Kategoriler: Genel

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı | Türk Dili ve Edebiyatı

 

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı

* Yunanistan’daki Türklerin yaşamış olduğu bölgeye Batı Trakya, bu yörede Türklerin oluşturduğu edebiyata da Batı Trakya Türkleri Edebiyatı denilmektedir.

* Batı Trakya Türkleri edebiyatı, bu edebiyatın kendi iç dinamiğinden oldukca dış etkilere bağlı olarak bölümlere ayrılabilir.

* Osmanlı periyodu, 14. yüzyılda bu yörenin fethedilmesiyle adım atar. Tarihçi Selanikli Mustafa benzer biçimde birçok meşhur, bu topraklarda doğar.

* Bilhassa 20. yüzyılda Selanik mühim bir kültür merkezi olur. Çocuk Bahçesi, Genç Kalemler benzer biçimde ulusal edebiyata hız veren dergiler bu kentte çıkarılır.

* Bu topraklarda doğup sonrasında modern edebiyatımıza vatanımızda hizmet veren pek oldukca edebiyatçımız vardır. Aka Gündüz, Nazım Hikmet, Pertev Naili Boratav, Tahsin Banguoğlu, Necati Cumalı benzer biçimde.

* Lozan Antlaşmasından sonrasında edebiyatları duraklamaya girmiştir. Sadece, gazete ve mecmua yayıncılığı canlıdır. Birçok mecmua ve gazete yayımlanır.

* Bu zamanda Mehmet Hilmi, Mehmet Arif benzer biçimde yazarlar, bilhassa Türkler’in durumunu dile getiren eserleriyle dikkat çekerler.

* 1960-1980 yılları aralığında edebiyatta ciddi açılımlar görülür. Batı Trakyalı Türk öğrenciler, vatanımızda tahsil görmeye adım atar. Geri dönen bu öğrenciler, Yunanistan’daki Türk edebiyatına yeni eğilimler sokarlar. Halk bilimi ve dil bilimi alanlarında emek harcamaları yanında çocuk edebiyatının en mühim öncüsü sayılan Asım Haliloğlu, çocuk masal ve öyküleriyle dikkat çeker.

* Bu edebiyatın mevzularını Türklerin görmüş olduğu baskılardan doğan problemler, tedirginlikler, göç, eğitim… oluşturur. Buna karşın çocuk edebiyatının neşeli, güler yüzlü bir görünümü vardır. Halk edebiyatı da efsaneleşmiş, masal, engel, türkü, atasözü… geleneğini canlı bir halde sürdürmektedir.

* Bu edebiyatta Ali Rıza Saraçoğlu, Hüseyin Malum, Rahmi Ali, Hüseyin Alibabaoğlu, Tevfik Hüseyinoğlu, Abdurrahim Dede, Mustafa Tahsin, Naim Kâzım, Refika Nazım, Salih Halil, Mehmet Çolak, Kadir Ali benzer biçimde yazarların da anılması gerekir.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

3 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

3 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

9 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

10 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

17 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

17 saat ago