Ashley Madison: Seks, yalanlar ve skandal | 40 milyon kullanıcıyı kim ifşa etti?

Netflix’in ‘Ashley Madison: Sex, Yalanlar ve Skandal’ adlı yeni belgeseli 2000’lerin başlangıcında kurulan ve bol miktarda münakaşa yaratan bir çöpçatanlık sitesini merkeze alıyor.

Eşini aldatmayı kafasına koyan evli insanların birbirleriyle bağlantı kurması için tasarlanan Kanada merkezli çevrim içi tanışma platformu 2015 senesinde hack’lenmiş ve milyonlarca kullanıcının profil bilgisi ifşa olmuştu.

Yönetmen Toby Paton New York Post’a “Bunun, eşinizi niçin asla aldatmamanız gerektiğine dair bir takım olmasını istemedik. Normal olarak tamamımız aldatılmanın ne kadar yıkıcı olabileceğini biliyoruz. Hem de, ‘Aldatmakta mesele yok’ diyerek lakayt bir tutum da sergilemek istemedik. Zira normal olarak durum bu şekilde değil. Karanlık ve korkulu neticeleri var… Bu yüzden doğru tonu yakalamanın bir yolunu bulmaya çalıştık” diyor.

Netflix

15 Mayıs Çarşamba günü platformda gösterilen üç bölümlük dizi, Ashley Madison’ın yükselişini ve müşterilerin hususi bilgilerinin sızdırılmasıyla gerçekleşen veri ihlali arkasından düşüşünü konu alıyor.

Belgeselde ek olarak, Evan Back benzer biçimde eski çalışanlarla ve Ashley Madison’ı eşini aldatmak için kullandığı ortaya çıkan YouTube yıldızı Sam Radar’la meydana getirilen röportajlar da yer ediniyor. Sitenin o zamanki CEO’su Noel Biderman belgeselde yer almayı kabul etmedi fakat fazlaca sayıda arşiv görüntüsü var.

“Kamera karşısında öyküsünü anlatacak insanoğlu bulmak son aşama zordu” diyen Paton, görüşülen kişilerin kimliğini gizlemek için düzmece isim, suni zekâ yada maske kullanmak istemediklerini aktarıyor ve şöyleki devam ediyor:

“Hikâyelerini anlatırken kendileri hakkında açık ve dürüst olmak zorundaydılar. Olayın dokuz yıl ilkin gerçekleştiği düşünüldüğünde konuşmaya istekli insanoğlu bulmanın bu kadar zor olacağını beklemiyordum. İsmi 2015’teki siber saldırıda ortaya çıkan pek fazlaca şahıs ya ilişkisini bitirmiş ya da onarmıştır diye düşünüyordum. Köprünün altından fazlaca sular akmış olduğu için ortaya çıkıp konuşacak insanoğlu bulmanın daha kolay olacağını sanmıştım.”

Netflix

Ashley Madison hadisesi gerçekleştiği dönem web tarihindeki en büyük siber saldırılardan biriydi ve sitenin 37 milyon kullanıcısının kişisel bilgilerinin ifşa edilmesiyle tahmin edeceğiniz suretiyle fazlaca yuvalar yıkıldı.

Bu insanoğlu içinde meşhur adlar de vardı. Sadece Paton, Radar ailesi benzer biçimde daha azca malum figürlere odaklanmayı tercih ettiğini ve kasıtlı olarak söz mevzusu tanınmış insanlardan uzak durduğunu söylüyor.

Peki siber saldırıyı kim gerçekleştirmiş oldu? Bu probleminin yanıtı bugün hâlâ bilinmiyor. Belgesel bu gizeme de işaret ediyor. Ashley Madison yetkilileri siber korsanların kimliğini bildiren kişiye 500 bin dolar para ödülü verileceğini deklare etti. Sadece bu kadar büyük para ödülüne karşın asla kimseden ses çıkmadı.

Paton, “Bu, tüm hikâyenin en etkisi altına alan kısmı. Konuştuğumuz siber uzman, böylesine karışık ve yüksek profilli bir hack vakasında kişinin öncesinde ve sonrasında hiçbir şey yapmamış olmasının son aşama sıradışı bulunduğunu söylemiş oldu. Hakikaten de tek seferlik bir vaka benzer biçimde görünüyordu” diyor.

Hack’i kimin yaptığına dair pek fazlaca enteresan kuram bulunduğunu vurgulayan Paton, “Bence bunu meydana getiren kişinin şirketle bağlantılı ve firmanın iyi mi çalıştığına dair içeriden bilgiye haiz olması ihtimali yüksek. Sadece kimsenin bundan daha fazlasını bildiğini sanmıyorum. Bunu her kim yaptıysa kendini gizleyerek muhteşem iyi bir iş çıkarmış” diyor.


New York Post makalesinden Türkçeleştirildi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer