OpenAI’ın gelişmiş akıl yürütme işlevine sahip “Çilek / Strawberry” modeli nihayet karşımızda

OpenAI’ın gelişmiş akıl yürütebilen modeli nihayet karşımızda.

Başta “Project Strawberry / Çilek Projesi” olarak adlandırılan model, Perşembe günü “o1” adı ile gösterildi.

Beklendiği benzer biçimde o1, bir komuta cevap vermeden ilkin “düşünebiliyor” (işliyor) bu da onu daha önceki, yanıtlarını oluşturmak için metin tahmini kullanan büyük dil modellerinden ayırıyor.

OpenAI, duyurusunda “cevap vermeden ilkin düşünmeye daha çok süre ayırması için tasarlanmış yeni bir takım YZ modeli geliştirdik” ifadesini kullandı.

OpenAI internet sitesinde paylaşılan demo videosunda, kullanıcı ChatGPT arayüzünde o1’e “tüm harfleri en fazla bir kez kullanarak gramatk (bilinçli bir hata olsa gerek) olarak doğru bir cümle kur” komutu veriliyor. Model, akıl yürütme yeteneğini kullanarak seçenekleri değerlendiriyor ve cümlesini hazırlıyor. Demoya göre, 39 saniye sonra o1 yanıtını veriyor: “go fix my bed – yatağımı düzelt.”

Başka bir videoda da Araştırma Ekibinin başındaki isim olan Jerry Tworek, o1’e bir prens ve prensesin yaşlarıyla ilgili bir mantık bulmacasını söylüyor. Model problemi analiz ederken görüntüleniyor, farklı değişkenleri anlayıp, problemi çözmek için hangi formülün gerekeceğine karar veriyor ve yaş formülüne yanıt verirken adım adım gidiyor.

Demolarda gösterildiği üzere, o1 en çok bilim dünyasında karmaşık matematik, fizik ve kodlama problemlerini çözmek için kullanılacak.

Duyuruda “o1 sağlık araştırmacıları tarafından hücre dizilim verilerine açıklama eklemek, fizikçiler tarafından kuantum optiği için gereken karmaşık matematiksel formülleri oluşturmak ve yazılımcılar tarafından çok adımlı iş akışlarını inşa ve yürütmek için kullanılabilir” deniliyor.

Bunun anlamı aynı zamanda o1’in kimi sınırlamalarla geldiği. Henüz internette gezinemiyor ve yüklenmiş fotoğraf ile dosyaları alamıyor. OpenAI, böylesi görevler için en iyi modelin hâlâ GPT-4o olduğunu söylüyor.

Güvenlikle ilgili bölümde, OpenAI ABD ve Birleşik Krallık Güvenlik Enstitülerine, ABD Başkanı Biden’ın YZ ile ilgili yönetmeliği uyarınca erken kontrol erişimi verildiği de belirtiliyor.

OpenAI’ın o1 modeli geliştirizi YZ ve ChatGPT Plus kullanıcıları için ön seyretme olarak kullanıma açılmış durumda.

Özetlemek gerekirse, ChatGPT uygulamasını açtığınızda, menüden o1’i seçmelisiniz.


Cecily Mauran’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer