Tarih öncesinin “en şanssız” deniz ineği: Önce bir timsah, sonra köpek balığı…

Gününüzün ne kadar fena geçtiğini düşünürseniz düşünün, tarih öncesinden kalan bu deniz ineğinin geçirdiği kadar fena olması imkansız. Internasyonal bir araştırma ekibi, talihsiz hayvanın son anlarını yeni bir araştırmada yayınladı.

Ilkin timsah, arkasından köpekbalığı…

20 küsür milyon yıl kadar ilkin, ilk olarak bir timsahın avı olan dugong kısaca Asya deniz ineği, sonrasında da köpekbalığına yem oldu. Sadece kalıntıları üstünde meydana getirilen emek verme, günümüz uzmanlarına Erken ve Orta Miyosen dönemdeki deniz yaşamı gıda zincirine dair eşi olmayan bilgiler sundu. Ki aslen, gıda zinciri günümüzdekine benzer şekilde işliyordu.

İsviçre’de Zürih Üniversitesi’nde paleontolog olan Aldo Benites-Palomino “Bugün, yırtıcı yaşamda bir avcıyı gözlemlediğimizde, avının leşini buluyoruz, ki bu da öteki hayvanlar için de yiyecek deposu bulunduğunu gösteriyor, fakat bu konudaki fosil kayıtları oldukca ender” diyor ve devam ediyor:

“Hangi hayvanların birden fazla avcı için gıda deposu olma görevi olduğundan güvenilir değildik.”

Öykü Venezuela’da başlıyor

Öykü Venezuela’nın kuzeyindeki Coro şehrinde mahalli bir çiftçinin keşfettiği olağan dışı kayalar ile başlıyor. Araştırmacılar çağırıldığında, minerallerin bir iskelet fosilinin parçalarını barındırdığını gördüler. Bunlar içinde kafatası parçası ve 18 değişik omurga bulunuyordu.

Meydana getirilen analizler, bunların nesli tükenmiş bir deniz ineği cinsel olan Culebratherium’a ilişik bulunduğunu gösterdi. Ek olarak, bu canlının oldukca talihsiz bir sonla karşılaştığını da ortaya koydu.

“Ölüm dönüşü” sonu oldu!

Fosil üstünde bulunan diş izleri, araştırmacılara onun son saatlerini tekrardan canlandırma şansı verdi. Talihsiz hayvan en önce bir timsahın saldırısına uğradı ve büyük olasılıkla “ölüm dönüşü” adında olan, timsahın avını ısırıp, parça koparmak için kendi ekseni çevresinde hızla döndüğü hamleye maruz kaldı.

Ekip ek olarak iskelet üstünde şu anda nesli tükenmiş olan kaplan köpekbalığının dişlerine uyan diş izleri buldu. Köpekbalığı muhtemelen ölmüş ya da ölmekte olan hayvana son darbeleri vurdu. Deniz ineğinin boynunda kalan diş, köpekbalığının türünün G. aduncus bulunduğunu da gösterdi.

Tek gıda, iki avcıyı besledi

Görünen o ki, timsah karnını doyurduktan sonrasında, başka bir etobur da gelip, deniz ineğinden kalanlar ile ziyafet çekti.

Kalıntıların keşfedildiği alanın etrafındaki çökeltilerin çözümleme edilmesiyle, araştırmacılar fosilin yaşlarının günümüzden 20 milyon yıl öncesine dayandığını keşfetti.

Benites-Palomino şu şekilde diyor: “Bulgularımız, tek bir av üstünden beslenen birden fazla avcıya dair birkaç kayıttan birini oluşturuyor ve bu sayede Miyosen dönemde bölgedeki gıda zinciri ağlarına bir bakış da sunuyor.”

Ekip, fosili tanımlamak ve ne işe yaradığını idrak etmek için aylar süresince kalıntılar üstünde çalıştı. Araştırmacıların yayınladıkları makalede şu ifadeler yer ediniyor:

“Fosil kayıtlarında trofik etkileşimlere dair kanıtlar oldukca ender olmasa da bunlar muğlak izlere haiz parçalanmış fosillerde görülür. Bu yüzden de etken avlanma ve leş ile beslenme vakalarından kalan izleri ayırt etmek genel anlamda zor olsa gerek.”


ScienceAlert haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer