Android 15’in yeni özellikleri sıralı tam liste

Android 15 nihayet çıktı. Gelin birazcık bununla ilgili konuşalım.

Google’ın mobil işletim sisteminin en yeni sürümü, bu hafta gösterildi. Doğal siz de büyük olasılıkla bu yeni sürümle nelerin değiştiğini merak ediyor olmalısınız. Google’da bir blog yazısıyla değişim ve yenilikleri detaylandırdı.

Ikimiz de sizler için Android 15‘teki en büyük yenilikleri sıraladık. Doğal ki Android tabanlı bir cihazınız olsa da, Google’ın kendi üretimi Pixel 9 yada Pixel 9 Pro XL benzer biçimde bir cihazınız yoksa, hemen hemen bu güncellemeyi almamış olabilirsiniz. Sadece gene de kısa sürede cihazınıza (eğer destekliyorsa) sunulmasını bekleyebilirsiniz.

Android 15: Tüm büyük yeni özellikler

Android 15, öteki güncellemeler kadar büyük değil, sadece gene de kullanışlı olabileceğini düşündüğümüz çeşitli yeni özellikler mevcut.

Çalıntı Tespiti Kilidi ve Uzaktan Kilitleme

Android 15, yaşam kurtarıcı bazı çalınmaya karşı özellik barındırıyor. Bunlardan ilki Çalıntı Tespiti Kilidi. Bu özellik biri telefonunuzu isteğiniz haricinde elinizden alıp koşmaya, otomobile yada bisiklete binip uzaklaşmaya başladığında, bunu suni zekayla tespit ediyor. Bunun peşinden telefonunuz kendi kendini otomatikman kilitliyor. Sadece kilitlemediği durumlarda bile herhangi bir öteki telefondan kendi telefonunuzu arayıp, belirlediğiniz güvenlik kodunu girerek telefonunuzu uzaktan da kilitleyebiliyorsunuz.

Hususi alan

Telefonunuzda başkalarının görmesini ya da bilmesini istemediğiniz belirli uygulamalar mı var? Problem yok, sizi yargılamıyoruz. Kabul edin ya da etmeyin, her insanın bu şekilde uygulamaları olabilir.

İyi haberse Android 15’in sizin için yeni bir özelliği bulunuyor. Belirlediğiniz uygulamalar için “hususi bir alan” oluşturabiliyorsunuz. Doğrusu bu uygulamaları görmeden ya da açmadan ilkin parmak izi benzer biçimde bir güvenlik kontrolünü geçmek gerekiyor. Hatta bu oluşturduğunuz hususi alanın kendisinin bile ortalıkta gözükmesini engelleyebiliyorsunuz.

Uygulama çiftleme

Google’ın blog yazısı, Pixel 9 Pro Fold ve Pixel Tablet benzer biçimde büyük ekranlı öteki Android cihazlarını da unutmadı. Böylesine ekranlara haiz cihazlar için birkaç yeni özellik mevcut.

İlki uygulama çiftleme özelliği. Bu özellik yardımıyla iki uygulamayı tek bir uygulama ikonuyla görüntüleyebiliyorsunuz. İkona tıkladığınızda ise belirlediğiniz iki uygulama aynı anda ve çoklu işlev görünümünde açılıyor. Google’ın blog yazısında verdiği örnekte, Gmail ve Google Drive uygulamaları birleştirilmişti ve istediğinizde bu iki uygulama içinde dosya taşıyabiliyordunuz. Eminiz uygulama çiftleme için daha garip örnekler bulabilirsiniz.

Müzik için Circle to Search

Android’in de artık Apple’daki Shazam eşdeğeri bir özelliği var.

Aslen Google bu özelliği yavaş yavaş Ağustos ayından beri sunmaya başladı. Normalde ekrandaki bir görüntüyü ana ekrana basılı tutup peşinden işaretleyerek arama yapabiliyordunuz. İşte aynı şekilde bir şarkı çalarken ana ekran tuşuna basılı tutarsanız, ekranda bir nota ikonu da çıkıyor. Buna basarak çalan şarkının ne işe yaradığını öğrenebiliyorsunuz.

Oldukça alışılmadık bir özellik değil, fakat kullanışlı.

Uygulama arşivleme

Artık uygulama verilerinizi kaybetmeden uygulamalarınızı silebileceksiniz.

Eğer telefonunuzun dahili depolama alanında yer açmak istiyorsanız, uygulamaları tamamen silmek yerine onları arşivlemeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem depolama kapasitesi kazanıyorsunuz hem de uygulamalardaki verileriniz kaybolmuyor. Uygulamayı yine yüklemek istediğinizdeyse, verileriniz olduğu benzer biçimde geri geliyor. Bu doğal olarak ki alışılmadık bir özellik değil (Nintendo Switch de bunu yapabiliyor) fakat en azından güzel bir eklenti.


Alex Perry’nin haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer