Bir muz oyunu ile binlerce dolar kazanmayı hayal etmiş miydiniz? (Artık bunu yapmanız mümkün!)

Banana / Muz adlı oyunda, oyuncuların bir muza sürekli “tıklaması” gerekiyor. Oyun bu kadar. Cookie Clicker adlı oyuna benziyor, fakat ondaki keyifli özellikler yerine, burada bir tek tıklıyorsunuz. Bir şey kazanmadan.

Tüm bu basitliğine karşın, Nisan ayında piyasaya çıkan oyun büyük bir kesime ulaştı.

Oyunu aynı anda oynayan oyuncu sayısı en yüksek 860 bine ulaştı ve bu da Banana‘yı Steam’de (anlık olarak) en oldukca oynanan ikinci oyun haline getirdi. İlk sırada doğal ki Counter-Strike 2 var. Popülerliğindeki bu artış göz kamaştırıyor, zira geçtiğimiz hafta bir tek 100 bin oyuncusu bulunuyordu.

Banana, aynı anda erişilen en yüksek oyuncu sayısı mevzusunda Baldur’s Gate 3’ü de zorluyor, ödüllü oyunu aynı anda oynayan oyuncu sayısı 875 bin 343’e ulaşmıştı.

Steamcharts.com’a nazaran Steam’de aynı anda en yüksek oyuncu sayısına ulaşan oyunlar
Credit: Screenshot / Steam Charts

Banana yakında BG3’ü Steam’in tüm zamanların en oldukca oynanan 10 oyunu sıralamasında geçecek benzer biçimde duruyor.

Banana niçin bu kadar popüler?

Her ne kadar oyun başlangıçta boş görünse de, aslına bakarsak fazlası var. Devamlı tıklamak sonunda yeni bir muzun ortaya çıkmasına yol açıyor. Oyuncular bu muzu Steam üstünden satabiliyor ya da takas edebiliyor. Bazen daha nadir görülen ve daha kıymetli bir muz da düşüyor, bu da devamlı tıklamayı “kıymetli” hâle getiriyor.

Nadir görülen muzlar yüzlerce dolara satılabiliyor, şimdiye dek en yüksek fiyata satılan muz için ise bin 300 dolar (ortalama 42 bin TL) ödendi.

Oyunun geliştiricisi Polygon‘a yapmış olduğu açıklamada “Bu kadar oynanması bence, oyunun yasal bir ‘sonsuz para deposu’ olmasından kaynaklanıyor” diyor.

Oyunun minimum sistem gereksinimleri yardımıyla, kimi oyuncuların neredeyse bin kadar değişik hesap ile oyunu oynayarak, bu ender muzu düşürme ihtimalini artırmaya çalmış olduğu belirtiliyor. Oyunun popülerliği arttıkça, geliştiriciler muz tasarımlarını güncelleyerek oyuncu ve içerik akışını denetim etmeye çalışıyor.

Banana’nın viral olmasını özetlemek gerekirse netin o bildiğimiz latife anlayışı ve oldukca ciddi para kazana ihtimali sunmasıyla özetleyebiliriz.

Bunlar bir araya erişince de, bunaltan bir tıklama oyunu, acayip bir NFT kart takas simülatörüne dönüşüyor.


Chance Townsend’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer