detay bulunmuyor.

Apple’s AI-image generating tools might include an integration with Messages, although details beyond that are unknown.

Kaynaklar güvenilir, sadece tüm bu söylentiler ve beklenen duyurular değişebilir. Apple bizi diken üstünde tutmayı seviyor ve 10 Haziran’da Tim Cook ve ekibi sahneye çıkana kadar bundan güvenli olamayacağız.


Cecily Mauran’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer