UFO’lardan sonra artık USO’muz var: Anormal aktivite tam dokuz gün sürdü

Zelzele bilimciler, 2023 yılı Eylül ayında sismik aktiviteleri saptamak için kullandıkları istasyonlardan alışılmadık sinyaller aldı. Arktikten, Antarktika’ya kadar her yerdeki sensörler bu tarz şeyleri tespit etti.

Bu sinyaller geçmişte kaydedilenlere asla benzemiyordu. Depremlerde tipik olduğu suretiyle, frekans zengini bir uğultu değil, tek bir sarsıntı frekansı içeren tek düze bir mırıldanmaydı. Daha kafa karıştırıcı olansa, sinyal dokuz gün süreyle devam etti.

Yaşamımıza giren yeni terim: USO!

USO – “unidentified seismic object – bilinmeyen sismik obje” olarak sınıflandırılan olayın başlangıç noktası, Grönland’ın tenha Dickson fiyortunda yaşanmış olan devasa toprak kaymasına kadar uzandı.

Fiyorta akan kaya ve buzun boyutları 10 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar büyüktü. Tüm bu kütlenin düşüşü, yüksekliği 200 metreye ulaşan bir mega tsunami ve dokuz gün süresince buzlu fiyortta ortalama 10 bin kez ileri geri çalkalanmayla kendini gösteren “seyçe” isminde olan fenomene yol açtı.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden üç kat daha yüksek!

200 metrelik tsunami, gözünüzde şöyleki canlanabilir, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yüksekliğinden üç kat daha büyük bir dalga! Söz mevzusu dalga, Endonezya’da 2004 senesinde suyun altında meydana gelen depremlerin arkasından oluşan ya da 2011’de Japonya’da meydana gelen ve aklımızdan çıkmayan görüntülere yol açan tsunamilerden fazlaca daha yüksekti.

Muhtemelen, Dünya’da 1980 yılından bu yana meydana gelen en yüksek dalga bu oldu.

Heyelan/tsunamiden öncesi ve sonrası. (Öncesi: Wieter Boone / Flanders Marine Institute – Sonrası: Danimarka Ordusu

66 bilim insanının çabası ile…

Science dergisinde gösterilen bulgu, 15 ülkeden, 40 enstitüden 66 bilim insanının çabası ve ortak çalışmasıyla ortaya çıktı.

Tıpkı bir tayyare kazası araştırması şeklinde, bu gizemi çözmek için sismik verilerden oluşan bir defineden, uydu görüntülerine, fiyort su seviyesi gözleminden, tsunaminin iyi mi geliştiğini detaylandıran simülasyona, pek fazlaca değişik kanıt parçasını bir araya getirmek gerekti.

Yıkım niteliğindeki vakalar zincirinin deposu: Küresel ısınma

Hepsi, toprak ve kaya kaymasından on seneler ilkin başlayıp, saniyeler öncesine kadar uzanan yıkım niteliğindeki birbirini takip eden vakalar zincirini ortaya koydu. Heyelan, dar çukurdaki dimdik buzuldan aşağı doğru ilerledi ve arkasından dar fiyorda daldı.

Buzulu onlarca metre incelten ve üstünde yükseldiği dağa artık tutunamamasını elde eden şey ise on senelerdir devam eden küresel ısınma.

Gezegenimiz tekrardan şekilleniyor

Sadece bu bilimsel harikanın garipliğinin ötesinde, bu vaka daha derin ve rahatsız edici bir gerçeği ortaya koydu: İklim değişikliği gezegenimizi ve bilimsel metotlarımızı sadece yeni anlamaya başladığımız halde tekrardan şekillendiriyor.

Bu, keşfedilmemiş sularda yol aldığımızı gösteren çarpıcı bir hatırlatma. Bir tek bir yıl ilkin, bir seyçenin tam dokuz gün süresince sürmesi fikri son aşama saçma bulunurdu.

Benzer şekilde, bir yüzyıl ilkin ısınmanın Arktik bölgesindeki yamaçları dengesiz hâle getirmesi, toprak kayması ve tsunamilerin neredeyse her yıl meydana geleceği fikri olanaksız olarak değerlendirilirdi.

Evet, bir zamanların en akıl almaz vakaları, artık bizim yeni gerçeklerimiz haline geliyor.

Bu yeni döneme daha da girdikçe, daha önceki bilgilerimizi boşa çıkaracak yeni fenomenlere şahit olmaya hazırlanmalıyız. Zira deneyimimiz, karşılaştığımız olağan dışı koşullarla boy ölçüşemez. Keşfedilen dokuz günlük dalganın var olabileceğini kimse düşünemezdi.

Ayaklarımızın altındaki kabukta neler oluyor?

Geleneksel olarak, iklim değişikliği ile ilgili tartışmalar atmosfere ve değişen iklimler ile okyanuslara ve yükselen deniz seviyelerine bakmamıza odaklı. Sadece Dickson Fiyortu bizi aşağı bakmaya zorluyor: Ayaklarımızın altındaki kabuğa.

İklim değişikliği kim bilir ilk kez global çapta tesirleri olan bir sismik vakası tetikledi. Grönland’daki heyelanın sarsıntıları, Dünya genelinde yayılıp gezegeni titretti ve ürettiği sismik dalgalar yalnız bir saat içinde yerkürenin her yerine ulaştı.

Ayaklarımızın altındaki hiçbir yer bu sarsıntılara karşı korumaya haiz değil ve bu titreşimler, söz mevzusu vakaları anlamamızda mecazi çatlaklar oluşturuyor.

Heyelan tsunamileri daha ilkin kaydedilmiş olsa da, Eylül 2023’te yaşanmış olan tsunami, doğu Grönland’da ilk kez görülüyordu ve bu bölge yıkıcı iklim değişikliği kaynaklı vakalara karşı korumalı olarak değerlendiriliyordu.

Son megatsunami olmayacak

Bu yaşanmış olan kesinlikle son heyelan megatsunamisi değil. Dik yamaçlardaki donmuş toprak ısınmaya ve buzullar incelmeye devam ettikçe, bu vakalar Dünya’nın kutup ve dağlık bölgelerinde daha sık ve hatta daha büyük çapta yaşanabilir.

Batı Grönland ve Alaska’da kısa sürede tespit edilen “dengesiz” yamaçlar da bekleyen felaketlerin açık örneklerinden.

Bu olağan dışı ve beklenmedik vakaları yaşarken, mevcut bilimsel yöntem ve araçlarımızın bunlarla baş edebilmek için tam donanımlı olması gerektiği de açıkça ortaya çıkıyor.

Artık stabil iklim yok!

2023 Grönland vakasını çözümleme etmek için standart bir iş akışımız yoktu. Ek olarak insanlığın bu vakalara bakışını da değiştirmesi gerekiyor, zira mevcut bakışımız, artık var olmayan “stabil” iklim tarafınca şekillendirilmişti.

Gezegenimizin iklimini değiştirmeyi sürdürdükçe, mevcut anlayışımızla çelişecek ve yeni düşünme yolları gerektirecek beklenmedik fenomenlerle karşılaşmaya hazır olmalıyız.

Ayaklarımızın altındaki yer sarsılıyor. Mecazi ve gerçek anlamda. Bilimsel topluluk buna uyum sağlayıp, yetkin kararlar alınması için yolu açarken, karar vericilerin de harekete geçmesi gerekiyor.


ScienceAlert haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer