Adobe kullanım koşullarını neden güncelliyor? Çok tepki gelmişti…

Adobe, kullandığı muğlak dilin tepkilere yol açmasının arkasından Kullanım Koşulları’nı güncelliyor. Şirket tarafınca meydana getirilen açıklamada “İçeriğiniz size ilişik ve asla herhangi bir YZ aracını eğitmek için kullanılmayacak” denildi.

Photoshop, Premier ve InDesign şeklinde yaratıcı yazılım araçları üreten şirket, Pazartesi günü yayınladığı bir blog yazısında 18 Haziran 2024 evveliyatına kadar güncel koşulların paylaşılacağını duyurdu. Ürünlerden görevli Genel Müdür Yardımcısı Scott Belsky ile hukuk ve politikadan görevli Genel Müdür Yardımcısı Dana Rao tarafınca meydana getirilen ortak açıklamada, “Adobe olarak duruşumuzda, müşterilerimize olan bağlılığımızda ve bu alandaki yenilikçi faaliyetlerimizde hiçbir belirsizlik söz mevzusu olması imkansız” denildi.

Belsky ve Rao, firmanın hiçbir süre kullanıcı içeriğiyle üretici suni zekâ (YZ) eğitmediğini, üretilen içeriklerin iyelik hakkını ihlal etmediğini ve son ToS güncellemesiyle bu şekilde bir niyeti beyan etmediğini altını çizdi. Ek olarak ikili, “Bununla beraber, Kullanım Koşulları’nı topluluğumuza olan taahhütlerimizi yansıtacak şekilde iyileştirmenin yapılacak en doğru şey olduğu mevzusunda hem fikiriz” diye yazdı.

Geçtiğimiz hafta Adobe’nin Kullanım Koşulları’nın güncellenmesi arkasından adeta bir PR fiyaskosu patlak verdi. Değişikliklerin ne anlama geldiği yada neyin değişmiş olduğu mevzusunda net bir izahat yapılmadığı için Adobe kullanıcıları en kötüsünü düşündü ve güncellenen şartların üretilen içeriklerin özerkliğinde ciddi değişimler anlamına geldiği kanısına vardı. Pek fazlaca şahıs bilhassa Adobe’nin; Firefly YZ modellerini eğitmek için yayınlanmamış üretici çalışmalarına erişebileceğini ve hatta devam eden çalışmaların mülkiyetini elde edebileceğini düşündü. Güncellemeler, üretken YZ araçlarının birçok insanoğlunun geçim kaynağını tehlike arzettiği düşüncesinin başat olduğu bu zamanda netlik ve şeffaflıktan yoksundu. Bunun üstüne, platformu terk etme tehditleri de dahil olmak suretiyle yoğun tepkiler geldi.

Sadece şirkete kullanıcı içeriğine erişim izni veren güncellenmiş politikasının, yasaları çiğneyen yada şartları ihlal eden faaliyetlerin izlenmesi ile ilgili olduğu ortaya çıktı. Adobe, modellerini kullanıcı içeriğiyle eğitmeyi yada herhangi bir düşünce hakkını gasp etmeyi asla amaçlamadığını söylemiş oldu. Ek olarak kullananların ‘ürün geliştirme programına katılmama’ (kısaca model eğitimi için içerik paylaşma) seçeneğine haiz olduğu açıklandı.

Aslına bakarsak tamamı daha net ve sıhhatli bir iletişimle önlenebilirdi fakat muhtemelen bir miktar saygınlık kaybı yaşandı. Belsky ve Rao da bunu bilincinde olsa gerek ki açıklamanın sonunda “Güvenin kazanılması icap ettiğinin farkındayız” ifadeleri yer aldı.


Cecily Mauran, Mashable’da muhabir.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer