OpenAI’da Sora sızıntısı: Sanatçılar neden böyle bir eyleme kalkıştı?

OpenAI’ın coşku veren suni zeka araçlarından Sora’nın kontrol ekibinde yer edinen sanatçılardan bazıları YZ ile video üreten uygulamanın erişimini sızdırdı. Peki niçin? Hikayenin garip bilgileri bulunuyor. OpenAI bu sızdırma vakasından beri tüm erken dönem kontrol kullanıcılarının Sora’ya erişimini kesti. Fakat web aleminde isteyen hepimiz ortalama üç saat süresince Sora’yı deneyebildi.

Hugging Face üstünde yer edinen bir demo ile paylaşılan açıklamaya gore sanatçılar, OpenAI tarafınca “sanatın paravan olarak kullanılmasına” alet edildiklerine inandıkları için karşı bir protesto olarak Sora’ya erişimi açma yoluna gitti.

Lakin hikayede “hoşnutsuz YZ karşıtı sanatçıların giriştiği bir eylemden” birazcık daha çok nüans mevcut. Gelin bunların ne olduğu ve ne olmadığına beraber bakalım.

Sızdırılan bilgilerdi, kodlar değil

Sora’nın “sızdırılması” olarak aktarıldığında naturel olarak kaynak kodları benzer biçimde meseleler akıllara geliyor lakin burada sızdırılan bir tek giriş verileriydi. Şu demek oluyor ki bir bakıma sanatçılar, binanın arka bahçe kapısını gösterdiler.

OpenAI, Şubat ayında Sora’yı duyurduğunda, YZ video oluşturucusunun ne üstünde eğitildiğine dair yaygın bir vurgunculuk vardı. Birçok sanatçı, Sora’nın eğitim verilerinin YouTube ve web’deki öteki videolardan rıza alınmadan toplandığına inanıyor. OpenAI bu mevzuya ilişkin herhangi bir ayrıntıyı açıklamayı reddediyor lakin öteki modelleriyle ilgili telif hakkı ihlali davalarına dayanarak şirket, kamuya açık verilerin telif hakkı yasaları uyarınca makul bir kullanım bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor.

Sadece OpenAI ve öteki firmalar, suni zeka tarafınca üretilen içeriğin “yeterince orijinal” olup olmadığı ve ticari açıdan insan çalışmalarıyla rekabet edip etmediği mevzusunda devam eden davalarla karşı karşıya olduğundan, bu mevzu hala münakaşaya açık.

TechCrunch sızıntı haberini ilk duyurduğunda, hepimiz kaputun altına bakıp Sora’da neler olup bittiğini görmek için çok arzuluyordu. Sadece Sora sızıntısı model yada eğitim verileri hakkında herhangi bir data sunmuyor. Esasen sızdırılan, API erişiminin paylaşılmasıyla mümkün hale gelen her insana açık bir web tabanlı demoydu.

Bu sayede arzu eden hepimiz kısa bir süreliğine Sora ile videolar üretebilse de, bu tür sızıntılar bizlere Sora modelinin kendisi hakkında yeni bir data sağlamıyor.

Fiil, OpenAI’ın erken kontrol programına karşı bir protestoydu; genel bir YZ karşıtı fiil değil

Sora’yı her insana açık hale getiren sanatçılar aslen OpenAI tarafınca emeklerinin sömürüldüğünü hissediyor. Zira OpenAI, sanatçıların aktardığı suretiyle söz mevzusu kontrol ve geri bildirimler karşılığında herhangi bir ödeme yapmıyor. Izahat “Ek olarak” diye devam etmekte:

Her çıktının paylaşılmadan ilkin OpenAI ekibi tarafınca onaylanması gerekiyor. Bu erken erişim programı yaratıcı ifade ve eleştiriden ziyade PR ve reklamla daha fazlaca ilgili görünüyor.

Grup, OpenAI’ı “kurumsal YZ ağası” olarak adlandırırken lafını da esirgemiyor. Sadece “YZ teknolojisinin sanatlar için bir vasıta olarak kullanılmasına karşı da değiller.” Karşı oldukları şey “bu sanatçı programının iyi mi sunulmuş olduğu ve aracın ihtimaller içinde bir halka açık sürüm öncesinde iyi mi şekillendiği.”

Bu, YZ anlatısında çoğunlukla kaybolan bir nüans türü. Birçok sanatçı, suni zekanın yaratıcı ifade için bir vasıta olarak kullanılmasına karşı değil. Sadece yaratıcı eserlerin sömürülmesine ve otomasyonla işlerin değiştirilmesine karşı çıkmak, çoğunlukla yenilik karşıtlığıyla bir tutuluyor. Sora’nın piyasaya sürülmesinden ilkin iyi mi “şekillendiği” mevzusunda isyana yol açan şeyin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyoruz fakat OpenAI’ın aracı kontrol eden sanatçılardan “pozitif yönde” dönüşler istediğini söylemek yanlış bir tahmin olmayacaktır ki bunun da bir uyumsuzluk yaratması oldukça naturel.


Cecily Mauran, Mashable’da muhabir / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

Site Footer