Taylor Swift sponsorlar olmadan milyar dolarlık imparatorluğunu nasıl kurdu?

Taylor Swift, 20 Ağustos’ta Wembley’deki sekiz konserinin sonuncusunu verdi ve 18 Ekim ile 8 Aralık tarihleri içinde ABD ve Kanada’da efsaneleşen The Eras Tour kapsamında 18 konser daha verecek. Turnenin sonunda, şarkıcının 2024 için müzik endüstrisinde daha ilkin asla görülmemiş rakamlarla stratosferik bir gelir elde etmiş olacağından kuşku yok.

Pollstar geçen Aralık ayında yapmış olduğu hesaplamayla, turun 17 Mart’tan 12 Kasım 2023’e kadar 1 milyar 39 milyon dolar kazanç elde ettiğini hesapladı. Sadece bu hesaplama yalnızca ilk 60 gösteriyi hesaba katıyor. O zamandan beri Swift, iptal edilen üç Viyana konserini saymazsak 89 konserde (bunların neredeyse tamamı stadyum konseri) daha biletlerini sattı.

The Eras Tour birkaç ay içinde tamamlandığında 2.5 milyar dolar kazancı aşacağından ve tarihin en kazançlı turu olacağından eminiz.

Üstün dereceli Sir Elton John’ın, daha ilkin 939 milyon dolar kazanç elde eden Farewell Yellow Brick Road turnesindeydi. Fakat Elton John bu rekoru kırması beş yıl sürmüştü ve 8 Eylül 2018 ile 8 Temmuz 2023 içinde 330 kez sahne almıştı. Coldplay’in Music of the Spheres Dünya Turnesi de sona erdiğinde muhtemelen 1 milyar dolardan fazla kazanç elde edecek, sadece grup açıkça kendi ligindeki Swift’in rakamlarıyla rekabet edemez.

Ekim 2023’te milyarderler listesine girdi

Bunun kanıtı ise elde edilmiş net gelirde. Forbes, Ekim 2023’te onu milyarderler listesine dahil etti ve Swift’in net kıymetini 1.1 milyar dolar olarak tahmin ediyordu sadece Nisan 2024’te meblağ 1.3 milyar dolar ile güncelledi. Dergiye gore ABD’li şarkıcının serveti, telif hakları ve turlardan gelen ortalama 600 milyon dolar, ortalama 600 milyon dolar tutarındaki şarkı kataloğu ve ortalama 125 milyon dolarlık gayrimenkul içeriyor.

Haftalar sonrasında Forbes, onu Oprah Winfrey (3 milyar dolar), Kim Kardashian (1.7 milyar dolar) ve Rihanna (1.4 milyar dolar) benzer biçimde öteki ünlülerin yanında ABD’nin servetini kendi başına edinmiş hanımefendileri listesine dahil etti. Sadece göz ardı edilmemesi ihtiyaç duyulan bir unsur var: Bu örnek adlardan değişik olarak Swift servetini yalnızca ve yalnızca müziğiyle kazanmıştır.

Son bir örnek vermek gerekirse, The Eras Tour’un beyazperde vizyonu dünya genelinde gişede 267 milyon dolar kazanmıştır. Diskografisine erişince, 2023’te Midnights, Speak Now (Taylor’s Version) ve 1989 (Taylor’s Version) benzer biçimde hitler yardımıyla listelerde zirveye yerleşti ve tüm işaretler bu yıl da bu başarıyı tekrarlayacağını gösteriyor. Nisan ayında gösterilen son albümü The Tortured Poets Department, ABD’de streaming platformları hariç 2.47 milyon kopya sattı. Dağılımı vermek gerekirse CD’de 1.07 milyon, plak olarak 988 bin ve dijital indirmelerde 395 bin…

Swift’in şu anda markalarla herhangi bir ortaklığı olmasa da, bu durum şarkıcının geçmişte bu şekilde ortaklıkları olmadığı anlamına da gelmiyor.

2018’den beri sponsorsuz!

2008’den 2010’a kadar LEI Jeans markasının çeşitli kampanyalarında rol aldı; 2010’da CoverGirl’ün NatureLuxe koleksiyonunun yüzü oldu; 2011 ile 2014 içinde Elizabeth Arden şirketiyle beş parfüm piyasaya sürdü; ve 2013’ten 2018’e kadar ise Diet Coke’un elçisiydi. Apple Music’i, yeni kullanıcılara sunulan üç aylık parasız tecrübe etme süresi süresince sanatçılara telif hakkı ödemediği için açıkca eleştirdikten bir yıl sonrasında bile, 2016’da Cupertino’da firmanın bir reklamında yer almakta hiçbir mesele yaşamadı.

