Kategoriler: Genel

Apple’ın M serisi işlemcilerinde bulunan açık giderilemiyor! (Son 3 yılda çıkan tüm Apple bilgisayarlar risk altında)

Apple’ın Mac ve MacBook bilgisayarlarında yeni bir güvenlik açığı ortaya çıkarıldı ve bununla ilgili durum fazlaca fena, zira görünen o ki açık “yamanamıyor”.

Açığı bilimsel nitelikli araştırmacılar keşfetti ve ilk haberi Ars Technicada gösterildi. Açık, bilgisayar korsanlarının, Apple’ın yeni M serisi işlemcilerine haiz bilgisayarlarındaki gizli saklı şifreleme anahtarlarına erişebilmesini sağlıyor. Bu da M1, M2 ve M3 Apple MacBook ve Mac bilgisayar modellerini içeriyor.

Temelde bu açık 2020’nin sonundan bu yana satışa çıkan tüm yeni Apple bilgisayarlarda var!

Apple bilgisayarlardaki açık tam olarak ne?

Açığın deposu ön yükleyiciler. Bu bileşenlerin görevi, talep edilecek veriyi daha öncesinden tahmin edip, hazırlayarak, işlem hızını çoğaltmak ve bunların yarattığı açık, fena niyetli kişilere fırsat tanıyor.

Araştırmacılar saldırıyı “GoFetch” olarak adlandırırken, yaşananı “veri belleğine bağımlı ön yükleyiciler (DMP’ler) vesilesiyle durağan(durgun) zamanlı şifreleme uygulamalarından gizli saklı anahtarları çıkarabilen bir mikro mimari yan kanal saldırısı” olarak tanımlıyorlar.

Bir yan kanal saldırısı, bilgisayar protokol ya da algoritmasının tasarımından meydana gelen ve “açık bırakılan” extra bilgiyi kullanan siber hücum yöntemidir.

Araştırmacılar, problemi Ars Technica’ya elektronik posta üstünden şöyleki açıklıyor:

Ön yükleyiciler genel anlamda erişilen verinin adreslerine bakar (erişilen verinin kıymetini dikkate almazlar) ve işe yarayabilecek gelecekteki adresleri tahmin etmeye çalışırlar. DMP ise daha değişik zira tahminde bulunmak için adreslerin yanı sıra veri değerlerini de kullanır (gidilecek adresi tahmin eder ve ön yükler). Burada, eğer bir veri kıymeti “işaretçiye” benziyorsa, ona bir “adres” olarak davranılır (ki aslen söz mevzusu veri bir adres değildir!) ve bu adresteki veri geçici belleğe getirilir. Adresin geçici belleğe gelişi görülebilir, yan kanallardan sızdırılabilir.

Temelde, araştırmacılar Apple’ın Silicon çip setlerinde , kısaca M1, M2 ve M3 işlemcilerindeki DMP’lerin korsanlara gizli saklı şifreleme anahtarları şeklinde duyarlı verilere erişim sağlayabileceğini keşfetti. DMP’ler şifreleme uygulamalarında bulunan güvenliğin “etrafından dolaşmaları” için kullanılabiliyor ve bunu fazlaca acele yapabiliyorlar. Mesela, araştırmacılar 2048 bitlik RSA anahtarını bir saatten kısa sürede almayı başardı.

Genel anlamda, günümüzde keşfedilen güvenlik açıkları, firmanın problemi yazılım güncellemesi ile yamaması üstüne düzelir. Fakat araştırmacılar probleminin kaynağının işlemcinin mikromimari tasarımında yatmış olduğu için düzeltilemeyeceğini söylüyor. Dahası, problemi azaltmak için atılan güvenlik adımları, M serisi işlemcilerin performansını fazlaca ciddi şekilde düşürmeyi de gerektiriyor.

Araştırmacılar, keşiflerini Apple’ın dikkatine 5 Aralık 2023’te sunduklarını ve bir tedbir alınması için 107 gün bekledikten sonrasında araştırmalarını halka açıkladıklarının altını çiziyor.


Mark Kaufman’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Microsoft, Paint ve Notepad’de kullanılacak yeni yapay zekâ özelliklerini duyurdu

Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…

5 saat ago

ABD başkanlık seçimleri sonrası yeni merak konusu: Woke kültürü nedir?

"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…

12 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

12 saat ago

ABD seçimlerinde neden Cumhuriyetçiler kırmızı, Demokratlar mavi? Aslında tam tersiydi…

Tüm dünyada gözler ABD seçimlerine çevrildi ve kesinleşmemiş sonuçlara gore Cumhuriyetçilerin talibi Donald Trump seçimden…

18 saat ago

280 kurum ve 1300 katılımcı

Türkiye Suni Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlemiş olduğu Türkiye Suni Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez…

1 gün ago

Windows 10 nasıl hızlandırılır? İşte en etkili 13 yöntem

Yavaş bir bilgisayar, derhal her insanın üretkenliğini engellemiş olan ve boş yere gecikmelere yol açan…

1 gün ago