Avrupa Komisyonu’nun “ön bulgularına göre” Apple, Avrupa Birliği’nin Dijital Marketler Yasası’nı (DMA) ihlal ediyor.
Pazartesi günü Komisyon, üçüncü taraf uygulama geliştiricileri ve uygulama mağazalarına yönelik yeni sözleşme gereksinimlerinin de DMA’yı ihlal etmiş olduğu şüphesi ile Apple’a karşı yeni bir dava açtı.
2022 yılı Kasım ayında yürürlüğe giren DMA, AB içinde uygulama platformu işleten şirketlerin, üçüncü parti uygulama geliştiricilere izin vermesini ve kullanıcılarına alternatif, daha ucuz satın alma seçenekleri sunmasını, ek olarak kullanıcılarını bu seçeneklere yönlendirip, satın alma yapmalarına izin vermesini gerektiriyor.
Soruşturma sırasında, Komisyon Apple’ın App Store uygulamalarını inceledi ve geliştiricilerin, müşterilerini özgürce App Store dışına yönlendirmesine izin verilmediğini gördü. Şirket bunun yerine üçüncü parti uygulamaların, kullanıcılarını uygulama içerisindeki linklerle yönlendirmesine izin veriyor ki Komisyon bunu “çok sınırlayıcı” olarak değerlendirdi.
Ayrıca Apple’ın yeni müşteriler için geliştiricilerden aldığı payın da “kesinlikle gerekli olanın ötesinde olduğu” belirtiliyor.
Pazartesi günü konuyla ilgili tweet atan Thierry Breton şunları söyledi:
“Apple çok uzun süredir yenilikçi şirketleri sıkıştırıyor. Bugün AppStore ve iOS’un DMA’ya uyum sağladığından emin olmak için yeni adımlar atıyoruz.”
Apple’ın şimdi bunlara uyum sağlamak için davanın başladığı 25 Mart 2024 tarihinden itibaren 12 aylık süresi var. Eğer bunu yapmazsa, küresel gelirinin yüzde 10’una kadar ceza ödemesi gerekebilecek, ihlaller sürerse rakam yüzde 20’ye de yükselebilir. Apple’ın son açıklanan gelir rakamlarına göre, yüzde 10’luk ceza 38 milyar dolar (yaklaşık 1.216.000.000.000 TL, yani 1 trilyon 216 milyar TL) ediyor.
Avrupa Birliği, bu yıl Mart ayında da Apple’a, Spotify’ın açtığı dava sonrasında benzer suçlamalarla 1,84 milyar dolarlık (yaklaşık 59 milyar TL) ceza kesmişti.
Ayrıca Apple geçtiğimiz hafta Apple Intelligence özelliklerini Avrupa’da yayınlamayacağını duyurmuştu. Bunun sebebi de gene DMA’ya uyum gerekliliği.
Apple, Avrupa Komisyonu tarafınca DMA ihlali sebebiyle araştırma altında olan tek şirket değil. Komisyon Google ve Meta’yı da mercek altına aldı.
Stan Schroeder’in haberi