Kategoriler: Genel

Ahmet Refik Altınay – Türk Dili ve Edebiyatı

Ahmet Refik Altınay (D: 1881, Beşiktaş, İstanbul – Ö: 10 Ekim 1937, İstanbul) Tarihçi, yazar, ozan, Darülfünun tarih müderrisi ve yüzbaşı.

Ahmet Refik Altınay

Ahmet Refik Altınay, 1881 senesinde Beşiktaş’ta dünyaya geldi. Kethüda Ürgüplü Ahmet Ağa’nın erkek evladıdır. İlk öğrenimini Vişnezade İlkokulunda, orta öğrenimini Beşiktaş Askeri Ortaokulunda ve Kuleli Askeri Lisesinde görmüş oldu. 1898 senesinde Harp Okulundan piyade birincisi olarak mezun oldu. Ufak yaşta teğmen çıkmış olduğu için kıtaya gönderilmeyip öğretmen sınıfında bırakıldı. Toptaşı ve Soğukçeşme Askeri Ortaokullarında 4 yıl süre ile Coğrafya Öğretmenliği yapmış oldu. 1902 senesinde Harp Okuluna Fransızca, 1908 senesinde tarih öğretmeni oldu. Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinde başyazarlık yapmış oldu. 1909 senesinde Genelkurmay Başkanlığı Gösterim Şubesinde çalışırken Askeri Mecmuayı yönetti. 1909 senesinde kurulan Zamanı Osmani Encümenine üye seçildi. Fransa’ya zamanı araştırmalar için bir kurulla beraber gitti. 1912 senesinde Balkan Cenginde Askeri Sıkıdüzen Müfettişi oldu. 1913 senesinde gözleri bozuk olduğundan yüzbaşı iken emekliye ayrıldı.

1918 senesinde İstanbul Darülfünun Osmanlı Zamanı Öğretmenliğine, 1919 senesinde Türkiye Zamanı Müderrisliğine atandı. Türk Tarih Encümeninde vazife aldı. 1924-1927 yılları aralığında bu encümenin başkanlığını yapmış oldu. 1932 senesinde I.Tarih Kongresine katıldı. 1933 senesinde Üniversite Öğretmenliğinde kadro dışı bırakıldı.

10 Ekim 1937 tarihinde İstanbul’da 56 yaşlarında iken zatürreden vefat etti. Mezarı Büyükada’da Tepeköy Mezarlığındadır.

Kaynak: Osmanlı Zamanı Yazarları, M. Orhan Bayrak, İstanbul, 1982.

Ahmet Refik Altınay’ın Eserleri

Yaşamı süresince dünya tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada yapıt üretti. Kitaplarının sayısı 150’yi geçer.

Geçmiş Asırlarda Türk Yaşamı” başlığı altında yayınladığı;

  • Bizans Karşısında Türkler,
  • Sokullu,
  • Cem Sultan,
  • Âlimler ve Sanatkârlar,
  • Bayanlar Saltanatı,
  • Yıkım Seneleri,
  • Lale Devri en meşhur eserleridir.

Tarihçiliğinin yanı sıra edebiyata da ilgi göstermiş, 1932’de “Gönül” adlı bir şiir kitabı yayınlamıştır. Bektaşi nefesleri şeklinde yazdığı bir oldukca güftesi bestelenmiştir.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Telefonu çekmeyen birine nasıl ulaşılır? (Cevap duman değil)

İletişim, çağdaş yaşamımızın temel taşları içinde yer ediniyor. Günümüzde sevdiklerimize, iş arkadaşlarımıza yada acil durumlarda…

6 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

12 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

13 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

18 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

19 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

1 gün ago