X, Brezilya’da yeniden yayında ancak sonuç Musk için hâlâ bir yenilgi…

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Moraes, X’in mahkemenin tüm taleplerini yerine getirmesinin arkasından platform üstündeki yasağı Salı akşamı kaldırdı ve dezenformasyonla kutuplaşmanın hakim olduğu bir çağda, ifade özgürlüğünün sınırları mevzusunda aylardır devam eden bir münakaşaya da son verdi. Para cezalarını ödeyen, Brezilya yasalarını ihlal etmiş olduğu kabul edilen hesapları askıya alan ve ülkede yasal temsilci atayan platform, karardan birkaç saat sonrasında yine yayına girdi ve en etken pazarlarından birinde faaliyetlerini tekrardan başlattı.

Askıya alma emri, firmanın sahibi Elon Musk için siyasal bir yenilgiydi. 2022’de o zamanlar Twitter olarak malum platformu satın aldığından beri kendini ifade özgürlüğünün küresel şampiyonu olarak gösteren teknoloji milyarderi, Brezilya yargı sisteminin blöfünü görmek mecburiyetinde bırakıldı ve yitirdi.

Brezilya’da dezenformasyon soruşturmasını yürüten Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, ülkenin demokratik kurumlarına zarar verebileceğini söylediği yanlış data yaymakla suçlamış olduğu hesapların platformdan askıya alınmasını istemiş Musk bunu oldukca net bir üslupla reddetmişti.

İkilinin birbirlerine yönelik iddia ve hakaretlerde bulunmuş olduğu, aylarca devam eden gerginliğin arkasından Moraes, Ağustos ayı sonlarında platformu askıya aldı.

Musk’ın paylaşımlarına karşın…

Velhasıl birkaç hafta içinde, Brezilyalı kullanıcılarını rakiplerine kaptıran X’in, Brezilya’nın X’e duyduğundan oldukca daha çok Brezilya’ya gerekseme duyduğu ortaya çıktı. Platform günün sonunda baştaki tüm itirazlarına karşın hatta Elon Musk’ın Yargıç Moraes’i direkt hedef alan paylaşımlarına karşın mahkemenin taleplerine boyun eğeceğini duyurdu.

Haliyle Salı akşamı Moraes adeta zafer turu atıyordu. “Brezilya anayasası ifade özgürlüğünün saldırganlık yapma özgürlüğüyle karıştırılmasına izin vermiyor” diyordu.





X ile olan anlaşmazlığını, ülkelerin toplumsal medyada yayılan yanlış bilgilere iyi mi cevap verecekleri mevzusunda boğuştuğu bir zamanda ifade özgürlüğünün sınırları mevzusunda ideolojik bir savaşım olarak çerçeveliyordu. Moraes’in “dijital popülist aşırılıkçıların nefret söylemini yaygın bir halde yaymak için toplumsal medyayı kullanabildiği yeni bir gerçeklik” olarak tanımladığı şey göz önüne alındığında, hukukun üstünlüğüne “mutlak saygı duyulması” gerekiyordu.

X ise yasağın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Şirket resmi olarak paylaşmış olduğu gönderide “X, Brezilya’ya geri dönmekten gurur duyuyor” ifadelerini kullanıyor ve şöyleki devam ediyordu:

On milyonlarca Brezilyalı’nın olmazsa olmaz platformumuza erişimini sağlamak, tüm bu süreç süresince oldukca önemliydi. Etkinlik gösterdiğimiz her yerde, yasanın sınırları içinde ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz.

Brezilyalıların anlaşmazlığa perspektif büyük seviyede kendilerini siyasal olarak iyi mi tanımladıklarına bağlıydı.

Brezilya demokrasisinin işlevselliğinden kaygı duyan solcular ve ılımlılar, yargıcın eylemlerini alkışlarken birçoğu, eski başkan Jair Bolsonaro’nun binlerce destekçisinin seçim yenilgisiyle ilgili dezenformasyonundan cesaret alarak ülkenin en mühim federal binalarına saldırmış olduğu geçen yıl Brezilya’nın başkentine meydana getirilen saldırıya işaret etmekteydi. Bolsonaro destekçileri ise bunu değişik bir bakış açısıyla ele alırken Moraes’i sansürcülük ve otoriterlikle suçluyor.


Kaynak: The Washington Post / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer