Çöpe attığınız eski telefonların ufak bir servet değerinde olduğunu biliyor musunuz?

  • Geçmişte değersiz görülüp çöpe atılan eski teknolojik cihazlar, günümüzde retro teknolojiye olan ilginin artmasıyla beraber koleksiyon kıymeti kazanmıştır.

  • Eski teknoloji ürünlerine olan ilginin azalmayacağı, hatta zaman içinde eski modellerin daha ender ve kıymetli hale geleceği öngörülüyor.

(Bu özet NotebookLM yardımı ile oluşturuldu) *


Geçmişte eski teknolojik cihazlar, genel anlamda üstüne düşünmeden çöpe atılırdı. Sadece bir zamanlar modası geçmiş kabul edilen birçok ürün, şimdi yüksek seviyede rağbet görüyor. Eski oyun konsollarından eski bilgisayarlara ve şimdi de cep telefonlarına kadar retro teknoloji ürünleri için gelişen bir pazar söz mevzusu.

Bilhassa ilk telefon modellerinden bazıları, geçmişin kalıntıları olarak kalmayıp hem de birer kıymetli koleksiyon parçası haline geldi. Teknoloji meraklıları ve nostaljik ürün alıcıları için bu eski cep telefonları, yeni nesil telefonlara nazaran oldukça daha fazlasını ifade ediyor. Onlar için mobil devrimin başlangıcını temsil eden bu cihazlardan bir tanesine haiz olmak, teknoloji tarihinin bir parçasına haiz olmak şeklinde.

Bir zamanlar bir servete mal olan bu ilk modellerden bazıları, günümüzde gene şaşırtıcı fiyatlara satılıyor. Bunlardan biri de gerçek bir öncü olan ve 1983’te piyasaya sürülen Motorola DynaTAC 8000. O zamanlar piyasaya çıkan ilk cep telefonu olan Motorola’nın bu modeli, hem boyut hem de fiyat olarak oldukça büyüktü. Ortalama 4 bin dolara (bugünün parasıyla ortalama 12 bin dolar) satılan bu ilk tuğla benzeri aygıt, çoğunlukla iş insanları tarafınca kullanılıyordu. Mobilite lüksünü ve her insanın cebinde bir telefonun olacağı bir gelecek vaadini sunan bu aygıt, zamanının ötesindeydi.

Günümüzde DynaTAC 8000, en oldukça aranan koleksiyon parçalarından biri haline geldi. eBay şeklinde platformlarda, durumuna bağlı olarak 2 bin doların üstünde alıcı bulabiliyor. Eğer tavan içinde (yada bazada) nostaljik bir telefon modeli bulursanız, satarak ciddi bir gelir elde edebilirsiniz.

DynaTAC 8000, nostaljik telefonlar içinde bir yıldız olabilir sadece talep gören tek telefon o değil. DynaTAC 8000’e nazaran oldukça daha yeni olan bazı modeller de ilgi görüyor. Mesela 2009’da piyasaya sürülen HTC Touch Diamond2, DynaTAC kadar eski olmasa da teknoloji meraklıları için kıymetli bir parça. İlk olarak Windows Mobile 6.1 ile piyasaya sürülen HTC Touch Diamond2’nin şu anki averaj satış kıymeti 650 dolar civarında. Nispeten yeni sayılabilecek bir model için bu şaşırtıcı görünse de nostaljik kıymeti ve akıllı telefonların ilk dönemleriyle olan ilişkisi, onu en oldukça aranan koleksiyon parçalarından birisi haline getiriyor.

Benzer şekilde ilk iPhone’lar da koleksiyoncular için mühim ‘ilk’lerden birisi. 2007’de piyasaya sürülen ilk iPhone hâlâ piyasada oldukça yüksek bir fiyata bulunabiliyor. Üstelik kıymeti her geçen gün daha da artabilir. Apple ürünleri daima yüksek koleksiyon değerine haiz cihazlar. İlk iPhone da mobil teknoloji tarihinde devrim durumunda bir değişimi temsil etmesinden dolayı yüksek fiyatlarda rağbet görmesi o kadar da şaşırtıcı değil.

Eski cep telefonlarının satış kıymeti söz mevzusu olduğunda, cihazın durumu her şeyden mühim. Mesela bozulmamış telefonlar daima kıymetli, sadece orijinal ambalajı olması fiyatını daha da artırıyor. Attığınızı düşündüğünüz o eski kutular, kullanım kılavuzları ve aksesuarlar, koleksiyoncular için büyük fark yaratabilir.

En oldukça aranan telefonlar, piyasada orijinal kutuları, şarj cihazları ve hatta koruyucu kılıflarıyla beraber satılıyor. Bu, en o kadar da 2008’de piyasaya sürülen ve milyonlarca satan iPhone 3G için geçerli. eBay şeklinde platformlarda averaj fiyatı 400 dolar civarında sadece muhteşem durumda olması, kutusu ve aksesuarlarının da bulunması, fiyatını mühim seviyede artabilir.

Apple ürünleri kadar Nokia telefonlar da koleksiyonerler tarafınca yüksek talep görüyor. Nokia 7280, Nokia 8110 ve Nokia N79 şeklinde modeller koleksiyoncular tarafınca daima aranıyor. Bilhassa ikonik Nokia 6310, büyük bir nostaljik tarihe haiz. Akıllı telefonların yükselişinden ilkin mobil iletişimi tanımlayan bu telefonlardan birisine bile haiz olmak, birçok kişiye gençlik yıllarını anımsatıyor.

Modası geçmiş olsa da şimdi şaşırtıcı fiyatlara satılan bu telefonlardan bir tanesi de benzersiz “ruj” tasarımıyla malum Nokia 7280. Eğer aygıt iyi durumdaysa, 200 ila 300 dolar içinde alıcı bulabiliyor.

Eğer “bir sürü eski telefonum var” diye düşünüyorsanız, artık onları depodan çıkarmanın tam vakti. Zira yukarıda açıkladığımız suretiyle eski teknoloji ürünleriniz, sandığınızdan daha kıymetli çıkabilir. Sadece satmadan ilkin dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç nokta var. Cihazın durumu oldukça mühim; hasarlı yada tamamlanmamış parçalı telefonların kıymeti düşük olur. Koleksiyoncular bilhassa açılmamış, çalışır durumda ve tüm orijinal aksesuarlarıyla beraber gelen modelleri talep ediyor.

Anlayacağınız, eski teknolojiye olan ilgi azalmıyor. Hatta zaman içinde eski modeller daha ender ve kıymetli hale gelecek. Bu yüzden eski Nokia, iPhone yada Motorola telefonunuzu atmadan yada herhangi birine vermeden ilkin, hurda değerinden oldukça daha fazlasına satabileceğinizi ihmal etmeyin. Sonuçta tutarları belirleyen nostalji ve teknoloji tarihidir. Geçmişten bir bölüme haiz olmak isteyen birçok insan olduğundan, unuttuğunuz telefonlarınız ufak bir servet değerinde olabilir.

NotebookLM nedir?

* NotebookLM hakkında ayrıntılı bilgiye, bu makaleden ulaşabilirsiniz.


Kaynak: Glass Almanac / Yaratı Şahin tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer