Kategoriler: Genel

Akıllı telefonlardan sıkıldık mı? Bir ihtimal daha var!

iPhone’larla ilk tanıştığımızda yalnız kontakt yöntemlerimizi değil davranışlarımızı değiştirecek bir virajın içine girdik. Bu büyük dijital devrim seneler süresince devamlı kendini yenileyen coşku verici ürünler ortaya çıkardı. iOS ile Android arasındaki rekabet kullanıcıya yaradı. İnsanların büyük çoğunluğunun amiral gemisi cihazlara erişimi oldukca daha kolaydı. Sadece bugün gelinen nokta değişik. Geçtiğimiz yıl bu köşede kaleme aldığım ‘Hâlâ en iyi akıllı telefona ihtiyacımız var mı?’ başlıkla yazıda değindiğim suretiyle “artık doyum noktasına yaklaşmış olabiliriz, akıllı telefon faydalarının daha marjinal hale geldiği bir dönemden geçiyoruz.”

Tam da bu nedenden dolayı kullanıcılar ve üreticiler değişik alternatif arayışına geçmeye başladı. Bu farklılıklar kimi zaman temelde, kimi zaman görünüşte, kimi zaman ise minik detaylarda yatabiliyor. Kimi vakit söz mevzusu davranışı etkileyen ekonomik kaygılar oluyor.

Bu haftaki yazıda yeni bir değişimin habercisi olan ve yukarıda bahsettiğim arayışlara yanıt veren birkaç ürüne göz atacağım.

Suni zekalı kâhya: Rabbit R1

Akıllı telefonlara devamlı yeni suni zekâ özellikleri ekleniyor. Bunun en etkisi altına alan örneklerinden birini Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S24’te gördük. Fakat odağını neredeyse tamamen suni zekaya çevirmiş cihazlar, akıllı telefonların ‘akıl’ işlevini ikame ederek bir avantaj yaratabilir. Buna Tesla’nın bir teknoloji şirketi olarak, otomobil devlerinden daha süratli ‘yol almasını’ örnek gösterebiliriz.

YZ asistanı Rabbit R1’in de CES 2024’te sergilendiğinde fırtınalar yaratmasını bu şekilde okumak mümkün. Retro görünüşü, parlak turuncu kasası, YZ becerileri ve cebe sığacak boyutlarıyla yalnız bir günde 10 bin tane satan bir üründen bahsediyoruz. Benim açımdan ürünün en etkisi altına alan tarafı bizim davranışlarımızı öğrenip buna uygun kısayollar oluşturması.

Ürünün özellikleri bugün için kafi mi? Hayır.

Sadece bir ürünün vadettikleri, potansiyeli, farklılığı temcit pilavı kaşıklamaktan yorulan kullanıcıyı cezbedebiliyor.

Humane AI Pin

AI Pin: Telefonların yerini alır mı?

Akıllı telefonlarına tahtını sallamak diyince en oldukca konuşulan bir başka aygıt da AI Pin. Adından anlayacağımız benzer biçimde göğüste gururla taşınan YZ rozeti, Rabbit’e bakılırsa daha çok bilim kurgu öğeler taşıyor.

AI Pin, YZ desteğinin telefondaki herhangi bir uygulama olarak kalmasını istemiyor, suni zekâ yardımı ile beraber yaşamayı daha ‘gündelik’ hale getirmeyi amaçlıyor. 50 değişik lisanı canlı olarak çeviri edebilmesi de birazcık ilkin bahsettiğim bilim kurgu hissini artıran özelliklerden. Ekransız bir akıllı aygıt olarak tanımlayabileceğimiz AI Pin’in kamerası da birçok yaratıcı YZ hususi durumunun ortaya çıkmasını sağlıyor. Buzdolabını açıp içindeki gıdalardan ‘Bu akşam ne pişirsem?’ önerileri almak benzer biçimde.

AI Pin’i uzun uzadıya anlatacak yerimiz yok sadece şunu söyleyebilirim: Ürünün cüreti oldukca etkisi altına alan. Cüretkar ürünler kimi zaman iPhone benzer biçimde değişimi yaratabilir, kimi zaman ise MySpace benzer biçimde değişime yol verir.

Değişik bir akıllı telefon: Nothing Phone

Kullananların değişiklik arayışı kimi zaman daha mütevazı olabilmekte. Bir başka deyişle aniden YZ rozetine terfi etmektense değişik bir şeyler sunan akıllı telefona yumuşak geçiş yapmak isteyen de milyonlarca insan var. Nothing Phone’un yarattığı heyecanı bu şekilde anlamlandırabiliriz.

Nothing Phone’un, her Android markasının farklılaşmaya çabaladığı fakat bu uğurda o kadar da başarıya ulaşmış olamadığı işletim sistemi ve arayüze mükemmel fikirlerle geldiğini söyleyebiliriz. Orta segmente hitap eden Nothing Phone (2a) modeli geçtiğimiz günlerde Türkiye pazarına girdi. Vatanımızda 19 bin TL’den süregelen fiyat etiketiyle piyasaya çıkan ürünün bir başka farkının fiyat/performans düzleminde olduğu kati.

Doğal ki cihazın en dikkat çeken yönü glifleri doğrusu; Nothing Phone’ların alameti farikası olan, kullanıcı deneyimine de özenle entegre edilmiş, cihazın arkasında yanıp sönen LED ışıklar.

Nothing Phone (2a)’nın detaylı incelemesi yazı ve video olarak oldukca yakında Mashable Türkiye’de olacak. Editörümüz Özgür Yıldız’ın aleti detaylı kontrol etme süreci devam ediyor.

İyi pazarlar.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

3 saat ago

Shawty & Ayaz Erdoğan – Aşkının Ederi Bu Mu Sözleri

“Aşkının Ederi Bu Mu” şarkı sözleri ile Nerde olduğumu bana asla sormaAklındaydım değil miyim ordaArtık…

4 saat ago

Microsoft Teams ile yapılan görüşmelere ses klonlama geldi!

Microsoft Teams, kullananların kısa sürede seslerinin klonlanmış bir versiyonunu kullanarak gerçek zamanlı olarak konuşabilecekleri ve…

4 saat ago

Salih Değer – Miras Sözleri

Salih Kıymet – Miras şarkı sözleri ile Kaçsam gitsem kendimden,Oldukca oldukça uzaklara,Bilmediğim tenlere,Bilmediğin bölgelere. Bu…

10 saat ago

Telefonu alüminyum folyo ile kaplamak ne işe yarar?

Telefonu bir alüminyum folyoya sarmak, ilk başta kulağa garip bir gözlem benzer biçimde gelebilir. Aslen…

11 saat ago

Esra Sezer – Üstüme Gelme Sözleri

Esra Sezer – Üstüme Gelme Sözleri “Üstüme Gelme” şarkı sözleri ile Gelme Üstüme GelmeÜstüm BaşımToz…

17 saat ago