Tür: | Roman |
Yazar: | Jules Verne |
Yayınlanma Zamanı: | 2016 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Karakterler
Impey Barbicane: Baltimore Tabanca Kulübü’nün başkanı, projenin ana düşünce babası. Barbicane, ileri görüşlü, kesin ve bilimsel meraka haiz bir karakterdir. Mühendislik, topçuluk ve bilimsel hesaplamalar mevzusundaki derin bilgisiyle tanınır. Oldukça disiplinli ve detaycıdır, planlarını en ince ayrıntısına kadar düşünür. Barbicane, projeye inancıyla dikkat çeker ve karşılaşmış olduğu teknik ve finansal zorlukları çözmede kararlıdır. Soğukkanlı ve analitik bir yapısı vardır, sadece kimi zaman fazla iyimser ve risk almaya eğilimli olabilir. Projenin başarıya ulaşmış olacağına dair sarsılmaz bir inanca haizdir.
Michel Ardan: Fransız maceraperest, mermi kapsülünün içine girip Ay’a gitmeye gönüllü olan kişidir. Ardan, maceracı, yürekli ve oldukça enerjik bir kişiliğe haizdir. Rasyonel hesaplamalardan fazlaca duygularıyla hareket eder, bu da onu Barbicane’in tam zıttı yapar. İçgüdüsel kararlar verir ve bilimsel detaylara pek takılmaz; aksine, yaşamı dolu dolu yaşama isteği ve büyük hedeflere duyduğu ilgiyle öne çıkar. Mizahi ve neşeli tavrı ile çevresindekilere esin verir. İnsanları ikna etme mevzusundaki kabiliyeti yardımıyla projeye yeni bir boyut kazandırır. Fikirleri kimi zaman çılgınca görünse de, risk almaktan çekinmeyen yürekli doğasıyla öteki karakterleri de peşinden götürür.
Albay Nicholl: Barbicane’in eski rakibidir ve onun tam zıddı olan bir geçmişe haizdir. Daha ilkin Baltimore Tabanca Kulübü ile cenk alanında karşı karşıya gelen ve top teknolojisi mevzusunda kendisini ispatlamış bir mucittir. Nicholl, başlangıçta Barbicane’in projesine karşı çıkar ve onun hesaplamalarını eleştirir. Analitik, hesapçı ve şüpheci bir yapısı vardır. Fakat, zaman içinde Barbicane ve Ardan’ın tutkusu onu da bu maceraya çeker. Nicholl, azimli ve eleştirel bir fikir yapısına haiz olup, detaylara odaklanma mevzusunda oldukça titizdir. Mantıklı kararlar vermesiyle ve risklere karşı davranışlarında ölçülü yaklaşmasıyla dikkat çeker.
Mevzusu
İnsanlığın Ay’a gezi etme hayalini özetleyen erken dönem bilim kurgu eserlerinden biridir. Kitap, maceranın yanı sıra teknik detaylarla da doludur ve devrin bilimsel detayları ile hayal enerjisini harmanlar. ABD Birleşik Devletleri’nde, iç savaşın sona erdiği bir dönemde geçer. Hikayenin başkahramanları; Baltimore Tabanca Kulübü’nün (The Baltimore Gun Club) başkanı Impey Barbicane, kulübün üyeleri ve Fransız maceraperest Michel Ardan’dır. Bu tabanca kulübü, cenk sonrasında kendilerine yeni bir meydan okuma arayışı içindedir. Barbicane, Ay’a bir mermi fırlatmanın mümkün olup olmadığını sorgular ve kulüp, bunu gerçekleştirme hedefini ortaya koyar.
Barbicane, kulüp üyelerine Ay’a bir mermi fırlatma fikrini sunar. Bu fikri gerçekleştirebilmek için kapsamlı bir araştırma yapılır. Hesaplamalar sonucunda, ortalama 274 ton ağırlığında bir top mermisinin 18.300 mil hızla fırlatılması gerektiği belirlenir. Bu hız, merminin yerçekimini yenip Ay’a ulaşabilmesi için gereklidir.
Projenin başarısı için, merminin yapımında ve fırlatma mekanizmasında birçok teknik ve finansal güçlük ortaya çıkar. Merminin sağlam ve yeterince hafifçe olması için alüminyumdan yapılması kararlaştırılır. Bununla birlikte, bu büyük top mermisinin Ay’a canlı olarak gitmek isteyen insanoğlu tarafınca kullanılabilecek bir kapsül haline getirilmesi düşünülür. Fransız maceraperest Michel Ardan, bu sıkıntılı seyahat için gönüllü olur ve böylelikle merminin içinde insanoğlu da gezi edecektir.
Ay’a fırlatılacak mermiyi atacak olan devasa top, “Columbiad,” Florida’da inşa edilir. Bu konum, merminin rotasını belirleyen hesaplamalara nazaran uygun bir yer olarak seçilir. Topun uzunluğu, namlu çapı ve atış esnasında uygulanacak barut miktarı şeklinde detaylar dikkatlice hesaplanır. İnşa süreci hem fizyolojik hem de finansal açıdan büyük bir meydan okumadır.
Michel Ardan’ın yolculuğa katılma sonucu, projeye büyük bir coşku katar. Barbicane ve kulübün öteki üyesi Albay Nicholl da bu yolculukta Ardan’a katılmaya karar verirler. Bu üç şahıs, mermi kapsülüne yerleştirilecek yaşam destek sistemlerini ve yiyecek stoklarını hazırlar. Mermi, yolcuları koruyacak şekilde tasarlanır ve içeriye bolca oranda hava ve yiyecek depolanır.
Fırlatma günü vardığında, dünya genelinde büyük bir heyecanla beklenen an yaşanır. Devasa top ateşlenir ve mermi, çok büyük bir hızla gökyüzüne doğru fırlatılır. Yolculuğun ilk anlarında, kapsül içindeki insanoğlu büyük bir basınçla karşılaşır, sadece sonrasında dengeli bir halde yolculuklarına devam ederler. Mermi, Ay’a olan yolculuğu esnasında, göktaşları ve öteki uzay cisimleri ile karşı karşıya kalır. Kahramanlar, kapsül içindeki gözlem pencerelerinden uzayı inceler ve Ay’a giderek yaklaştıklarını görür.
Kitabın sonunda, merminin Ay yüzeyine inişiyle ilgili detaylar ve sonuçlar açıklanmaz. Bu belirsizlik, okuyucuyu kahramanların kaderi hakkında düşünmeye bırakır. Sadece, Verne’in başka bir kitabı olan “Ay Çevresinde” bu hikayeyi devam ettirir ve karakterlerin başına gelenleri anlatır.
Jules Verne, “Aya Seyahat” kitabında devrin bilimsel ve teknik bilgilerini titizlikle kullanır. Verne, mermi kapsülünün hızını, topun büyüklüğünü, barut miktarını, seyahat süresini ve atmosferik tesirleri ince detaylarıyla açıklar. Bu detaylar, romanı bir tek bir serüven hikayesi olmaktan çıkarıp bilim kurgu türünün öncülerinden biri yapar. Sadece, Verne’in hayal etmiş olduğu bazı teknik detaylar, çağdaş uzay seyahatine kıyasla tamamlanmamış yada hatalıdır. Mesela, Verne’in kapsülü direkt bir top yardımıyla fırlatma fikri, yüksek hız ve tazyik sebebiyle canlıların hayatta kalmasını pratikte imkânsız kılar.
İnsanın Ay üstünde ilk yürüyüşünden ortalama yüz yıl ilkin, 1865’te piyasaya sürülen bu roman, insanlı Ay yolculuğuna dair bilimsel düş gücü ve hiciv yönünden fazlaca varlıklı bir kehanet gibidir. Baltimore Tabanca Kulübü’nün seçkin üyeleri, Amerikan İç Savaşı’nın sona ermesiyle boşluğa fikir, kulübün başkanı bir uzay silahı buluş ederek, Ay’a bir seyahat gerçekleştirme önerisini ortaya atar.
Yeni bir roman türünün, bilimsel romanın yaratıcısı olarak görülen Jules Verne, modern bilimkurgunun da temellerini atmıştır. Bugün biz için hiçbir şaşırtıcı yanı kalmamış birçok bilimsel gelişme, hemen hemen ufukta yokken onun yapıtlarında ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Verne, fantastik serüvenlerinde uzay yolculuğunun yanı sıra bilim ilerledikçe yaşamımıza katılan denizaltıları, televizyonu ve oksijen tüpünü de öngörmüştür.
(Tanıtım Bülteninden)
Bu hafta duyduğunuz en garip şey olması olası bir meseleyle karşınızdayız. Öykü 1970'lerde Belçika'da geçiyor.…
Mars'taki gizemli bir vadiyi bir yıl süresince keşfeden NASA'nın Curiosity aracı, yeni ve garip bir…
İletişim, çağdaş yaşamımızın temel taşları içinde yer ediniyor. Günümüzde sevdiklerimize, iş arkadaşlarımıza yada acil durumlarda…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…
Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…