Artemis III provalarında davetsiz bir misafir: “Elbette Ay’da inek yok”

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Artemis III misyonu kapsamında Eylül 2026’da doğrusu 50 yılı aşkın vakit sonrasında tekrardan Ay’a astronot göndermeyi planlıyor. Bu plan NASA’nın oldukça büyük bir operasyonu sorunsuz hayata geçirmesini gerektiriyor.

Dolayısıyla hazırlıklar çoktan başladı. Son olarak iki NASA astronotu, Kate Rubins ve Andre Douglas, Arizona’nın kuzeyinde bulunan bir çölde Ay yürüyüşü provaları yapmış oldu. Bu esnada yaşanmış olan gülünç anların fotoğrafları da NASA tarafınca kamuoyuyla paylaşıldı.

Fotoğraflarda Rubins ve Douglas’ın tarafındaki inek de çeşitli esprilere mevzu oldu.

Prova esnasında hareket etmeyi fazlasıyla zorlaştıran 30 kiloluk gerçek basınçlı uzay giysilerini giymek yerine, ekipmanlarla donatılmış sırt çantaları ve model giysiler giydi. Bu da fotoğraflardaki bir öteki gülünç unsurdu.

Bilinmiş olduğu suretiyle, geçmişte NASA’nın Apollo misyonlarında kullanılan uzay giysilerinin içinde hareket etmek oldukça zordu. Bir şeyleri kavramayı ya da yere çömelmeyi fazlasıyla zorlaştıran bu giysilere bir de Ay’daki düşük yerçekimi eklendiğinde işler daha da güç bir hal alıyordu.

Astronotlar provalar esnasında oldukca parlak bir spot ışığı kullanarak gün doğumu ve gün batımı simülasyonu da yapmış oldu. NASA’nın açıklamış olduğu suretiyle, Ay’ın cenup kutbunda Güneş, masanın üstüne yerleştirilmiş bir el feneri misali ufukta hareket edip yüzeyi tarıyor.

NASA’nın mineral uzmanlarından Cherie Achilles, yapmış olduğu yazılı açıklamada, “Gece simülasyonları bizlere astronotların karanlıkta hareket etmesinin ne kadar zor bulunduğunu gösteriyor. Epey aydınlatıcı oluyor” dedi.

Öte taraftan ekibin bazı davetsiz misafirleri de vardı. NASA, meraklı bir boğanın iki astronotu izlediği anlara ilişkin bir fotoğrafı da paylaşarak, “Normal olarak Ay’da inek yok” ifadesini kullandı.

İki astronota verilen görevlerden biri de alacakları bir kaya örneğini yakınlardaki bir ekibe göndermekti. NASA, Artemis III esnasında Ay Bulgu Sondası’nın toplamış olduğu verileri kullanarak astronotlara detaylı bir jeolojik harita sunmayı da planlıyor.

Sadece NASA’nın hazırlık emekleri sonlanmış olan değil. Mesela hemen hemen Orion uzay aracıyla uzaya gönderilmiş bir astronot yok. Öte taraftan NASA Ay yüzeyine inmek için SpaceX’in Starship uzay aracını kullanmayı planlıyor. Sadece Starship de yörüngeye hemen hemen yalnız bir kez, o da mürettebatsız olarak gönderildi. Uzay aracının yalnız Ay’a değil Dünya’ya inip inemeyeceği de hemen hemen kontrol edilmiş değil.


Futurism‘in haberini Sevin Turan Türkçeleştirdi. Fotoğraflar: NASA

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer