Çin’deki artan rekabet ve ekonomik yavaşlama sebebiyle, Apple ve Huawei şeklinde firmalar üst düzey telefon modellerinde mühim indirimler uyguluyor.
Mahalli markaların, bilhassa Vivo ve Huawei’nin pazar paylarında mühim artış göstermesi, Apple’ı bu stratejiyi benimsemeye itti.
(Bu özet NotebookLM yardımı ile oluşturuldu) *
Apple, Çin’deki mahalli markaların artan rekabetiyle başa çıkabilmek için iPhone’larda ender görülen indirimler sunuyor. 4 Ocak Cumartesi gününden itibaren süregelen ve dört gün sürecek olan bu kampanya, Apple’ın en yeni telefon modellerinde 500 yuan’a (68,50 dolar / 2500 TL) varan indirimler içeriyor.
Çinli telefon üreticisi Huawei de benzer şekilde, üst düzey mobil cihazlarının fiyatlarını %20’ye kadar düşürdü. Bu indirimler, Çin’deki tüketicilerin ekonomik zorluklar sebebiyle harcama mevzusunda daha davranışlarında ölçülü davranılmış olduğu bir döneme denk geliyor.
İndirimler, Apple’ın en yeni ve en iyi modellerinin yanı sıra eski iPhone modellerini ve bazı öteki cihazlarını da kapsıyor. En yüksek indirim olan 500 yuan, Apple’ın amiral gemisi modelleri olan ve başlangıç fiyatı 7 bin 999 yuan olan iPhone 16 Pro ve şu anki fiyatı 9 bin 999 yuan olan iPhone 16 Pro Max için geçerli.
Apple, geçen yıl da Çin’de Ay Yeni Yılı (ay takvimi yada ay-güneş takvimine nazaran ayları Ay döngülerileri olan bir takvim yılının başlangıcı) tatili öncesinde benzer bir kampanya düzenlemişti. Bu yıl ise Ay Yeni Yılı Ocak ayının sonunda başlıyor.
Değişen tüketici davranışları
Pazar araştırma şirketi International Data Corporation’dan (IDC) Will Wong, Apple’ın stratejisinin Çinli tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki değişime uyum sağlamak için değiştiğini söylüyor.
Wong’a nazaran, tüketiciler artık daha fazlaca “kıymet” arayışında ve bu durum fiyat indirimlerini daha cazip hale getiriyor. Apple bu tür bir fiyatlandırma stratejisi benimsemezse öteki rakiplerinin peşinde kalabilir. Apple ve Huawei tarafınca sunulan bu indirimler, Çin pazarındaki daha geniş bir eğilimi yansıtıyor.
Online perakendecilerden otomobil üreticilerine kadar birçok sektör, Çin ekonomisindeki yavaşlama sebebiyle harcama mevzusunda isteksiz olan müşterileri çekmek için çeşitli kampanyalar ve indirimler sunuyor. Çin hükümeti de tüketimi çoğaltmak için çalışmalarını hızlandırmaya başladı.
Geçtiğimiz yıl Pekin, tüketicileri otomobil ve ev aletleri şeklinde eski ürünlerini yenileriyle değiştirmeye teşvik etmek amacıyla bir takas programı başlattı. Bu program Cuma günü cep telefonları, tabletler, akıllı saatler ve fitness bilekliklerini de kapsayacak şekilde genişletildi.
Mahalli rekabet
Bu ortamda Apple’ın Çin pazarındaki oranı, Vivo ve Xiaomi şeklinde mahalli rakiplerinin artan rekabetiyle baskı altına girdi. Kısa bir süre ilk beş üretici listesinden düşen Apple, 2024’ün üçüncü çeyreğinde bu listeye yine girmeyi başardı.
IDC’nin son araştırmasına nazaran Vivo, satışlarını %20’den fazla artırarak bu zamanda Çin’in en fazlaca satan akıllı telefon markası oldu. Aynı dönemde Apple’ın satışları %0,3 oranında düşerken, Huawei’nin satışları %40’tan fazla arttı.
Counterpoint Research’ten kıdemli analist Ivan Lam, geçtiğimiz çeyrekte neredeyse her markanın amiral gemisi modelini piyasaya sürmesiyle pazar rekabetinin arttığını belirtiyor. Huawei, geçen yıl Ağustos ayında premium akıllı telefon pazarına geri döndükten sonrasında ürünlerine olan talebin arttığını görmüş oldu. Shenzhen merkezli bu şirket, ABD’nin uyguladığı kısıtlamalara karşın o zamandan beri gelişmiş teknolojiyle donatılmış birçok yeni aygıt piyasaya sürdü.
Kaynak: BBC / Yapıt Şahin tarafınca Türkçeleştirildi