Mesaj silme çıktı mertlik bozuldu! ‘Pardon, yanlış oldu’ mazide kaldı…

Tam gözümüzün önünde adeta bir sanat formunun yavaş ve acıklı ölümünü izliyoruz ve doğal ki asla kimse umursamıyor. Nedir bu? Klasik bir “üzgünüm, yanlış oldu” mesajı. Eski sevgilinin aklına gizlice girmek için “yanlışlıkla” bildiri atma günleri geride kaldı. Sevgiliye bildiri atmak isterken yanlışlıkla ailesine bildiri atan birinin hikayesine rastlamak neredeyse mümkün değil. Dünya böylesi sağlam ve saçma bir “epic fail” ve yarattığı dramadan yoksun kalma yolunda gidiyor…

İstenmeyen bir bildiri atmanın artık doğurduğu hiçbir netice yok. Neredeyse her platformda mesajlarınızı geri çekebilirsiniz. Peki rastlantısallığın heyecanı nerede? İşin adrenalini ve eğlencesi nerede?

Örnek olarak aynı anda benimle ve eşiyle konuşan yakın bir dostum bu başarısız multitasking denemesinde bana kedileriyle beraber çekilmiş bir selfie gönderdi. Fotoğraf masumdu sadece panikledi ve geri aldı sadece oldukca geçti… Bu sebeple ben aslına bakarsan telefondaydım ve fotoğrafı çoktan görmüştüm. Doğal iyi ki kediler sempatik ve fotoğraf komikti.

Boşlukta kalan cevaplar…

Fakat sonrasında karşımda yalnız mesajın hayaleti duruyordu; ekranımda kedi fotoğrafı yerine ufak bir yara izi şeklinde “Bu gönderi silindi” yazıyordu. Cevabım ise orada öylece boşlukta duruyordu. Ağlatısal bir halde kendisine esin veren görselden koparılmıştı.

2017’de, güvenli mesajlaşma uygulamaları Telegram ve WhatsApp, kullananların mesajları geri çekmesine izin vererek spontaneliğe karşı işlenen bu suçun ilk failleri oldu. 2022’de Apple da aynısını yapmış oldu ve kullanıcılara bir mesajı silmeye karar vermeleri için tam iki dakikalık pişmanlık süresi tanıdı. Sonunda, asla hiçbir şeyden geride kalamayan Instagram da eğlenceye katıldı.

İlk başlangıçta, mesajları geri almak, ihtiyacımız olduğu söylenen sadece olmayan öteki teknolojik gelişmeler gibiydi: Fark edilmiyordu. Nadiren mesajları geri alıyordum ve insanoğlu da nadiren bu özelliği kullanıyordu. Sadece son zamanlarda artık bildiri silmece her yerde! Görünmez bir geri alma salgını yaşıyoruz.

Elbet, tıpkı konuşmadan ilkin düşünebildiğiniz şeklinde, yazmadan ve göndermeden ilkin de düşünebilirsiniz. Sadece insanların tepkinin istedikleri şeklinde olmadığını yada mesajı göndermenin onları pişmanlıkla doldurduğunu fark ettiklerinde bir şeyi bu kadar acele geri almalarına izin vermek? Kabul edelim ki bu bunaltıcı, üzücü ve en kötüsü birazcık da korkakça…

Açık olmak gerekirse, mesajları silmeniz sizi ezik yapmaz doğal ki. Tamamımız mevcut araçları kullanmaya teşvik ediliyoruz. Bunu gülmece için yapıyorsanız — tıpkı insanların mesajları düzenleyerek yapmış olduğu şeklinde — buna saygı bile duyuyorum sadece burada can bunaltıcı olan, bu davranışı kabul edilebilir kılan sistem.





Eski “pardon aslen … yazmak istemiştim” yada “yanlış oldu” ifadeleri hayatımızdan kaybolurken yerine soğuk ve amansız bir mükemmellik talebi geliyor. Burada temel bir şeyi kaybediyoruz: istisnasız hepimizin kimi zaman aptal bulunduğunun o ufak, güzel kabulü.

Bu “güvencesizlikle” doğrusu her şeyi devamlı geri alamayacağınız bir dünyada hayata devam etmenin ne anlama geldiğine dair lüzumlu, fakat ezici bir izanı ortadan kaldırıyor.

Mesajları geri alma kabiliyeti, bu kültürel denetim arzusunu yansıtır. Hayatınızı hakikaten gözden geçirebileceğinize dair gerçekçi olmayan bir yanılsama yaratır. “Yalnız ‘geri al’a tıklayın! Kendinize ikinci, üçüncü, dördüncü bir talih verin!” Sadece bu, her kelimemizi, her yazım yanlışımızı, kedimizle çekilmiş her fotoğrafımızı düzenleme mevzusundaki bu baskıya katkıda bulunur. Ve en fena yanı? Hataları silme kabiliyeti, devamlı, coşku verici bir hata yapma korkusuyla hayata devam etmenin ne anlama geldiğini unutmamıza, başka bir deyişle, insan olduğumuzu unutmamıza niçin oluyor.

Gaslighter’lara gün dünyaya geldi!

Ve doğal ki bunun daha karanlık bir tarafı da var. Telegram bu özelliği ilave ettikten sonra, bir Reddit kullanıcısı bir gönderide bunun gaslighter’lar için neredeyse bir armağan bulunduğunu yazıyordu. Mantıklı: Gaslighting, kurbanların kendi hafızalarını ve en sonunda akıl sağlıklarını sorgulamalarına odaklanan bir manipülasyon türü. “O mesajda asla böyle bir durum söylenmedi; o şekilde bir bildiri asla var olmadı bile…”

“Sık sık ilişkilerde kullanılır, mesela bir kişi eşini aldattığında, eve geç vardığında ve eşini devamlı bu saatte geldiğine inandırmaya çalışırken… Yeni güncelleme sohbetleri -ve ek olarak anıları- manipüle etmeyi son aşama kolaylaştırıyor.”

Elbet silinmiş mesajların uygarlığı yok edeceğine dair büyük komplolarım yok fakat asla sevmediğim bir özellik. Sonuçta, karmaşa ortaya çıkmadan ilkin özür dilemenin nesi keyifli?


Christianna Silva, Mashable’da editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer