Oasis resmen yeniden bir araya geldi! ‘Silahlar sustu, yıldızlar hizalandı…’

Müzik ile ilgili en popüler geyiklerden biri elimizden yitik gitti mi şimdi? Fakülte kantinlerinde, bahçelerinde, ders sonrası -bazen ders ekmeli- takılmacalarda satılacak kıymetli malumatlardan birine veda mı ediyoruz şu demek oluyor ki?.. Hangimizin aklına gelirdi ki işlerin bu noktaya geleceği!.. Bir süredir kulaktan kulağa Oasis’in tekrardan bir araya geleceği ve efsanevi grubun 2025’te turneye çıkacağı konuşuluyordu, söylentiler gerçek oldu!

Buna dair en büyük ipuçlarından biri, toplumsal medyada spekülasyonları körükleyen Gallagher kardeşlerden gelmişti: Evet Liam ve Noel’den.

Oasis logosu şeklinde yazılmış “27.08.24” yazısını içeren küçük bir klip Liam ve Noel’in Instagram ve X hesaplarından ve grubun resmi hesabından paylaşıldı. “8 a.m.” işaret edilmekteydi. TSİ ile saat 11.00’de Oasis’in resmi X hesabından “Silahlar sustu. / Yıldızlar hizalandı. / Büyük bekleyiş sonlandı. / Gelin görün. / TV’de yayınlanmayacak.” ifadeleriyle birleşmeyi resmen duyurdu.

Liam Gallagher, Pazar gününün çoğunu X’teki söylentilere cevap vererek geçirmiş ve “O, ‘ESKİ’ kelimesini asla sevmedim” ifadelerini kullanarak tekrardan bir araya gelme söylentilerini haberleştiren birkaç makaleyi alıntılamıştı. Aynı akşam Reading Festival’deki konserinde, Oasis’in Half The World Away parçasını kardeşine ve sonrasında kendi hit şarkısı Cigarettes & Alcohol‘u söz mevzusu gruptan nefret ettiğini söylediği insanlara adayacaktı.

Konserin sonunda o küçük klip sahnenin ana ekranından gösteriliyordu.

Çeşitli haberler grubun Wembley’de ve Manchester’daki Heaton Park’ta 10’ar gece sahneye çıkacağını öne sürüyordu. Bu iki mekan da, 2009’da dağılmadan ilkin grubun Dig Out Your Soul turnesindeki son gösterilerinden bazılarına ev sahipliği yapmıştı.

Bir Oasis hayranı gezim ihtimaline ilişkin bir habere cevap olarak “Heaton Park konser için iğrenç bir salon” yazarken Liam, “En önde görürüm seni … ” diyerek sinkaflı bir cevap veriyordu!

Konser tarihlerini Noel duyurdu!

Gezme tarihlerini Noel Gallagher açıklarken konser mekanlarını da duyurdu. Biletler 31 Ağustos’ta satışa çıkacak. Birleşmeye dair bir başka olasılık de Oasis’in 2025 Glastonbury’de sahne alabileceği yönündeydi. Hatırlayanlar olacaktır 2004’te grup son kez Glastonbury’ye çıkmış ve tarihlerinin en fena performanslarından birine imza atmıştı. Şu ana kadar açıklanan tarihlere gore grup 2025 Glastonbury’de yer almayacak.

Bununla beraber 15 senelik ayrılığa karşın Oasis’in popülaritesi azalmamış benzer biçimde görünüyor; onları en baştan beri takip eden EYT’li Britpop fanatikleri kadar, genç dönem da Oasis’in (daha fazlaca Wonderwall‘un) tadını çıkarıyor. Oasis’in paylaşımı kısa bir sürede ortalama 5 milyon kez, Noel’in paylaşımı ise 2.5 milyon kez görüntülendi. Bu sayı artmaya devam ediyor, edecek.

Bu yıl, Liam Gallagher grubun ilk albümü Definitely Maybe‘nin solo olarak gerçekleştirdiği 30. yıl turnesinde biletleri tüketen kalabalıklara performans sergilerken geçen hafta sonu Reading ve Leeds festivallerine de damga vurdu. Gelecek yıl ise Wonderwall‘un da yer almış olduğu grubun efsanevi ikinci albümü (What’s the Story) Morning Glory?‘nin 30. yılı.

Oasis’in ekibi seneler içinde değişirken, pek fazlaca fanatik ihtimaller içinde bir birleşmede Gallagher kardeşler haricinde grupta tam olarak kimlerin yer alabileceği mevzusunda spekülasyonlar hayata geçirmeye da başladı.

Grupta kim olacak sorusu…

Birçok şahıs için rüya kadro, 1995’te Oasis çılgınlığının pik yapmış olduğu günlerdeki kadro olurdu. Grubun orijinal gitaristi Paul “Bonehead” Arthurs, birkaç senedir Liam Gallagher’ın solo grubunun temel direklerinden biri, halefi Gem Archer ise 2017’den beri Noel Gallagher’ın High Flying Birds grubunda, mevcut Oasis davulcusu Chris Sharrock ile beraber gitarist olarak vazife yapıyor.

Sadece orijinal basçı Paul “Guigsy” McGuigan, 1999’da Oasis’ten ayrıldığından beri müzik sanayisinden uzak dururken, halefi Andy Bell ise şu anda Oasis’in eskiden aynı plak şirketinde çalmış olduğu Ride ile çalıyor ve ihtimaller içinde bir tekrardan birleşme turnesine iştirak etmesi pek ihtimaller içinde görünmüyor.





Gallagher kardeşler içinde uzun süredir gerilmiş bir ilişki var; ikili birbirlerine kimi zaman skeçlerde, kimi zaman ciddi ciddi sözler sokmaktan geri durmuyor. İki kardeşi birbirine düşüren mevzu ise 28 Ağustos 2009’da yaşanmış olan bir münakaşaya dayanıyor. Doğrusu grup ayrılmalarının 15. yıl dönümünde tekrardan bir araya gelmiş oldu.

Grup, Paris civarındaki Rock En Seine festivalinde sahneye çıkmaya hazırlanırken konser öncesi yaşanmış olan bir irdelemenin peşinden Noel’in gruptan ayrılması ile vaka, iki kardeşin senelerce küs kalmış olduğu bir kırılma noktasına dönüşüyor. Fakat söylentilere gore buzlar senelerdir devam eden bir sürecin sonunda eridi. Mesela Liam, 2017 Noel’inde attığı bir tweet ile bu dedikoduları iyice körüklemişti. Gene Liam, 2022’de The Guardian’a verdiği bir röportajda “Noel’e hiç düşünmeden böbreklerinden birini verebileceğini” söylemişti. Sadece beklenen birleşme hiçbir süre en azından gözler önünde gerçekleşmemişti.

Peki Oasis niçin ve iyi mi ayrıldı? İşte seneler devam eden ayrılık süreci…

Bu mevzu hakkında pek fazlaca tevatür mevcut. Davalara dahi mevzu olan vaka ise şu şekilde: Liam bir gırtlak iltihabı olan larenjit geçiriyor ve Oasis 23 Ağustos 2009’da V Festival kapsamında vereceği konseri iptal ediyor. Noel, 2011’de “Konser, Liam ‘akşamdan kalma’ olduğundan iptal edildi” diye konuşmuş bunun üstüne Liam, Noel’e dava açmış ve özür talep etmişti. Liam kendisini, “Gerçek şu; o sabah bir tabip tarafınca bana larenjit teşhisi kondu ve Noel de bunu biliyordu” sözleriyle savunurken Noel’in Liam’dan özür dilemesiyle dava düştü.

Bu konser iptalinin körüklediği bir süreç öne çıkarılmakta zira grup, 28 Ağustos 2009 tarihinde Rock en Seine festivalinde sahne almaya hazırlanırken iki kardeş içinde yaşanmış olan şiddetli bir münakaşa sebebiyle konser iptal edildi. Hatta Oasis konserinin iptal bulunduğunu o sırada festival bünyesinde sahnede olan Bloc Party’nin solisti Kele Okereke duyurdu. İki saat sonrasında Noel, grubun internet adresinden yapmış olduğu izahat ile ayrılık mesajını paylaştı:

Birazcık üzüntü ve büyük bir rahatlamayla… Bu gece Oasis’ten ayrıldım. İnsanlar istediklerini yazacak ve söyleyecekler, sadece Liam ile bigün daha çalışmaya devam edemezdim.

Aslına bakarsak grup 90’lardan beri iki kardeşin bitmek bilmez didişmeleriyle de ünlüydü.

Ta Eylül 94’te, yolun başlangıcında Noel gruptan ayrılma sonucu alıp birkaç gün ortadan kaybolmuş. 95’te bir röportaj esnasında 15 dakika tartışmışlar, Gene 95’te Noel, Liam’a kriket sopasıyla hücum etmiş, 1996’da Liam “boğaz ağrısı sebebiyle” MTV Unplugged’a çıkmamış, gene 96’da Liam ABD turnesine katılmamış, 2000’de Noel, iddiaya gore Barcelona’da bir barda kızıyla ilgili ileri geri iddialar sarfeden Liam’a saldırıp Avrupa turnesinden ayrılmış, 2002’de birkaç kere Liam konserleri yarıda bırakmış, aynısını 2005’te İtalya’da yapmıştı.

Nisan 2009’da Q Magazine röportajında Noel’in Liam için söylediği sert sözler ise “Artık ayrılacaklar mı?” sorusunu o zamandan sordurmuştu.

2009’da iki kardeşi bu kadar yıl küs bırakan vakada ise konserden ilkin kuliste Liam’ın Noel’in gitarını Noel’e bir balta benzer biçimde savurarak saldırmış olduğu aktarılıyordu. Noel seneler sonrasında “Liam ve Bonehead’e katlanamıyordum. Münakaşa V Festival’da bir deri ceket üstüne başladı. Latife yapmıyorum…” diye aktaracaktı.


Kaynak: The Guardian / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer