Acer Nitro V15 gaming laptop inceleme

Acer Nitro serisi her geçen dönem yenilenen ve güncellenen versiyonları ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bugünkü araştırma konuğumuz ise firmanın Nitro 5 yerine konumlandırdığı Nitro V 15 modeli. Şimdi gelin bu modelin özelliklerine, oyun testleri ve kullanıcı deneyimine beraber göz atalım.

Acer Nitro V15 ANV5-51-51TZ araştırma

Ilk olarak bizim incelediğimiz model olan ANV5-51-51TZ’de RTX 4050 grafik kartı bulunuyor. Şu demek oluyor ki bu modelin giriş seviyesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Nitro serisinde hem ekran boyutu hem de donanım özellikleri bakımından daha değişik modeller de var. Buna gore ihtiyacınız olan şeyi belirleyip, size uygun modeli tercih edebiliyorsunuz.

Cihazın tasarımına baktığımızda Nitro serisinin kasa yapısının korunduğunu görüyoruz. Buna karşın Acer ağırlık mevzusunda güzel bir ilerleme kaydetmiş. Aygıt serinin geçtiğimiz yıllardaki versiyonuna gore 400 gram daha hafifçe ve 2,11 kilogram ağırlığında. 15,6 inçlik ekranla sırt çantanıza kolayca girecek bir yapıya haiz.

Plastik bir aksana haiz olduğundan azca da olsa parmak izi problemi ile karşılaşabiliyorsunuz. Arka kapakta hem Nitro logosu hem de çizgiler ile o fütüristik yapı korunmuş. Menteşe yapısı aleti hafifçe kaldıracak şekilde tasarlanmış. Böylelikle hava akışının daha iyi sağlandığını görüyoruz. Aslına bakarsan fanların oradan hava akışı sağlanırken buradaki sıcak hava derhal menteşe kısmına denk gelen mazgallardan dışarı atılıyor. Burası arkaya doğru olduğundan ekranın ısınma problemi de minimumda tutulmuş. Aslına bakarsan Nitro serisi soğutma ve havalandırma performansı ile malum bir seri. Bu modelde de bu anane devam etmiş.

Çerçeve yapısı klasik şekilde alt tarafta kalınlaşıyor. Kamera üstteki çerçevede içeriyor. Buradaki çerçeve oldukça ince tutulmuş. Giriş çıkış ünitelerine baktığımızda üç tane USB 3.1 Gen 1, bir tane USB 3.2 Gen 2, Thunderbolt, Ethernet, HDMI ve 3,5 mm’lik jak girişi görüyoruz. Cihazda bir kart okuyucuya ise yer verilmemiş.

Adından da anlaşılacağı suretiyle 15,6 inçlik bir ekrana sahibiz. 1080p çözünürlüğe haiz bu ekranda IPS açık oturum ve 144Hz yenileme hızı bulunuyor. Gene bu seride 165 Hz yenileme hızına haiz modeller de var. Ekran yenileme hızı doğal olarak bilhassa League of Legends, Valorant ya da CS2 şeklinde rekabete dayalı oyunlarda oldukça mühim.

Çiklet klavye kullanılmış ve aradaki boşluklar yardımıyla kolay bir yazımı var. Klavye üstünde yer edinen bir tuş ile NitroSense uygulamasını açmak mümkün. Firmanın NitroSense uygulaması bir çok rakibine gore fazlaca daha stabil çalışıyor. Bastığınız anda açılıyor ve ışık ayarlamaları, fan ayarları, performans geçişleri, ekran özellikleri şeklinde birçok ayara ulaşabiliyorsunuz. Güncelleme tarafında ise nedense güncellemeleri görmedi. BIOS güncellemesini uygulama üstünden değil, manuel olarak yaptım. Bu uygulamaya muhtemelen küçük bir güncelleme gelecektir.

Gelelim donanım tarafına. Doğal ki hem uygulamalar hem de oyunlarda aslolan beklenen kısım burası. Cihazda 13. nesil Intel i5-13420H işlemci ve RTX 4050 grafik kartı bulunuyor. Dört performans dört tane de verimlilik olmak suretiyle sekiz çekirdekli bu işlemci turbo frekansta 4,6 Ghz’e kadar çıkıyor. İşlemci boştayken aslına bakarsan fazlaca sessiz çalışıyor. Oyun performansında 80 °C’ye kadar çıkıyor ve cihaza yük bindiğinde doğal ki daha gürültülü çalıştığını duyuyorsunuz. Soğutma performansında ise başta da belirttiğim şeklinde oldukça iyi.

Cihazda 8 GB’lık hafıza 512GB SSD bulunuyor ve yükseltme yapmanıza olanak elde eden bir yapısı var. RTX 4050 için giriş seviyesi bir grafik kartı diyebiliriz. Bu kartı DLSS yardımı ile beraber aslına bakarsan 1080p çözünürlük için oldukça kafi değerlere haiz. Aslına bakarsan yaptığımız oyun testlerinde de popüler oyunlarda iyi mi bir tesir yarattığını görebiliyorsunuz.

Oyun Testleri

Gelelim en mühim kısma, kâğıt üstünde bu kadar konuştuk fakat oyun testlerindeki sonuçlara bakalım. Başta da söylediğim şeklinde ekranın 1080p olması grafik kartından da tam performans almanızı sağlıyor. Oyunlarda yapacağınız ayarlar ve DLSS yardımı ile beraber 60 FPS sınırını kolaylıkla geçebiliyorsunuz. Doğal işin içinde seyretme teknolojisi girince bu değerler değişebiliyor fakat DLSS destekli tüm oyunlarda yüksek ayarlarda 60 FPS üstü açması laptopun en avantajlı yönlerinden birisi.

Cyberpunk 2077

Oyun testlerinin vazgeçilmezi Cyberpunk 2077 ile başlamış olalım. Işın seyretme Cyberpunk 2077’de oldukça mühim. Hatta Overdrive modu masa üstü grafik kartlarını bile zorlayacak seviyede. Bu yüzden bu oyunda DLSS’i performans modunda kullanmak fazlaca daha mühim. Mesela RTX Medium ayardayken DLSS Otomatik moda aldığınızda oyunun averaj 25 FPS civarında seyrettiğini görüyoruz. Aynı ayarlarda DLSS’i performans moduna aldığımızda ise FPS oranı 80’e kadar çıkıyor. Neredeyse üç katı bir performans var.

RTX düşük ayarlarda averaj 48 FPS, yer yer 60 FPS’e kadar çıkıyor. DLSS’i Performans moduna aldığınızda 60, Ultra Performans moduna alır ve Frame Generation ayarını da açarsanız gene averaj 81 FPS’e kadar ulaşabiliyorsunuz.

Elden Ring

Elden Ring çıkmış olduğu dönemden itibaren performans sorunları olan bir oyun fakat en büyük problemi resmi DLSS desteğinin olmaması. Bu yüzden 60 FPS’i göremiyor fakat oynanmayacak seviyede de değil, 30 FPS’i rahatça geçebiliyorsunuz. Oyun orta ayarlarda 40 FPS civarında çalışırken yüksek ayarlarda ise 35 FPS civarında çalışıyor. Maksimum ayarlarda da 30 FPS sınırını geçiyorsunuz fakat yer yer, aksiyonun bolca olduğu anlarda 30 FPS sınırı altına düşebiliyor.

Red Dead Redemption 2

Birçoğumuzun favorisi olan Red Dead Redemption 2, 60 FPS sınırını geçen oyunlardan ve oldukça akıcı bir halde oynayabiliyorsunuz. Yüksek ayarlarda averaj 67 FPS veren oyun yer yer 100 FPS civarına kadar çıkabiliyor.

Civilization 5

Son olarak daha fazlaca işlemci performansına yük bindiren yapımlardan kabul edilen Civilization 5’e bakalım. Oyun düzgüsel anlarda 150-160 FPS civarında çalışıyor. Görsel efektlerin öne çıkmış olduğu anlarda ise 90-120 FPS aralığında seyrediyor.

Pil Performansı

Öteki Nitro modellerinde olduğu şeklinde 4 hücreli lityum iyon pile haiz olan Nitro 5, düzgüsel kullanımda averaj dört saati deviren bir performansa haiz. Doğal yüksek işlem gücü gerektiren işlemlerde ya da oyunlarda bu süre 3 saate kadar düşebiliyor. Aslına bakarsan AAA dediğimiz oyunlar yüksek güç istediği için prizde takılı oynamak daha iyi performans almanızı elde edecektir.

Netice

Acer aslına bakarsan Nitro sersinde soğutma performansına ve fiyat-performans algısına dikkat ediyordu. Bu yenilenen versiyonda da bu geleneği sürdürmeye devam etmiş. Başta da belirttiğim şeklinde bu seride grafik kartı başta olmak suretiyle ekran özelliklerine kadar değişik çözümlere gitmek mümkün. Eğer bütçeniz var ise RTX 4060 modeline geçmek fazlaca daha mantıklı olacaktır fakat bütçe sıkıntısı çekiyorsanız RTX 4050 ile de 1080p ekranda aslına bakarsan oyunlarda DLSS desteğiyle beraber 60 FPS sınırını geçebiliyorsunuz. Cihaza sonradan SSD ve RAM takviyesi yapılabilmesi de bu mevzuda iyi bir pozitif yanları bununla beraber getiriyor. Netice olarak bilhassa fiyat-performans odaklı bir laptop arıyorsanız Acer Nitro V15 modeli göz atacağınız modellerden birisi olabilir.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer