Beşir Ayvazoğlu (D: 11 Şubat 1953, Zara, Sivas) Ozan, yazar.
Beşir Ayvazoğlu, 11 Şubat 1953 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. 1975’te Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü tamamladı. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmış oldu. TRT’de uzman olarak çalıştı. Askerlik görevini tamamladıktan sonrasında, lise yıllarında mahallî gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine döndü.1985-1991 yılları aralığında Tercüman gazetesinin “Kültür-Sanat” sayfasını yönetti. Türkiye Gazetesinde Kültür-Sanat yönetmenliği ve köşe yazarlığı yapmış oldu. Yeni Ufuk gazetesinin genel yönetmeni oldu. Kent Tiyatroları Repertuar kurulu üyeliğine seçildi.
Her gün, Tercüman, Türkiye, Süre ve Yeni Ufuk gazeteleriyle haftalık Aksiyon dergisinde köşe yazarı ve yönetici olarak çalıştı. Bir ara Kültür Bakanlığı danışmanı olarak vazife yapmış oldu. ADTYK Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kent Tiyatroları Repertuar Kurulu ve TDV İslam Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Yazımlama Kurulu üyeliklerinde bulunmuş oldu. Ek olarak CNN Türk’te Hilmi Yavuz‘la beraber iki yıl “Gökkubbemiz” adlı kültür programını hazırladı. Kasım 2001-Temmuz 2005 tarihleri içinde Radyo ve Tv Üst Kurulu üyesi olarak vazife yapmış oldu. Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel gösterim yönetmenliğini yapmış oldu ve TRT 2’de “Bir Tepeden” adlı bir kültür programı hazırladı.
Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyeleri içinde yer edinen ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Beşir Ayvazoğlu, 1982 senesinde piyasaya çıkan Aşk Estetiği adlı ilk eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin Düşünce Branşında Senenin Yazarı ödülüne lâyık görüldü. Muradiye Ölüm ve Gül adlı belgesel metniyle TMKV Türk Millî Kültürüne Hizmet Ödülü’nü 1986 senesinde, Güller Kitabı adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği araştırma Branşında Senenin Yazarı Ödülü’nü 1992 senesinde, Yahya Kemal Eve Dönen Adam adlı eseriyle de Avrasya-Bir Vakfı Ödülü’nü 1998 senesinde aldı. Beşir Ayvazoğlu 1999 senesinde da Kombassan Vakfı tarafınca Mevlana Edebiyat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Beşir Ayvazoğlu’nun Eserleri
Araştırma – İnceleme:
Yaşam öyküsü:
Şiir:
Tecrübe etme:
Eleştiri:
Roman:
Öteki:
Yazarın çeşitli radyo ve tv programları da bulunmaktadır.
GÜLLER KİTABI: Beşir Ayvazoğlu’nun Türk zevk tarihinin çiçeklerle ilgili tarhlarında gezdiği ve okuyucuyu dolaştırdığı şahane bir eserdir.
AŞK ESTETİĞİ: Türk-İslam sanatlarının ardındaki dünya görüşünü anlama çabasından doğan Aşk Estetiği, kendi güzel duyu dünyamıza kendi gözümüzle bakma denemesidir.
YAHYA KEMAL (EVE DÖNEN ADAM): Yazar bu kitapta, büyük şairin “eve iyi mi döndüğünü” ve “evin şiirini” iyi mi yazdığını konu alıyor.
TARIK BUĞRA (GÜNEŞ RENGİ BİR YIĞIN YAPRAK): Sanat anlayışının, dilinin ve üslûbunun farklılığı dolayısıyla ister istemez kendi neslinden koparak modaların haricinde bir yazarlık macerası yaşayan Tarık Buğra, aslen yalnız bir adamdı, fakat yalnızlığını verimli bir kaynak haline getirebilmişti. Beşir Ayvazoğlu, elinizdeki kitapta onun bu yazarlık ve yalnızlık macerasını konu alıyor.
GELENEĞİN DİRENİŞİ: Bu kitapta, anane terimi, bir kültürün kendisini devam ettirme, değişirken bile kendisi olarak kalma refleksi olarak yorumlanmış ve Türkiye’de, iki yüz senelik Batılılaşma döneminde, varlığını korumaya çalışırken yaşamış olduğu coşku verici maceralar anlatılmıştır.
ŞİİRLER: Ayvazoğlu, şiiri, bir davayı anlatma aracı olarak değil, dilin asırlar içinde biriktirerek bünyesinde gizlediği zenginlikleri ve beşeriyi keşfetme çabası olarak görüyor. Yazar öteki şiir kitaplarında yer edinen şiirlerin büyük bir kısmını bu kitaplara girmeyen şiirlerle buluşturdu.
DEFTERİMDE 40 SURET: Eskiden, insan için âlem-i sugra, doğrusu ufak âlem derlermiş, ne kadar doğru. Bana sorarsanız, her insan ayrı bir âleme oluşturulan bir kapı; o kapıdan içeri girdikten sonrasında, labirentlerinde yitmek işten bile değil, Freud’ların mroydların başlarına gelen nedir? Bayağı zannettiğimiz insanların bile uçsuz bucaksız iç dünyaları var ise, bilim, sanat ve hareket adamlarının dünyalarının büyüklüğünü varın siz hesap edin. Doğru söylüyorum, onları derinliğine anlamaya çalışmak, galaksiler arası yolculuğa çıkmak şeklinde bir şey olmalı.
ŞEHİR FOTOĞRAFLARI: Eski kent fotoğraflarına bakarken, ucundan kıyısından yaşadığımız, fakat anlamaya fırsat bulamadan kaybettiğimiz yaşamın dimağımda kalan tadını tekrardan yaşıyorum. Bizlere gelinceye kadar yavaş yavaş incelen ip ansızın kopmuş, kendimizi alabildiğine değişik bir dünyada buluvermiştik. Aslolan kopuşu benim de mensup olduğum neslin yaşadığını söylemek isterim. Eskiden usul usul ve kendiliğinden yok olan evlerin buldozerlerle yıkılıp yerlerine bilmiyorum kaçar kattan oluşan apartmanların dikildiğini gördük. Radyonun bile lüks sayıldığı evlerden çıkıp borç harç renkli televizyonlar, videolar, bilgisayarlar edinen acayip bir nesiliz. Kaçınılmaz bir şeydi bu. Dünya kaç bucakmış öğrendik. Şimdi içinden çıkıp geldiğimiz hayata o denli uzaklardan bakıyoruz ki! Başka hiçbir nesil bizim yaşadığımız âni değişmeyi yaşamamıştır. Bu, büyük bir şok olmasıyla birlikte, şüphesiz, bulunmaz bir tecrübedir de.
Beşir Ayvazoğlu ile bir Söyleşi
Edebiyat Söyleşileri | Beşir Ayvazoğlu | 137. Bölüm@trt2 (Aralık-2023)
Uzun Öykü – Asla Bilinmeyen Yönleriyle Tevfik Fikret | Beşir Ayvazoğlu (TVNET, Kasım 2019)
Mars'taki gizemli bir vadiyi bir yıl süresince keşfeden NASA'nın Curiosity aracı, yeni ve garip bir…
İletişim, çağdaş yaşamımızın temel taşları içinde yer ediniyor. Günümüzde sevdiklerimize, iş arkadaşlarımıza yada acil durumlarda…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…
Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…
Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…