AirPods Pro 2 işitme testini yaptım: Sonuçlar beni üzdü

Eğer kaçırdıysanız hatırlatalım, AirPods Pro 2, gürültü azaltma hususi durumunun yanı sıra artık bir de işitme desti deneyimi sunuyor.

Mashable, Apple’ın Cupertino’da gerçekleştirdiği “Glowtime” etkinliğindeydi. Burada AirPods Pro 2’nin yeni işitme testi hususi durumunu tecrübe etme şansı buldum. Kulağımın süper duymadığını biliyordum fakat bu kadar fena olmasını da beklemiyordum.

AirPods Pro 2 işitme testi: Iyi mi çalışıyor?

İşitme testini başlatmak oldukca kolay. AirPods 2 kulaklıkları kulağıma taktım, peşinden iPhone’da Ayarlar altında kulaklıkları bulup “İşitme Testi Yap” seçeneğine tıkladım.

AirPods Pro 2 üstünde işitme testi
Credit: Apple

Yaşım ve grip ya da herhangi bir enfeksiyon geçirip geçirmediğime dair kimi bilgileri doldurdum. Ön sorular içinde, son 24 saat içinde bir inşaat ya da konser şeklinde gürültülü bir ortamda olup olmadığım da vardı.

“Devam”a tıkladım ve etken gürültü önleme (ANC) özelliği devreye girdi. İşitme testi sessiz bir odada yapılmalı sadece gene de ANC testi etkileyebilecek tüm beyaz gürültüleri bastırıyor.

Ses duyduğunuzda tıklamanız gerekiyor
Credit: Apple

Bir kaç aşamayı daha geçtikten sonrasında kontrol başladı ve benden, bir ses duyduğumda ekrana tıklamam istendi. Ortalama iki dakikalık tıklamanın peşinden sonuçlarımı aldım ve söylemeliyim ki, kesinlikle iyi durmuyor.

İşitme testi sonuçlarım: Orta seviyede işitme kaybı

AirPods Pro 2 işitme testine bakılırsa, “orta seviyede işitme kaybı” yaşıyorum.

Apple “Glowtime” yayınında gösterilen işitme testi neticeleri
Credit: Apple

Aşağıda benim aldığım neticeleri görebilirsiniz:

Sol kulak – 41 dB HL (desibel işitme seviyesi)

Sağ kulak – 44 dB HL

Başka bir deyişle, sesleri duyabilmem için normalden sol kulağım için 41 desibel ve sağ kulağım için de 44 desibel yüksek olmaları gerekiyor.

Amerikan Konuşma-Dil İşitme Birliği’nin hazırladığı tabloya bakılırsa, işitme kaybı bu şekilde sınıflandırılıyor:

Credit: Kimberly Gedeon / Mashable

Netice beni şaşırttı ve üzdüğünü de söylemeliyim. Evet, arada sırada arkadaşlarımı duyamadığım için “Ha?” diyorum, ya da komşularımın konuşmalarına kulak kabartmakta zorlandığım anlamış olur oluyor, sadece kendimi asla “orta seviyede işitme kaybı” olan biri olarak düşünmemiştim.

Apple, işitme testinin “bilimsel olarak doğrulandığını” söylese de, kontrol beni bir odyologa yönlendirip, sonuçlarımı doğrulatmamı önerdi. Inanırım, Apple’ın hedefi de buydu. Sonuçta Apple etkinliğinde de vurgulandığı suretiyle, ABD’de yetişkinlerin yüzde sekseni son beş yılda işitme testi yaptırmamış durumda.

Apple, basın açıklamasında da “Kullanıcılar kontrol neticelerini sıhhat görevlileri ile paylaşıp, daha bilgilendirici görüşme yapabilirler” diyor.

İyi yanından bakacak olursak da, artık nişanlımı duymazdan geldiğimde, “orta seviyede işitme kaybı” kontrol sonucumu göstererek, muhteşem bir bahane üretebileceğim.

AirPods Pro 2’nin bununla beraber reçetesiz (OTC), klinik düzey işitme aleti olarak kullanılabildiğini söylemeliyim. Görünüşe bakılırsa orta düzeyde işitme kaybı olan biri olarak, işitme aletine ihtiyacım olacak.

İşitme testi ve işitme yardımları hususi durumunun sonbaharda 100’ün üstünde ülkede kullanılabilir olması planlanıyor.

Apple AirPods Pro 2, Türkiye’de 9 bin 999 TL fiyat etiketi ile satılıyor.


Kimberly Gedeon’un haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer