Seneca ile Kahvaltı Özeti ve Konusu

Seneca ile Kahvaltı – David Fideler

Mevzusu

Kitapta Stoacı felsefeci Seneca’nın düşüncelerini ve yaşam felsefesi ele alınarak, bu felsefeyi çağıl yaşamda iyi mi uygulayabileceğimiz anlatılmaktadır. David Fideler, Seneca’nın yazılarından esin alarak, bireylerin hayatlarının anlamını iyi mi keşfedebileceklerini, zorluklarla iyi mi başa çıkabileceklerini ve içsel huzura iyi mi ulaşabileceklerini tartışır. Kitap, Stoacılığın temel prensiplerini mütevazi bir üslupla açıklayarak, okuyuculara günlük yaşamlarında bilgelik ve etik bir duruş kazanmaları için rehberlik eder.

Seneca ile Kahvaltı Özeti

David Fideler’in Seneca ile tanışması yaşamış olduğu acı bir vakayla adım atmıştır. Sevilmiş olduğu bir arkadaşı Fideler’e yarım şişe sakinleştirici aldığını belirten bir e-posta göndermişti. Bu olayın peşinden derhal arkadaşını alıp bir acil servise götürmüştür. Bir süre sonra arkadaşı akıl hastanesine sevkedilir sadece ayrıca oradan çıkarılmasına yardım etmesi için Fideler’e yalvarır. Bu sebeple ona yardım edebilecek tek şahıs kendisidir. Bu yardım sürecinde ikisi de birbirlerine aşık olurlar. Yaşamış olduğu umarsızlık duygusu artık Fideler’i de tüketmeye adım atmıştır. Bunun üstüne kendisi de terapiye adım atar. Fakat Seneca’nın yazılarını ve mektuplarını okumak ona daha oldukca yarar sağlar. Onun deyimiyle Seneca’nın bilge ve istikrarlı sesi, onun düzgüsel insan hissini tekrardan kazanmasına destek sağlar.

Fideler seneler sonrasında eşiyle birlikte yurtdışına göç eder ve yanında Seneca’nın kitaplarını da alır. Peşinden Seneca okuma alışkanlığını bir dinsel tören haline getirir. Oğlunu okula bırakıp spor yaptıktan sonrasında kahvaltısını her yaptığında Seneca okumaya adım atar. Bu sebeple de kitabın adını “Seneca ile Kahvaltı” koyar.

Ona nazaran Seneca’nın en fazla merak uyandıran ve en zekice yazan Stoacı yazar kabul edilmesine rağmen asla kimse Seneca’nın öğretilerini averaj bir okuyucu için açıklayan bir kitap yazmamıştır. Fideler de Seneca’nın kendisi şeklinde zor zamanlardan geçen ya da iç huzurunu kazanmayı amaçlayan insanoğlu için bu rehberin bir yol arkadaşı olmasını amaçladığı için bu kitabı yazdığını belirtir.

Kitap, Stoacılığın temel prensiplerini ele alarak, bireylerin çağıl yaşamın zorluklarıyla iyi mi başa çıkabileceğine dair ergonomik tavsiyeler sunar.

Kitabın Ana Temaları:

 1. Stoacı Felsefenin Temel İlkeleri:

                • Stoacılık, insanoğlunun dışsal vakalar üstündeki kontrolünün sınırı olan bulunduğunu, sadece bu vakalara verilen tepkilerin tamamen kişinin kontrolünde bulunduğunu savunur.

                • Duygusal dinginliğin, dış dünyaya karşı edilgenlik yerine, kişinin kendi zihin durumunu denetim etmesiyle elde edilebileceği vurgulanır.

 2. Seneca’nın Yaşamı ve Felsefesi:

                • Seneca, MÖ 4 senesinde dünyaya gelen bir Romalı felsefeci, devlet adamı ve yazar olarak tanıtılır. Yaşamının büyük bir bölümünü etik ve terbiye üstüne düşünerek geçirmiştir.

                •Fideler, Seneca’nın yazılarından ve öğretilerinden yararlanarak, onun felsefi görüşlerini açıklar ve bunların çağıl dünyada iyi mi uygulanabileceğini gösterir.

 3.Ergonomik Bilgelik ve Etik Yaşam:

                • Kitap, Seneca’nın yazılarını referans alarak, bilgece ve etik bir yaşam sürmenin yollarını tartışır.

                • Kendi zihnimizi eğiterek ve yaşamın belirsizliklerine karşı hazırlıklı olarak, duygusal dayanıklılığı iyi mi geliştirebileceğimizi gösterir.

4. Ölüm ve Dönemin Kıymeti:

                • Seneca, yaşamın geçiciliğine sık sık vurgu yapar ve ölümün kaçınılmaz bulunduğunu kabul ederek, dönemin iyi mi en iyi şekilde değerlendirilebileceği üstünde durur.

                •Fideler, bu kavramları günümüz dünyasında insanların hayatlarını iyi mi anlamlı kılabileceği ile ilişkilendirir.

5. Mutluluk ve Doygunluk:

                • Stoacı felsefenin bir öteki mühim öğesi, mutluluğun dışsal koşullardan bağımsız olarak, içsel bir durum olduğudur.

                •Fideler, Seneca’nın mutluluğun gerçek kaynağını iyi mi tanımladığını ve çağıl kişinin doyum arayışında bu öğretilerden iyi mi faydalanabileceğini açıklar.

Kitabın son bölümünde ise felsefi günlük tutma, anı yaşama pratikleri şeklinde öteki Stoacıların yazılarında da belirtilen bazı Stoacı felsefi egzersiz sıralaması yer verilmiştir.

Seneca ile Kahvaltı – Yaşam Sanatı için Stoacı Bir Rehber – Kitap Açıklaması

Zihin kendini iyileştirmektense, kendini eğlendirmeyi tercih eder, felsefeyi hakikaten bir tedaviyken bir oyalanmaya dönüştürür.

Roma İmparatorluğu’nun en etkili felsefesi olan Stoacılık, öngörülemeyen bir dünya karşısında, karakterimizi güçlendirmek için canlandırıcı ve halen geçerliliğini sakınan etkili yollar sunar. Stoa geleneğinin en yetenekli ve insancıl yazarı olarak geniş çapta tanınan Seneca, özgürlük ve bizim için anlamlı olan bir amaçla yaşamayı öğretiyor.

Yakın bir arkadaşına yazdığı yüzden fazla mektubu içeren en kalıcı emek vermesi, zorluklarla iyi mi başa çıkılacağının yol haritasını, “üzüntü, kaygı ve öfkenin üstesinden iyi mi gelineceği, aksiliklerin iyi mi gelişme fırsatlarına dönüştürüleceği ve arkadaşlığın gerçek doğasını tanımanın yaşamımıza katacağı zenginliklerin neler olduğu” sorularına derin bir öngörü ile verdiği zamansız cevaplarıyla çiziyor.

Seneca ile Kahvaltı kitabında felsefeci David Fideler, Seneca’nın eserlerini, yaşamın içinden pratiklerle inceliyor ve fikirlerini aşırı basitleştirmeden kaçınarak, anlaşılır bir halde açıklıyor. Stoacı felsefenin izinde, günlük ritüellerin keyifli yanlarını keşfettiğinizde, hayatınızın iyi mi değiştiğine inanamayacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer