Avrupa’nın en büyük 5 ligindeki kulüpler geçen sürem sakatlanan oyunculara ödenen ücretlerde 732 milyon euro yitirdi; bu sayı önceki sezonlara nazaran artış gösterirken bu sürem daha da genişletilen takvim hemen hemen bu hesaplamaya katılmadı. En büyük yitik ise Bundesliga’da…
Bundesliga kulüpleri, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa’daki en üst liglerde sakatlık sebebiyle kaybedilen toplam 90 bin 547 gün ile en oldukça sakatlık yaşayan kulüpler sıralamasında başı çekiyor. Her yıl gösterilen Howden’s Erkekler Avrupa Futbolu Sakatlık Endeksi, fikstür sıkışıklığı ve oyuncuların iş yüküyle ilgili tartışmalar giderek alevlenirken, tüm bu lig için kaygı verici rakamlar içeriyor.
Premier Lig’in genç oyuncuları daha oldukça sakatlanıyor
Her ne kadar Premier Lig kulüpleri diğer liglere kıyasla daha azca oyuncu ve dakikayı sakatlık sebebiyle yitirmiş olsa da, mesela, sakatlıkların genel sertliği – bir sakatlık sebebiyle kaybedilen gün sayısı – Almanya, İspanya ve İtalya’dan daha yüksek. Yaşanmış olan sakatlıkların averaj süresi 21 yaş altı oyuncular için daha da dikkat çekici: 43.92 gün ile La Liga’daki averaj 23.03 günlük iyileşme süresinin neredeyse iki katı.
‘Fikstür sıkışıklığı arttıkça sakatlıklar artıyor’
Howden’da sigorta brokerlerinin spor müdürü olan James Burrows, raporun ustalaşmış oyunculara yönelik “giderek artan fizyolojik taleplerin” altını çizdiğini belirtti. Burrows, “Fikstür sıkışıklığı yurt içinde ve yurt haricinde genişleyen müsabakalarla yoğunlaştıkça, daha çok oyuncunun daha uzun süreler süresince sakatlandığını görüyoruz ve yalnız bu sürem sakatlık maliyetlerinde yüzde 5’lik kayda kıymet bir artış var” diyor. Burrows, genç oyuncuların yaşamış olduğu sakatlıklarla ilgili olarak, önceki yıllardaki rakamların Covid’in kadrolar üstündeki etkilerine bağlandığını söylemiş oldu. “Bugün ise bunu neyin tetiklediğini hakikaten bilmiyorum” ifadelerini kullanıyor.
‘Yaşlı oyuncular daha oldukça sakatlanır’ tezi tersine döndü
Sigorta sektöründeki görüş devamlı oyuncu ne kadar yaşlıysa o denli riskli, o denli zorlayıcı olduğu yönünde olmuştur şu sebeple yaşlı oyuncular çoğu zaman daha uzun süre sahalardan uzak bırakılırlar, genç oyuncuların yaşamış olduğu sakatlıklar benzer biçimde acele toparlanmaz. Şu anda gördüğümüz pek oldukça şey bunu birazcık tersine çeviriyor benzer biçimde görünüyor.
5 ligde toplam 4 bin 123 sakatlık
Howden, bir takım kulüp ve yönetim organı için sigorta aracısı olarak çalışıyor. Şirket, senelik araştırmasında kamuya açık sakatlık verilerini derliyor ve Sporting Intelligence şirketi tarafınca meydana getirilen maaş hesaplamalarıyla eşleştiriyor. Yeni raporda hesaplamalara nazaran 5 ligde toplam 4 bin 123 sakatlık kaydedildi.
Burrows’a nazaran, 2020-21 sezonunda 3 binin birazcık üstünde olan sakatlık sayısı o dönem için üstün dereceli seviyede olsa da, Covid ve 2022 Dünya Kupası sonrası sakatlıklarda yaşanmış olan patlamanın peşinden gelişme hızının yavaşlaması bir dengelenme bulunduğunu gösteriyor.
En uzun kış tatili Almanya’da fakat…
Burrows, verilerden kati sonuçlar çıkarılmamasının mühim bulunduğunu, 18 takımlı bir lige ve en uzun kış tatiline haiz olmasına karşın en fazla sakatlığın Alman futbolunda görüldüğünü söylemiş oldu. Burrows, “Bu verilerin bir kısmı aşırı yüklenme şikayetlerine uyuyor. Sadece anlatıya hakikaten rahatça uymayan başka unsurlar da var” diye konuşuyor.
Mental sıhhat sorunları
Kulüpler için bir başka belirsizlik alanı da ruh sağlığı sorunları yada anksiyeteden meydana gelen eksiklikliklerin varlığı. Burrows bunun kulüpler ve sigortacılar için giderek büyüyen bir odak alanı bulunduğunu belirtiyor ve “Şu anda sektörümüzde ve yalnız futbolda değil, tüm spor ve eğlence sektöründe en oldukça konuşulan konulardan biri, bu tür sorunları ele alan ürünleri iyi mi geliştireceğimizdir” diyor.
Derleyen: Emre Topaloğlu