ABD yeni bir ‘kıyamet günü uçağı’ filosu kuruyor. ABD Hava Kuvvetleri, nükleer bir muharebeye dahi dayanabilecek tasarımı sebebiyle bu şekilde anılan E-4B’nin halefini geliştirmek suretiyle Sierra Nevada Corp (SNC) ile 13 milyar dolar tutarında antak kalma imzalandığını duyurdu.
ABD Hava Kuvvetlerinden bir sözcü SAOC (Survivable Airborne Operations Center) adlı projenin Colorado, Nevada ve Ohio’da yürütüleceğini söylemiş oldu. Müdafa Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamaya bakılırsa üretimin Temmuz 2036’ya kadar tamamlanması umut ediliyor.
ABD hükümeti ise “E-4B filosunun değiştirilmesi, 1970’lerden kalma uçakların hizmet ömrünün sonuna yaklaşması sebebiyle lüzumlu” bilgisini paylaştı. E-4B’yi üreten Boeing Co. firmasının geçen senenin sonlarında programdan çıkarılmasının peşinden SNC ihalede tek aday konumuna gelmişti.
Yeni ‘Nightwatch’ yolda
Şirket tasarımının ayrıntıları paylaşılmadı fakat tayyare muhtemelen mevcut E-4B’ye benzeyecek; operasyonel ve askeri gereksinimleri karşılamak suretiyle modifiye edilmiş ticari bir jet türevi olacak. SNC, ticari uçaklara güvenli kontakt şeklinde kilit sistemler ekleyecek. Ek olarak uçağı nükleer ve elektronik saldırılara karşı da güçlendirecek.
Meydana getirilen açıklamada “SAOC, Başkan, Müdafa Bakanı ve Genelkurmay Başkanları için ulusal acil durumlar esnasında tehlikeli sonuç komuta, denetim ve iletişimin devamını elde eden son aşama hususi bir hava aracı. Bu mühim görevi desteklemekten onur duyuyoruz” denildi.
Nükleer patlamalara ve elektromanyetik etkilere dayanabilen bir mobil komuta merkezi olarak tasarlanan E-4B’nin öne çıkan bazı özellikleri şu şekilde:
- ‘Nightwatch’ olarak da malum mevcut ‘kıyamet uçağı’ ABD Başkanı, Müdafa Bakanı ve Genelkurmay Başkanı için Ulusal Hava Operasyonları Merkezi olarak hizmet veriyor.
- Boeing 747’nin E-4B olarak malum hususi bir versiyonu olan uçağın beyaz ve mavi gövdesi nükleer bir savaşı havadan yönetmek için ihtiyaç duyulan her donanıma haiz.
- Askeri yetkililer ve siyasal liderlerin harp durumunda kullanacakları bilgisayarlar ve güvenli telefonlarla donatılmış penceresiz bir konuşma salonu var.
- Uçakta brifing odalarında gelişmiş (ve bazıları analog) kontakt ekipmanları bulunuyor.
- E-4B bir uydu kontakt sistemi, akustik denetim, elektronik bileşenleri soğutmak için bir klima sistemi, nükleer ve termal tesir kalkanı içeriyor.
- Havada yakıt ikmali yapabiliyor. Tek seferlik yakıt ile ortalama 36 saat havada kalabilen E-4B ortalama 360 ton yük taşıyabiliyor.
- Yapımı 223 milyon dolara mal olan Nightwatch’un uzunluğu 70 metre, kanat açıklığı ise 59 metre.
- Bir E-4B operasyon, uçuş, kontakt ekiplerinin yanı sıra bakım ve güvenlik birimi dahil 111 kişiye kadar oturma yeri içeriyor.
- ABD Hava Kuvvetleri şu anda dört tane E-4B uçağı kullanıyor ve minimum bir tanesi 7/24 hazır bekliyor.
- Kıyamet günü uçaklarından biri, Rusya lideri Vladimir Putin’in 2022 yılındaki nükleer tabanca tehdidi peşinden dört saatlik bir eğitim uçuşuna gönderilmişti. E-4B’nin 2030’ların başlarında ömrünün tamamlaması umut ediliyor.