Atatürkün Hayatı, Mustafa Kemal Atatürk Biyografisi Yaşamı 1 PDF

Mustafa Kemal Atatürkün Yaşamı Hakkında Özetlemek gerekirse Özet Informasyon (1881-1938)

Atatürkün yaşamı hakkında özetlemek gerekirse özet informasyon verecek olursak, Mustafa 1881 senesinde o dönemin Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde olan şimdiki Yunanistan’a bağlı Selanik kentinde dünyaya gelmiştir. Babası Ali Rıza Efendi, anası ise Zübeyde Hanım’dır. Mustafa Kemal’in baba ve anne soyu Anadolu’dan Makedonya bölgesine yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Ali Rıza Efendi, Kızıl Hafız olarak malum Hafız Ahmet’in erkek evladıdır. Zübeyde Hanım Sofuzadeler diye tanınan Feyzullah Ağa’nın kız evladıdır.

İnsanlık Tarihinin En Büyük Önderi Yetişiyor

Mustafa Kemal öncelikle mahalle mektebine gitmiş ondan sonra Şemsi Efendi İlkokulu’na devam etmiştir. Selanik Mülkiye
Rüştiyesine devam eden Mustafa Kemal Kaymak Hafız adlı öğretmeninin fena davranması üstüne okulu bırakmıştır. Selanik Askeri Rüştiyesinde eğitimine devam etmiştir. 1896’da Selanik Askeri Rüştiyesini bitiren Mustafa Kemal askeri idadi imtihanlarına girmiş, Manastır Askeri İdadisini kazanarak eğitimine orada devam etmiştir.
Mustafa Kemal’in zamanı sevmesinde ve tarihe merakının artmasında Kolağası Mehmet Tevfik Bey’in tesiri oldukça yüksek olmuştur.

Mustafa Kemal, 13 Mart 1899’da İstanbul’da Harp Okulu’nda eğitimine adım atmıştır. Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir, Refet Bele, Cafer Tayyar, Nuri Conker benzer biçimde meşhur subaylar Mustafa Kemal’in Harp Okulu’ndaki dönem arkadaşlarıdır. Harp Okulunu bitirdikten sonrasında Teğmen rütbesi alan Mustafa Kemal aynı yıl İstanbul Harp Akademisinde öğrenimine başlamış, 1905 senesinde Akademiden Kurmay yüzbaşı olarak mezun olmuş ve askerlik görevine adım atmıştır.

Mustafa Kemal’in Düşünce Yaşamını Etkileyen Unsurlar Mustafa Kemal’in hayatında Selanik, Manastır, İstanbul, Şam, Sofya şehirleri etkili olmuş, bu şehirlerdeki kozmopolitik yapı Mustafa Kemal’in düşünce yaşamını etkilemiştir. En oldukca okumuş olduğu etkilendiği yazar ve düşünürler içinde Ziya Gökalp, Namık Kemal, Mehmet Güvenli Yurdakul, Tevfik Fikret benzer biçimde adlar yer almıştır.

Mustafa Kemal, ‘’Türk ulusunun yüzyıllardan beri beklediği ses’’ diyerek Namık Kemal’den övgüyle bahsetmiş, inkılapçı ruhunun gelişmesinde ise Tevfik Fikret’in etkili bulunduğunu söylemiş, gönlünde mühim bir yere haiz olan Mehmet Güvenli Yurdakul’u daima ulusal ozan olarak anmıştır.

Oldukça kitap okuyan Mustafa Kemal, fırsat buldukça da kitaplar yazmıştır. En mühim eseri Söylev’tur. 1919’dan 1927’ye kadar geçen zamanki gelişimleri kapsamaktadır. Ek olarak Takımın Muharebe Talimi, Cumalı Ordugahı, Talim ve Tatbikat Gezisi, Bölüğün Muharebe Eğitimi benzer biçimde eserleri de bulunmaktadır. Ek olarak geometri eğitimini kolaylaştıran eseri de bulunmaktadır. Atatürkün Yaşamı Ödev PDF

Atatürkün Hayatı Ataturkun hayati
Atatürkün Yaşamı Ataturkun dirimsel

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eserleri: Söylev (söylev), Çağdaş Bilgiler (hukuk), Geometri (ders kitabı)…

Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk Yaşamı Hakkında Geniş Özet Informasyon

Mustafa, 1881 senesinde Yunanistan’ın Selanik kentinde (o zamanlar Osmanlı topraklarında idi) hayata merhaba dedi. Babasının adı Ali Rıza Efendi, annesinin ise Zübeyde Hanımefendi. Osmanlı İmparatorluğu zamanında nüfus kayıtları tertipli olarak tutulmadığı için doğum günü kati olarak belli değildir. İlerleyen zamanlarda ona doğum zamanı sorulmuş olduğu vakit ” Niçin 19 mayıs 1881 olmasın” yanıtını vermiştir.

Mustafa’nın babası gümrük memurluğunda çalışıyordu. Ondan sonra buradaki görevinini bırakıp kereste ticareti hayata geçirmeye başladı. Orta halli bir aile idi. Sadece mutlu ve tertipli bir aile ortamı vardı. Mustafa, Osmanlı Tarihinin kapanmasına sebep olan olayların oldukca yoğunlaştığı Trakya’nın en mühim şehri olan Selanik’te büyüdü. Bu bölge ekonomik, siyasal ve kültürel olarak bölgeye yakın ülkelerden çok çok fazla etkilenen bir bölgeydi.

Hristiyan ulusların Osmanlı’ya karşı isyan etmeleri, büyük devletlerin yayılma ve nüfuz siyasetleri, en oldukca burada tesirini gösteriyordu. Bu durum onu oldukca derinden etkiliyordu. Burada bu olayların meydana gelmesi onun ileride ülkenin geleceği ile ilgili kararlar alırken daha gerçekçi ve duyarlı hareket etmesini elde etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün okula başlaması ailede görüş ayrılıklarına niçin oldu. Anası Mustafa’yı mahalle mektebine vermek istiyor; fakat babası, onun yeni yöntemlerle eğitim icra eden bir okulda eğitim almasını doğru görüyordu. Sadece Zübeyde Hanımefendi’yi de üzmek istemiyordu. Sonunda görüş ayrılığı tatlıya bağlandı. Mustafa ilk olarak, annesinin söylediği benzer biçimde törenle mahalle mektebine kayıt oldu. Sonrasında bu okuldan alınıp Şemsi Efendi İlkokulu’na kaydedildi. Ali Rıza Efendi’nin vefat etmesi de aileyi zor durumda bıraktı.

Zübeyde Hanımefedi, çocuklarını yanına alarak, Selanik civarında çiftlik işleten adam kardeşinin yanına yerleşti. Mustafa’nın okuldan geri kalması, Zübeyde hanımı oldukça tedirgin ediyordu. Bu sebeple Selanik’e geri döndü. Mustafa, Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne kayıt yaptırdı. Sadece asker olmak istediği için bu okulu yarıda bıraktı. Ondan sonra annesinden habersiz bir halde, askeri rüştiyenin imtihanlarına girdi. Imtihanı kazanınca, anası Mustafa’nın isteğini kabul etti.

Mustafa’nın yetişmesinde ve düşünsel gelişiminde, Selanik Askeri Rüştiyesi oldukça mühim yer meblağ. Selanik Askeri Rüştiyesi’nde, kabiliyet ve zekası ile arkadaşlarının ve öğretmenlerinin sevgisini kazanmayı başardı. Mustafa’nın matematik öğretmeni ona şöyleki dedi: “Senin de adın Mustafa, benimde arada bir fark olması gerekmektedir. Artık senin adın Mustafa Kemal olsun.” Mustafa Kemal, kendisinin derslik arkadaşlarının karşısında gururlandırılmasına oldukca sevindi. Türk tarihinin onur sayfalarına geçecek “Kemal” adı bu şekilde konuldu.

Mustafa Kemal Askeri Rüştiye’yi bitirdikten sonrasında Manastır Askeri İdadisi’ne kayıt yaptırdı. Ayrıca başka bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi. Manastır Askeri idadisi’ni bitirince harp okulunda eğitimine devam etti. Harp okulunu da üstün başarı ile bitirdikten sonrasında da harp akademisine giren Mustafa, kurmay yüzbaşı rütbesiyle 1905 senesinde orduda göreve başladı. O, büyük bir asker ve ender yetişen komutanlardandı.

İlk askeri başarısını, Trablusgarp’ta kazanmıştır. Birinci Dünya Savaşı esnasında Balkanlarda, Çanakkale’de, Kafkasya’da ve Kurtuluş Savaşı Türk tarihinin sayfalarına parlak sayfalar ve destanlar olarak geçmiştir. 29 Ekim 1923′te TBMM tarafınca (reis-i cumhur) cumhurbaşkanı seçildi.

Mustafa Kemal Atatürkün Yaşamı; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık ilkeleri ile Türk ulusuna iyi mi hareket etmesi icap ettiğini göstererek geçmiştir. esnasında üstlendiği görevler ve kazanılmış olduğu başarılar, onun askerlik dehasını ortaya koyan en mühim örneklerdir. Bilhassa, Kurtuluş savaşı zamanında başkumandan olarak Sakarya ve Dumlupınar savaşlarında elde etmiş olduğu başarılar, kurdu. Kurduğu Türk devletini en muhteşem şekilde yönetip bu devletin gelişmesini sağlamış oldu.

Devlet yönetiminde, aslolan hedefi; demokratik, laik, özgür bir cumhuriyet yönetimi oluşturmaktı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Türk ulusu, uygar uygarlığın haricinde kalmıştı. Bu sebeple Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk Türk ulusunu uygar uluslar seviyesine çıkarmak için devrimlerini birer birer hayata geçirmeye başladı. Türk ulusunu laik olduğu seviyeye getirmeyi hedefledi ve bu hedefini gerçekleştirmiş oldu. Mustafa Kemal Atatürk son yılları ve ölümüne kadar Türk ulusunu, Türkiye Cumhuriyeti Devletini yükseltmek ve geliştirmek için çabaladı ve bu amacını Mustafa Kemal Atatürk İnkılapları ve Mustafa Kemal Atatürk İlkeleri ile gerçekleştirmiş oldu. Yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini kapadı.

Atatürkün Yaşamı ile ilgili Detaylı Informasyon

aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

(Toplam: 29, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer