TikTok’ta bir lisans anlaşması sorunu daha

Merlin ile TikTok arasındaki görüşme negatif sonuçlandı ve Merlin platformdaki bağımsız müziğin büyük bir kısmını çekme tehdidinde bulunuyor.

Merlin 30 binden fazla bağımsız kaydı temsil ediyor ve TikTok ile anlaşmaları 31 Ekim’de sona erecek. Billboard’a bakılırsa TikTok “görüşmeler daha başlamadan masadan kalktı”. Billboard tarafınca gösterilen bir mektuba bakılırsa Merlin, üyelerine toplumsal medya şirketinin anlaşmayı yenilemek yerine, Merlin üyeleriyle direkt antak kalma yapmayı planladığını deklare etti ve böylece grubun toplu enerjisini azaltmayı hedeflediğini iddia etti.

Haberde şu ifadeler yer ediniyor: “Merlin üyeleri ile direkt antak kalma yapma yaklaşımları, TikTok’un Merlin üyeliğini dağıtarak ödemeleri en aza indirme yönündeki hedeflerine ulaşmayı amaçladığını gösteriyor. Bildiğiniz suretiyle Merlin, üyeleri için savaşım etmek amacıyla kuruldu. Topluluğumuzu değersizleştiren bir yaklaşımı desteklemeyeceğiz.”

TikTok sözcüsü de Billboard’a yapmış olduğu açıklamada “TikTok kullanıcılarına dünyadaki tüm müziği sunmak istiyor. Büyük yayıncı ve yapımcıların yanı sıra, bağımsız sektörle de çalışmaya kararlıyız. Bir milyardan fazla müzik dinleyicisinden oluşan topluluğumuzun, bağımsız müziğin platformumuza getirmiş olduğu farklılık ve zenginliğe kıymet verdiğini biliyoruz. Merlin üyelerinin müziğini TikTok üstünde tutabilmek için üyelerle direkt antak kalma yoluna gitmeye kararlıyız.”

Merlin’in toplu antak kalma gücü olmaksızın, her bir yapım Ekim ayının sonuna dek yeni bir anlaşmaya imza atmış olmalı. Bu yaşananlar TikTok’un Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (NMPA) ile bu senenin başlarında sözleşmesi sona erdiğinde yaşananları çağrıştırıyor. TikTok NMPA üyeleriyle direkt antak kalma görüşmeleri yürütmüştü.

Eğer Merlin ile TikTok içinde bir anlaşmaya varılamazsa, üyelerin müzikleri uygulamadan kaldırılacak. Şu anda Merlin’e bağlı olan sanatçılar içinde Phoebe Bridgers, Mitski, Mac Demarco, Nirvana ve Thundercat de yer ediniyor.

Merlin’in mektubu ek olarak TikTok’un bazı Merlin üyeleri tarafınca girişilen sahtecilik vakasından dolayı toplulukla antak kalma yapmak istemediği iddiasına da cevap veriyor. TikTok’a bakılırsa, bazı Merlin üyeleri, kendilerine ilişik olmayan şarkı ya da remiksleri yükledi.

Sadece Merlin, TikTok’un bu hamlesinin ardında yatan gerçek sebebin, Merlin’in onay verdiğinden daha düşük fiyata antak kalma yapma çabası olduğuna inanıyor.

Ocak ayında da Universal Music Group (UMG) TikTok ile anlaşmazlığa düşmüştü. UMG neredeyse dört ay süresince katalogundaki tüm şarkıları platformdan çekmişti. UMG bu hareketinin sebebini, sanatçılarını YZ tehdidinden korumak, çevrimiçi güvenliği sağlamak ve sanatçı ve şarkı yapımcılarına kafi ödemenin yapılmasını sağlamak olarak açıklamıştı.

UMG’nin içerikleri platforma Mayıs ayında geri döndü.


Elena Cavender’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer