‘İngiltere’nin Bill Gates’i yat kazasında nasıl öldü? Aslında yolculuk bir ‘Oh be kurtuldum!’ kutlamasıydı

Kısa bir süre ilkin ABD’de dolandırıcılık suçundan beraat eden tartışmalı İngiliz teknoloji kralı Mike Lynch’in, içinde bulunmuş olduğu süper yatın Sicilya açıklarında batmış olduğu bildirilmişti. Kendisine ulaşılamayan Lynch’in 22 Ağustos günü cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı.

‘Bayesian’ adlı 56 metrelik yat, Pazartesi günü Palermo şehri açıklarında fena hava koşulları sebebiyle batmış, 10 mürettebat ve 12 yolcudan bir şahıs ölmüş, içlerinde Lynch’in de bulunmuş olduğu 6 şahıs ise yitik olarak bildirilmişti. Dalgıçlar 22 Ağustos günü enkazdan beş cansız gövde çıkardıklarını, bir cansız bedenin daha yatın enkazı içinde bulunmuş olduğu açıkladılar. Çıkarılan bedenlerden birinin de 59 yaşındaki Mike Lynch’e ilişik olduğu açıklandı. Ek olarak Lynch’in 18 yaşındaki kızı Hannah ile ilgili hemen hemen bir data alınabilmiş de değil.

‘Bayesian’ adlı yatın batmasının peşinden 21 Ağustos günü meydana getirilen arama-kurtarma çalışmalarından bir görüntü.
Fotoğraf: Getty Images

Mike Lynch kimdir?

İtfaiyeci bir baba ve hemşire bir annenin oğlu olarak İngiltere’nin Essex şehrinde dünyaya gelen Lynch, Cambridge Üniversitesi’nden doktoraya haiz, teknoloji sektöründeki mühim adlardan biriydi.

Bir dönem “İngiltere’nin Bill Gates’i” olarak vasıflandırılan Mike Lynch, şirketi Autonomy’yi 2011 senesinde HP’ye 11 milyar dolar karşılığında satmıştı. Bu satış devrin en büyük İngiliz teknoloji satışıydı.

59 yaşındaki Mike Lynch, ‘Autonomy’ adlı şirketi Hewlett Packard’a 11 milyar dolara satmıştı, peşinden meydana getirilen dolandırıcılık suçlamaları sebebiyle on yıldan fazladır hukuki savaşım veriyordu.

Kasım 2012’de HP, Autonomy satın alımıyla ilgili 8,8 milyar dolarlık bir zarar deklare etti ve bunun 5 milyar dolarlık kısmının HP’nin Autonomy için büyük seviyede fazla ödeme yapmasına yol açan “muhasebe usulsüzlüklerine” dayandığını söylemiş oldu.

Eski bir İngiliz hükümet danışmanı olan Lynch ise dava sonuçlanıncaya kadar masum bulunduğunu savundu. Avukatları suçlamaları “ABD mahkemesinde yeri olmayan bir hukuki travma” olarak nitelendiriyordu.

Yaşamını kaybedenler içinde bulunan Jonathan Bloomer, Autonomy’nin denetim komitesinin başındaydı ve duruşma esnasında Lynch adına eleştiri bir ifade vererek mahkemeye Lynch’in firmanın muhasebesine oldukça fazla müdahil olmadığını söylemiş oldu.

“İkinci yaşam şansı için heyecanlıyım”

Geçtiğimiz Haziran ayında San Francisco’daki bir mahkeme tarafınca suçsuz bulunan Lynch, on yıldan fazla bir süredir dava süreçleriyle uğraşıyordu. Beraat kararının peşinden The Times’a verdiği röportajda Lynch, suçlu bulunması halinde hapishanede öleceğinden korktuğunu ve ikinci bir yaşam şansı yakaladığı için heyecanlı bulunduğunu söylemiş oldu.

Seyahat bir kutlamaydı

Reuters’in haberine gore Lynch kararın peşinden gazetecilere oldukça mutlu bulunduğunu söylemiş, ailesine geri dönmeyi ve bulunmuş olduğu sektöre katkı sunmak istediğini belirtmişti. İngiliz Telegraph gazetesine gore Lynch’in ‘Bayesian’ adlı yatla çıkmış olduğu seyahat, uzun süredir devam eden dava sürecini kazanılmış olduğu için bir nevi kutlama niteliğindeydi. Yatta Lynch’in hukuk mücadelesinde yanında olan ekibinin üyeleri de bulunuyordu. İlginç bir rastlantı; aynı dolandırıcılık davasındaki sanıklardan Steve Chamberlain’in de geçtiğimiz cumartesi günü koşu esnasında bir arabanın çarpması sebebiyle yaşamını yitirdi.

Lynch, 2012 senesinde Avrupa’da gelişmekte olan teknoloji şirketlerine yatırım yapmak suretiyle Invoke Capital adlı başka bir şirket kurdu. 2006 senesinde girişimciliğe hizmetlerinden dolayı Britanya İmparatorluğu Nişanı ile ödüllendirildi ve 2011 senesinde İngiliz hükümetine bilim ve teknoloji mevzularında danışmanlık yapmış oldu.

‘Bayesian’da başka kim bulunuyordu?

Yatta bulunan bir çok yolcunun Lynch’le kişisel, işle ilgili ya da hukuki bağları bulunuyordu.

Lynch’in eşi Bacares ve kızı Hannah yattaki yolcular arasındaydı ve kazanın peşinden kurtarılan 15 kişinin içinde Bacares de bulunuyordu. Hannah ise belirttiğimiz şeklinde halen yitik.

Batan ‘Bayesian’ adlı 56 metrelik “süper” yat.

Cesedi batık enkazdan çıkarılan Chris Morvillo, New York’taki Clifford Chance hukuk firmasının ortağıydı ve sonuçlanan hukuk mücadelesinde Lynch’i temsil etmişti. Morvillo’nun eşi mücevher tasarımcısı Neda Morvillo’nun cesedi de Morgan Stanley International’ın başkanı Jonathan Bloomer ve bir hayır kurumunun mütevelli heyetinde olan eşi Judy Bloomer’ın cesetleri şeklinde enkazdan çıkarıldı.

Takımlar Lynch’in iş arkadaşı olan ve 1 yaşındaki kızını son anda dalgaların arasından çıkaran Charlotte Golunski’yi kurtarmayı başardı. Mahalli basında çıkan haberlere gore Lynch’in ortağı James Emslie de kurtarılanlar arasındaydı.


The Washington Post ve Business Insider’ın haberlerini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer