Avrupa Komisyonu (AB’nin yürütme organı) Pazartesi günü yapmış olduğu basın açıklamasında, TikTok’un Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uyumu mevzusunda resmi bir soruşturma başlattığını duyurdu.
Geçen senenin sonlarında onaylanan ve 1 Ocak’ta yürürlüğe giren DSA, yasa dışı içerik, dezenformasyon ve hedef odaklı reklamcılık benzer biçimde durumlara karşı yasal düzenlemeler getirmeyi amaçlıyor.
Basın açıklamasında, ‘tavşan deliği tesiri’ isminde olan ve bağımlılık yaratan davranışları teşvik etmek için algoritmik sistemlerin kullanımı benzer biçimde, incelenen konuların kapsamlı bir sıralaması yer ediniyor.
Başka bir deyişle, TikTok’un kullanıcıyı sitede tutmak için aşırıya kaçıp kaçmadığı mevzusunda endişeliler. Öteki başlıklar içinde reklam şeffaflığı, uygun yaş doğrulaması, reşit olmayanlar için gizlilik ve güvenlik yer ediniyor.
Soruşturma, TikTok’un evlatları etkili bir halde koruyup korumadığını araştıracak ve yaş doğrulamasının muhtemelen yetersiz bir tedbir olduğu üstünde duracak. TechCrunch’a göre herhangi bir DSA politikasını ihlal etmiş olduğu tespit edilirse TikTok senelik cirosunun yüzde 6’sını ödemek zorunda kalabilir.
Şirket, Avrupa Komisyonu’nun önceki taleplerine cevap verdiğini ve hatta çocuk güvenliği çalışanlarının AB yetkilileriyle görüşmesi için planlar yaptığını belirterek soruşturmada ortaklık yapacağını söylemiş oldu. TikTok’un açıklamasına gore bu hamleler hemen hemen komisyon tarafınca yanıtlanmadı.
Alex Perry, Mashable’da editör.