Apple’ın yapay zekâsı AB’ye takıldı!

Apple’ın YZ özellikleri, yasal endişeler sebebiyle Avrupa’da en azından şimdilik kullanılamayacak.

Şirket Cuma günü, Avrupa’da gösterim meydana getiren kuruluşlara gönderilmiş olduğu açıklamada Apple Intelligence’in ve onun yanı sıra iPhone Mirroring ve SharePlay Ekran Paylaşımının Avrupa Birliği kullanıcıları için yayımını durduracağını açıkladı. Bunun öne sürülen nedeni ise Dijital Pazarlar Yasası (DMA).

Apple’ın The Guardiana gönderilmiş olduğu elektronik postada şu ifadeler vardı: “Bilhassa, DMA’dan kaynaklı uyumlu emek verme gereklilikleri bizi ürünlerimizin bütünlüğü ve kullanıcı gizliliği ile veri güvenliği mevzusunda endişelendiriyor.” Özelliklerin AB’de 2025’ten ilkin kullanılamayacağı belirtiliyor.

Apple, bu yıl düzenlemiş olduğu Dünya Geliştiriciler Konferansı – WWDC ile sonunda YZ trenine bindi. Doğal ki bunu mümkün olan en Apple yöntemi ile gerçekleştirmiş oldu. Şirket YZ özelliklerini Apple Intelligence adı altında bir araya getirdi.

Teknoloji devi bu alanda ChatGPT ile yapmış olduğu ortaklığı da deklare etti, buna gore OpenAI’ın söyleşi robotu iOS 18’e entegre olacak.

Etkinlik süresince, Apple gizlilik ve veri otonomluğundan bahsetti. Doğrusu Apple Intelligence, ChatGPT’ye bağlanmadan ilkin kullanıcıdan izin isteyen hususi bulut işlem sistemiyle çalışacak.

AB’de gecikmeli kullanıma sunulacak öteki iki özellik, Apple Intelligence’in parçası değil sadece cihazların beraber çalışabilmesiyle ilgili, ya da eğer bir iPhone ya da Mac’iniz yoksa, beraber çalışamamasıyla. iPhone Mirroring / Yansıtma özelliği macOS Sequoia güncellemesi ile geliyor ve kullanıcının iPhone ekranlarını Mac cihazlarından yönetebilmesini sağlıyor.

SharePlay Ekran Paylaşımı ise bir FaceTime güncellemesi ve kullanıcının, uzaktan bağlandığı aleti denetim edebilmesine olanak tanıyor.

Sadece DMA, “suyun başını tutan” büyük teknoloji şirketlerinin bu güçlerini tekelleşme yolunda kullandıklarını düşünüyor. 2022 senesinde Avrupa Komisyonu tarafınca kabul edilen düzenleme, teknoloji endüstrisini daha rekabetçi ve adil hale getirmek için sert kurallar içeriyor.

Bu kurallar içinde üçüncü parti uyumluluğa izin vermek ve kendi ürün ve hizmetlerinde üçüncü parti uygulamaların kullanımına izin vermek de yer ediniyor.

Apple, gizlilik ve veri güvenliği risklerini öne sürerek DMA’ya karşı savaşım etti. Şirket alternatif uygulama mağazalarına izin vermemek ve Safari’yi “silinemez” kılmasının altında yatan gerekçe olarak bu tarz şeyleri gösterdi. Fakat AB bu iddiaları kabul etmedi ve Apple’ı rekabeti baltalamakla suçladı.

Yakın geçmişte, Apple’ın AB yasalarına uyum göstermeyi başaramadığı için yüklü cezalar ödeyebileceğine dair haberler de yapılmış oldu.

Bu yüzden, Apple şimdilik YZ özelliklerini AB’deki kullanıcılara sunmayacak. Böylece yüz milyonlarca Apple kullanıcısı bunlara erişemeyecek. Şirket açıklamasında “Avrupa Komisyonu ile beraber emek harcayarak bu özellikleri AB kullanıcılarımıza, güvenliklerinden taviz vermeksizin sunabilmek için emin şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu da, Apple’a yanıtında “Suyun başını tutan firmalar hizmetlerini Avrupa’da sunabilir, doğal ki adil rekabeti hedefleyen kurallarımıza uydukları sürece.”

Kısacası, her iki taraf da bir ortak nokta bulana kadar karşılıklı “atışmayı” sürdürecek, bu süre zarfında Avrupalı Apple kullanıcılarının da beklemesi gerekecek.


Cecily Mauran’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer