Kategoriler: Genel

Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda! Peki Ax-3 ekibini şimdi neler bekliyor?

Axiom-3 (Ax-3) mürettebatı, iki haftalık görevine adım atmak suretiyle bugün saat (TSİ) 13:42’de Dragon uzay aracıyla Internasyonal Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlendi.

Tazyik eşitleme dahil pek oldukça aşamadan oluşan kenetlenme prosedürü ortalama 1 saat 30 dakika sürdü. Tam kenetlenmenin gerçekleşmesi için tam 12 kanca seti bulunuyordu.

Saatler 15:15’i gösterdiğinde Dragon’un kapağı açıldı ve Ax-3 mürettebatı ISS’e adım attı.

Alper Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei’den oluşan mürettebatı, Internasyonal Uzay İstasyonu’nda bulunan Expedition 70 bulgu ekibi karşıladı. ISS geleneksel karşılama merasimi esnasında her bir Ax-3 astronotuna ‘Evrensel Astronot Nişanı’ rozetini takıldı.

Axiom -3 görevi kapsamında Dragon kapsülünün ISS modülüne kenetlenmesi sürecini yukarıdaki videodan seyredebilirsiniz.

Ekip, uzayın sıfır yer çekimi ortamından, uyku bölmelerine ve konserve yiyeceklere kadar pek oldukça yeni edinim yaşayacak. Peki Axiom-3 ekibini Internasyonal Uzay İstasyonu’nda neler bekliyor? Internasyonal Uzay İstasyonu’ndaki astronotların bir günü iyi mi geçiyor? Gelin hep beraber bakalım…

ISS, astronotlar için bir tek bir araştırma merkezi değil, bununla beraber bir yaşam alanı. İstasyon, 6 uyku bölmesi, 2 banyo, bir spor salonu ve 360 aşama görünüm elde eden bir pencere içeriyor.

Astronotlar, ISS’e ulaştıktan sonrasında görevli oldukları deneylere başlamış olacak. Günlük rutinleri, misyon denetim merkeziyle koordinasyon içinde yürütülen emek harcamalar, egzersizler ve yemeklerle dolu. Bilimsel deneyler ve çeşitli görevler geçirdikleri dönemin büyük bir kısmını kaplıyor. Günleri Greenwich saatine nazaran düzenleniyor; çoğu zaman sabah 06:00’da başlıyor ve 22:00’de sonlanıyor.

  • Yerçekimsiz ortam ve egzersiz

ISS’deki yaşamın en mühim parçası yerçekimsiz ortam. Astronotlar, Dünya’daki su altı eğitimleriyle bu ortama alışıyorlar ve ‘süzülerek’ yaşamayı öğreniyorlar. Sadece yerçekimsiz ortamda kas ve kemik erimesi şeklinde sorunlarla karşılaşmamak için her gün 2 saat egzersiz yapmaları gerekiyor. Bu egzersizler, astronotların fizyolojik ve zihinsel sağlıklarını korumalarına destek oluyor.

Uzayda beslenme Dünya’dakinden oldukça değişik. Yiyecek ve içecekler hususi paketlerde saklanıyor. Mesela sıvılar havada anında dağılabiliyor. Bu yüzden içecekler toz halinde hususi tüplerde muhafaza ediliyor ve suda çözünebilecek şekilde hazırlanıyor. ISS’de bulunan ortalama 300 çeşit yiyecek, astronotların beslenme gereksinimlerini karşılıyor; bu yiyeceklerin bir çok konserve, poşet, ışınlanmış yada dondurulmuş besin şeklinde hazırlanıyor.

Astronotlar ISS’de uyku tulumları içinde uyuyor. Sadece yer çekimsiz ortamda şöyleki bir ‘uzanmak’ mümkün olmadığı için uyku pozisyonları Dünya’dakinden değişik. Astronotlar, süzülerek uyumaya alışmak zorunda kalıyor.

ISS’de su son aşama kıymetli bir kaynak. İstasyonda kullanılan suyun ortalama yüzde 93’ü geri dönüştürülerek kullanılıyor. Bu geri dönüşüm sistemi, astronotların uzay aracıyla getirilen suya olan bağımlılığını mühim seviyede azaltıyor.

  • Internasyonal iş birliği ve kültürel çeşitlilik

ISS değişik ülkelerden gelen astronotların bir arada çalmış olduğu internasyonal bir platform. Rus, ABD’li, Japon ve Danimarkalı astronotların yanı sıra Türk, İspanyol asıllı ABD’li, İsveçli ve İtalyan astronotları da içeren Ax-3 ekibi, uzay araştırmalarında internasyonal iş birliğinin güzel bir örneğini sergiliyor. Bu çeşitlilik, değişik kültürlerin bir arada emek harcayarak büyük başarılara imza atabileceğinin kanıtı.

Şüphesiz bu seyahat astronotların sınırlarını zorlayacak. Zira yerçekimsiz ortam astronotların her hareketini etkiliyor. Uzayda yaşam, zorluklarla dolu olsa da astronotlar için bununla beraber bulgu ve serüven dolu bir edinim sunuyor. ISS’de meydana gelen bu görevler uzay araştırmalarının geleceği için büyük ehemmiyet taşıyor.

Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bizim için niçin mühim? Hususi haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bul-Tikla

Son Yazılar

ABD, 30 yıl sonra ‘sağlıklı gıdalar’ listesini güncelledi: Hangi gıdalar çıktı, hangileri girdi?

ABD'de yetkililer, 30 yıl sonrasında ilk kez “sıhhatli gıdanın” ne işe yaradığını tekrardan tanımladı ve…

21 dakika ago

Lazarus: Lars Kepler Kitap Özeti, Konusu ve Karakterleri

Lazarus'un Genel Özeti Lazarus, ünlü yazar Lars Kepler'in kaleme aldığı sürükleyici bir thriller romanıdır. Kitap,…

52 dakika ago

Ne Xeber Var Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…

1 saat ago

Aşktan Giderken Şarkı Sözü

Ne ilk ne sonuncusun Düşüp de bu tuzağa kaybeden Kendini terk eder insan Aslen aşktan…

1 saat ago

Ayrılmısıq Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Biz hər şeyi bilə bilə ayrılmışıq Dərd çəkmişik ölə ölə ayrılmışıq Ürəyi mənim…

1 saat ago

Robotlar vardır: Yapay zekâ haklarını kim koruyacak?

Suni zekâ günlük yaşamımıza girdiğinden bu yana mevzu genel olarak birkaç bağlamda tartışılıyor. İşimizi elimizden…

7 saat ago