Artık çalıntı iPhone parçaları da satılamayacak (iPhone parçalarına da Etkinleştirme Kilidi geliyor)

Yeni bir iOS 18 beta özelliği, hırsızların iPhone parçalarını satmasını engellemeyi hedefliyor.

Apple beta yazılımlarına dair data sunan Beta Profiles sitesine bakılırsa, yeni gelecek iOS 18 güncellemesinde kıymetli iPhone parçaları için Etkinleştirme Kilidi olacak.

Etkinleştirme Kilidi, Bul uygulaması içerisinde halihazırda Apple Cihazlar için kullanılabilen bir hırsızlık önleme özelliği. Eğer iPhone’unuz çalınırsa, kullanılmasını Etkinleştirme Kilidini uzaktan etkinleştirerek önleyebiliyorsunuz. Ancak bu da çalıntı iPhone’ların parçalanıp, pil, kamera ve sensör gibi değerli parçalarının karaborsada satılmasına yol açıyor.

iOS 18’in nihai sürümünün yayınlanmasından önceki son betası olan Release Candidate – Yayın Adayı (RC) sürümünde, Etkinleştirme Kilidi iPhone parçaları için de çalışıyor.

Apple’ın Nisan ayında yapmış olduğu duyuruda bu özellik açıklanmış, iyi mi çalışacağı anlatılmıştı:

“Eğer onarım edilen aygıt, eklenen parçanın Etkinleştirme Kilidi ya da Yitik Modu etkinleştirilmiş bir cihazdan geldiğini tespit ederse, bu parça için kalibrasyon kabiliyetleri sınırı olan olacaktır.”

Apple, hemen sonra parçanın sahipliğini doğrulamak için kullanıcının hesap bilgilerinin isteneceğini söylüyor.

Kimileri de bu duruma, parçaların kullanılmaz hâle getirilmesi, elektronik atıkları artıracağı için karşı çıkıyor.

“Onarım Hakkı” destekçileri, bu hamlenin ikinci el ve yenilenmiş aygıt pazarına zarar vereceğini söylüyor. Bir X kullanıcısı şu şekilde diyor:

“Apple ikinci el pazarını bitirmeye çalışıyor. Artık hiçbir onarım mağazası parça almayacak, zira parçanın ‘kilitlenmemiş’ bulunduğunu anlama yolları olmayacak. Sizce kaç kullanıcı pilini değiştirirken onun kilidini kaldırmakla uğraşır ki?”

Sadece bir kısım için de bu, iPhone karaborsasındaki bir açığı kapatmaya yönelik hamle. iOS 18 güncellemesi 16 Eylül’den itibaren iPhone XR ve daha yeni cihazlar için kullanılabilir olacak.


Cecily Mauran’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Site Footer