Geçtiğimiz dönemde Bennu asteroitinden örnek alıp Dünya’ya bu örnekleri getiren OSIRIS-REx uzay görevi, getirilen örneklerin bulunmuş olduğu kapsülün açılamamasıyla adından söz ettirmişti. Sadece kapsül hususi aletler tasarlanarak açılmış ve örnekler günışığına çıkmıştı. Şimdiyse örnekler incelenmeye başlandı ve garip sonuçlar elde edilmişe benziyor. O şekilde ki örneklerin kökeni eski bir okyanusla kaplı gezegen olabilir.
Bu sonuca, asteroidin üstünde tespit edilen fosfattan oluşan kabuktan yola çıkılarak varılmış. Kalsiyum ve magnezyumca varlıklı olan fosfat minerali, daha ilkin asteroitlerde görülmemişti. Bu mineralin kimyasal yapısı da, Satürn’ün uydularından Enceladus’un buzlu kabuğundan sızan buhardakine benzediği de söyleniyor.
Fosfatın hem de yaşamın mühim bir temel taşı olduğu da açık. Hipotezlere nazaran Dünya’daki yaşamın ilk olarak asteroitlerle taşınmış materyallerle başladığı düşünülüyor.
Bilim adamlarına nazaran Bennu astreoiti, bir zamanlar Enceladus’a benzeyen, sadece yarısı boyutundaki bir gökcisminin parçasıydı. Güneş Sistemi oluşurken bir başka gökcismiyle çarpışıp, binlerce asteroit oluşturduğu da tahminler içinde içeriyor.
Araştırmalar ne yönde aşama kaydediyor?
Arizona Üniversitesi’nden gezegen bilimci Dante Lauretta, örneklerle uzun bir süre meşgul olacaklarını belirtiyor. Lauretta ve ekibinin elindeki parçaların en büyüğü de 3,5 santimetre çapında.
Bu örneklere uygulanan teknikler içinde materyalin doğasıyla ilgili daha oldukça informasyon edinmek için, elektromanyetik radyasyonun çözümleme edilmiş olduğu X-ışını saptırma benzer biçimde yöntemler içeriyor.
Bennu asteroitinin, Güneş Sistemi’nin oluşumundan arta kalan materyallerden olduğu düşünüldüğünde, bu örnekleri incelemek, bir nevi Dünya’nın da geçmişine ışık tutmak anlamına geliyor. Bu yüzden örneklerin incelenmesine uzun bir süre daha devam edilecek.
Science Alert’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.