Peki o zamandan bu yana ne değişti? Bu probleminin birkaç cevabı var, sadece temelde iki mühim noktada buluşuyorlar. Birincisi, Taylor Swift artık bir milyarder. İkincisi ise müzik devi Scooter Braun’un Ithaca Holdings vesilesiyle Haziran 2019’da eski plak şirketi Big Machine Records’u ve kendisinin ilk altı albümünün master’larını 300 milyon dolara satın almasının şokundan hâlâ kurtulabilmiş değil.





Davalara taşınan bu durum, kısa süre sonrasında söz mevzusu albümlerin “Taylor’s Version” ismiyle Taylor Swift tarafınca tekrardan kaydedilmesine yol açarken, kariyerinde bir dönüm noktası oldu ve genç müzisyen eserleri ve imajı üstünde tam kontrolü tekrardan ele geçirmek için yoğun bir mücadeleye koyuldu. Bu fedakarlığı karşılığını da buldu. Aralık ayında onu 2023 Senenin Kişisi seçen Time dergisine, “Bu, şimdiye kadar hissettiğim en gururlu ve en mutlu an ve şimdiye kadar hissettiğim en yaratıcı ve özgür an” ifadelerini kullanacaktı.

The Taylor Swift Phenomenon (Taylor Swift Fenomeni) kitabının yazarı Yeray S. Iborra şunları söylüyor:

Reklamlarda görünmeyi kabul etmiyorsa, bunun sebebi buna ihtiyacı olmaması. İşini başka girişimlerle genişletmesine gerek yok şu sebeple şu anda Taylor Swift markasından daha büyük ve daha tanınmış bir marka yok. Senelerce söylediği yada yapmış olduğu her şeyi denetlemek için büyük çaba sarf etti. Bir şirketle ortaklık oluşturmak, devamlı riskleri bununla beraber getiren üçüncü bir tarafla ilişki oluşturmak anlamına gelir. Bu tür bir iş birliği, hatalı bir izahat yapması yada fanatiklerinin umurunda olmayan girişimleri desteklemesi sebebiyle onu dolaylı olarak bazı tartışmalara sokabilir. Bu yüzden, herhangi bir yan hasardan kaçınmayı tercih etmesi anlaşılabilir.

Taylor Swift’in beş senedir bir sponsorluk anlaşması imzalamamış olması, şirketlerin onun çok büyük medya gücünden faydalanmadığı anlamına da gelmiyor. Hatta durum bunun tam tersi. Kansas City Chiefs oyuncusu Travis Kelce ile ilişkisini kamuoyuna duyurduğundan ve onu seyretmek için bir düzine maça gittiğinden beri, Kelce’nin forma satışları neredeyse yüzde 400 oranında artarken, seyirci reytinglerinde ise yüzde 7’lik bir artış görüldü.

Y ve Z kuşağının yüzü Amerikan futboluna döndü

Emekler, Amerikan futboluna olan ilginin Y kuşağında yüzde 20, Z kuşağında ise yüzde 24 arttığını gösteriyor. Bu tabloda aslan oranı bayanlara ilişik. Ek olarak bu ilgi hem Chiefs hem de NFL için marka değerinde ortalama 331.5 milyon dolarlık bir yükselişe destek oldu.

Turnesi için özenle tasarlanan ve dikilen giysileri de anlatısını güçlendiren bir öteki unsur olduğundan hususi bir bahsi hak ediyor. Taylor Swift, The Eras Tour’da, güvenilmiş olduğu stilisti Joseph Cassell Falconer tarafınca seçilen Atelier Versace, Roberto Cavalli, Alberta Ferretti, Vivienne Westwood ve Christian Louboutin tasarımlarını giyiyor.

Sadece sahne haricinde, ödül törenlerinde ve görünmüş olduğu birkaç fotoğraf çekiminde daha gizli saklı bir profil sergiliyor. Süperstar statüsüne karşın fanatiklerine hala ulaşılabilir bulunduğunu ve onu hakkaten tanımak istiyorlarsa tek yapmaları gerekenin şarkılarını dinlemek bulunduğunu göstermek için lüks moda evlerinden bilgili olarak kaçınıyor.

Hususi bir jeti olabilir hatta bunu kullanıyor olması tartışmalara bile yol açtı sadece geldiği noktada mesela Anna Wintour’un onayını kazanmasına gerek yok! Oldukça sayıda davete karşın 2016’dan beri Met Gala’ya katılmadı. Son kez bu meşhur event’e katıldığında metalik bir Louis Vuitton elbise giymişti…


Kaynak: El Pais / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer