Para yoksa, yapay zeka modellerine de veri yok

Eğer Microsoft, Reddit gönderilerini arama motoru Bing’in sonuçlarına eklemek ve firmanın suni zekasını eğitti veriler arasına katmak istiyorsa, ellerini cebe atmak zorunda duracak benzer biçimde görünüyor.

Reddit CEO’su Steve Huffman ile The Verge’ün gerçekleştirdiği röportajda Huffman, Reddit’in Google’ın yapmış olduğu benzer biçimde Microsoft’un da web sayfasındaki verileri kullanmak istiyorsa, ödeme yapması icap ettiğini belirtti.

Huffman röportajda, Google ve Microsoft’un suni zeka modellerini Reddit’in verilerini kullanarak iyi mi eğittiğinden bahsederek şunları söylemiş oldu: “Bu anlaşmalar olmadan, verilerimizin iyi mi görüntülendiği ve ne için kullanıldığı mevzusunda herhangi bir söz hakkımız yada bilgimiz yok; bu da bizi, verilerimizin iyi mi kullanılmasını yada kullanılmamasını istediğimiz mevzusunda uzlaşmaya istekli olmayan kişileri engelleme konumuna getirdi.

Reddit arama motorlarının suni zeka eğitimi için ödeme yapmasını istiyor

Geçtiğimiz hafta gelen bilgilere nazaran Reddit, Microsoft Bing ve DuckDuckGo benzer biçimde arama motorlarının, platformu taraması ve sayfalarını listelemesini engellemeye başladı. Netice olarak kısa sürede oluşturulan Reddit gönderileri artık Bing yada DuckDuckGo sonuçlarında görünmüyor.

Reddit gönderilerini sunmaya devam eden tek arama motoru ise Google. Google ve Reddit arasındaki 60 milyon dolarlık antak kalma yardımıyla arama motoru devi, suni zeka modellerini Reddit’in veriyleriyle eğitebiliyor.

Google’la beraber Reddit, OpenAI’la da bir antak kalma imzaladı. Bu sayede Reddit gönderileri, yeni SearchGPT arama ürünündeki sonuçlarda yer alacak.

Huffman bilhassa Microsoft ve suni zeka şirketleri Anthropic ve Perplexity’yi Reddit’in verilerini iyi mi kullanabilecekleri mevzusunda pazarlık yapmadıkları için şu anda engelledikleri şirketlere örnek olarak gösterdi.

Reddit CEO’su bununla birlikte bu şirketleri engellemenin “gerçek bir baş belası” bulunduğunu belirtti, sadece bilhassa Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman’ın kamuya açık verilerin “parasız yazılımlarla” eşdeğer olduğu ve dolayısıyla suni zeka eğitilmesi için kullanılabileceği yönündeki yorumlarına işaret ederek, bu engellemenin lüzumlu bulunduğunu altını çizdi.

Reddit’in suni zeka şirketlerinin modellerini herhangi bir ödeme yapmadan bu tür platformlarda eğitmesi hakkında haklı endişelerin bulunuyor. Sadece Reddit içeriklerinin arama motorlarından kaybolması da webin geleceği hakkında endişeler oluşturuyor.


Matt Binder’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer