ABD, yapay zekâ vurguncularına savaş açtı: ‘Robot avukat dolandırıcılığı…’

ABD Federal Tecim Komisyonu (FTC), Operation AI Comply adlı yeni bir kolluk kuvveti çalışmasının detaylarını duyurdu. Çalışmanın bir parçası olarak, FTC, aldatıcı ürün ve hizmetlerle göz boyamak için “suni zekâyı” kullanan oldukca sayıda şirkete karşı harekete geçti. Davalar içinde, suni zekâ tarafınca oluşturulan düzmece yorumlar, “dünyanın ilk robot avukatı” benzer biçimde iddialar ve çevrimiçi mağazalardaki dolandırıcılık vakaları yer alıyordu.

FTC yapmış olduğu açıklamada, tüketicilerin YZ destekli problem çözme ve otomasyon ile vakit ve para yönünden avantaj sağlayacağı, e-ticaret vakalarında ise kazançlarını artıracağı vaadiyle onlarca milyonlarca dolar kaybettiğini belirtti. Sonuçta iddialarını yerine getirmeyen firmalar, müşterileri aldattıklarını biliyorlardı.

FTC Başkanı Khan: ‘YZ yasalardan muaf değil!’

FTC Başkanı Lina M. Khan, “YZ araçlarını insanları kandırmak, yanıltmak yada dolandırmak için kullanmak yasadışıdır. FTC’nin yaptırım eylemleri, yasalardan YZ’nin muaf olmadığını açıkça ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

YZ ile metin yazma hizmetleri sunan Rytr’a karşı harekete geçen FTC’nin iddiası, firmanın aboneleri için etkili bir halde düzmece incelemeler ürettiğini öne sürüyor. FTC, raporladıkları birçok örnekte YZ tarafınca oluşturulan araştırmaların belirli bir ürünü satın almakla ilgilenen tüketicileri aldatacak yanlış bilgiler içerdiğini dile getiriyor. Buna nazaran Rytr’nin abonelerinden bazıları, potansiyel olarak yanlış bilgiler içeren binlerce araştırma oluşturduğu ifade ediliyor.

FTC bu iddiasını çerçevelendirirken “Rytr’ın hem tüketicilere hem de dürüst rakip firmalara zarar verecek bir sürü düzmece yorum yayma kabiliyetine haiz bir hizmet sunduğunu” söylüyor.

Peki tavsiye ne? FTC, Rytr’ın gelecekte tüketici yorumları yada referansları üretmeyle ilgili bir hizmetin reklamını yapmasını, bu şekilde bir hizmeti tanıtmasını, pazarlamasını yada satmasını yasaklamayı önermekte. Kurum, Ağustos ayında YZ tarafınca düzmece yorumlar oluşturmayı yasaklamıştı.





Operation AI Comply dahilinde FTC’nin hedefindeki bir öteki YZ hizmeti ise DoNotPay… DoNotPay, tüketicilere “avukat tutmadan dava açmalarında” ve “kısa sürede tamamen geçerli yasal belgeler üretmelerinde” destek olacak bir hizmet sunmakta. Şirket hizmeti “dünyanın ilk robot avukatı” olarak tanıtıyor lakin YZ söyleşi robotunu “insan bir avukatla” karşılaştırmak için testler yapmış değil. Ek olarak firmanın kadrosunda avukat da bulunmuyor.

Şirket bununla birlikte minik işletmelerin internet sayfalarını inceleyerek ABD’deki federal yasaları ve eyalet yasalarını ihlal edip etmediklerini denetim edebileceğini söylüyor sadece bu özellik de etken değil.

DoNotPay yetkilileri Mashable US’e yaptıkları açıklamada, FTC’nin şikayetinin “bir tek birkaç yüz müşterinin kullandığı” ve “uzun süre ilkin durdurulmuş” hizmetlerle ilgili bulunduğunu öne sürüyor. Şirket, mesuliyet kabul etmiyor lakin şikayetleri de çözüme ulaştırdıklarını öne sürüyor.

YZ araçlarının yardımıyla milyoner olma vaadi!

FTC ek olarak TikTok, Walmart, Amazon ve Etsy benzer biçimde platformlarda çevrimiçi mağaza açmak isteyen kişileri avlayan üç şirkete karşı da şikayette bulunmuş oldu. Söz mevzusu firmalar kullanıcılara, çevrimiçi mağaza açma sürecinde “kazancı artıran tescilli yazılım ve YZ araçları ile” destek olmayı vadediyor ve bu hizmet için mühim bir ücret talep ediyor. FTC, bu şirketlerin bazı müşterilerine “olmayan envanterler sattığını” öne sürüyor.

Mesela FBA Machine adlı bir şirket, müşterilerine “risksiz bir halde 6 sıfırlı işler” yürütebilme sözü vermekte. Raporda şikayetleri bulunan kullananların sisteme ortalama 16 milyon dolar yatırdığı ifade ediliyor. FTC mağdurların düzmece bir geri ödeme vaadine kanarak sisteme 10 binlerce hatta bazısının yüz binlerce dolar yatırdıklarını dile getiriyor.

Başka bir şirket Ascend Ecom ise müşterilerine “son teknoloji” YZ araçları yardımıyla aylık yüz binlerce dolar kazanabilecekleri mağazalar açabileceklerini söylüyor. FTC bu yapının ise müşterileri minimum 25 milyon dolar dolandırdığını tahmin ediyor.


Rebecca Ruiz, Mashable’da muhabir / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer