Kategoriler: Genel

Bilinmeyene yolculuk: NASA dev uzay aracıyla ‘okyanus dünyasına’ gidiyor

Bir basketbol sahası uzunluğundaki NASA uzay aracı, Jüpiter’in gizemli uydusu Europa‘ya gidiyor.

Gezegen bilimciler, Jüpiter’in bu uydusunun, oldukça derin bir okyanus barındırdığından şüpheleniyor. Doğal mevzu “su” olunca, yaşamı destekleyecek materyalleri ve koşulları karşılayıp karşılamadığı sorusu da akıllara geliyor. NASA’nın bir gezegen bilimi görevi için inşa etmiş olduğu en büyük vasıta olan Europa Clipper, uydunun tanıdığından 50 kez geçerek Europa ile alakalı soruları cevaplandırmaya çalışacak.

NASA’nın gezegen jeologlarından ve Europa Clipper görevi için proje bilimcisi Cynthia Philips, Mashable’a mevzuyla ilgili şöyleki dedi:

Güneş Sistemi’mizde yaşam aramak için kim bilir Dünya’nın ötesindeki en iyi yerlerden biri.

Görevin fırlatma aralığı kısa sürede (10 Ekim günü) başlamış olacak ve bu aralıktaki uygun hava koşulları sağlandığında vasıta, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Eğer NASA, Europa’nın yaşanabilir bir dünya bulunduğunu tespit ederse, ikinci bir Europa görevi de uyduya dönecek ve yüzeye inerek yaşamın kanıtlarını arayacak.

Europa Clipper uzay aracıyla bir basketbol sahasını karşılaştıran bir grafik.
Görsel: NASA

Europa Clipper uzay aracı niçin bu kadar büyük?

Europa Clipper 30 metreden daha uzun bir vasıta. Bunun sebebi de derin uzayda güneş enerjisi üretmek. Jüpiter’in bulunmuş olduğu bölge, Dünya‘nın aldığının yalnız yüzde 4’ü kadar Güneş ışığı alıyor. İşte bu yüzden fazlaca uzun güneş panellerine gereksinim var.

Philips bu mevzuyu şöyleki açıklıyor:

Tüm aletlerinize güç sağlamak için bu dev güneş dizilerine ihtiyacınız var. Devasa bir güneş paneli dizisinden bahsediyoruz.

Uzaktan gelen güneş ışığından ortalama 700 watt elektrik üretilecek. Bu da NASA’nın açıklamasına gore minik bir mikrodalga fırın ya da kahve makinesini çalışmasına kafi gelecek kadar bir güç. Sadece uzay aracı, araştırmaları gerçekleştirmek için üstünde bataryalar da taşıyor.

Uzay aracının araştırmalarını gerçekleştirmek için birçok aygıt da araçta içeriyor. Philips bu cihazlarla ilgili şöyleki diyor:

Europa’ya götüreceğimiz bu yük için hakikaten heyecanlıyım.

Europa’nın yüzeyinde bulunan ve 15 ila 25 kilometre genişliğinde olduğu kabul edilen buzdan kabuğun altını görmek için hususi bir radar kullanılacak. Bu radar ortalama 1 km derinliği tespit edebiliyor. Doğal bu mesafe buzun ne kadar parçalı olduğu ya da buzun saflığıyla da ilgili. Potansiyel olarak radarın 30 kilometre derinliğe kadar görebileceği düşünülüyor.

Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde açık halde duran Europa Clipper’ın kanatlarından biri.
Fotoğraf: NASA
Europa Clipper’ın Yüzey Toz Çözümleme Aleti (SUDA), uydunun çevresinde uzaya saçılan parçacıkları toplayacak.
Fotoğraf: NASA / CU Boulder / Glenn Asakawa

Bir grup hususi kameraya ek olarak Europa Clipper, Yüzey Toz Çözümleme Aleti (SUDA) adında olan bir aygıt da taşıyor. Bu aygıt, Europa’ya çarpan küçük meteoritlerle uzaya saçılan parçacıkları toplamayı hedefliyor. NASA bilim adamlarına gore uydunun çevresinde daima bulunan ortalama yarım tonluk küçük madde parçaları bulunuyor.

Görevin en coşku verici fırsatlarından biri de, Europa’nın yüzeyinden püsküren su-buz karışımının içinden geçme potansiyeli. Böylesine bir durumda cihazlar, Europa’nın iç yapısı hakkında mühim bilgiler edinebilir.

Püskürmeler olsun olmasın, vazife bilimcileri yüzeyin tanıdığından yapılacak 50 uçuşun, Europa’da yaşam olup olmadığıyla ilgili mühim gözlemler sunacağından güvenilir. Neredeyse kati bir halde uyduda su bulunduğunu biliyoruz. Sadece yaşam enerjiye de gereksinim duyar. Bu okyanus dünyası bir enerji deposu sunuyor mu? Bildiğimiz anlamda yaşamı mümkün kılan karbon şeklinde kolay kimyasal içerikler barındırıyor mu?

Eğer tüm bu durumlar karşılanıyorsa da, okyanusun milyarlarca senedir orada olduğu, yaşamın evrimleşmesi ve devam etmesini elde eden kesin bir ortam sunup sunmadığı da cevaplanmayı bekleyen sorulardan.

Niçin bilim insanların Europa’nın okyanusu bulunduğunu düşünüyor?

5 milyar dolar maliyeti bulunan Europa Clipper görevi, pahalı bir bilim girişimi. Sadece NASA, bu Jüpiter uydusunun, Dünya’daki tüm denizlerden iki kat daha çok su barındırdığını düşünüyor.

Peki niçin bu kadar para harcanıyor?

Philips bu mevzuda şöyleki diyor:

“Bu görkemli bir dedektif hikayesi.”

1979 senesinde Voyager 2 uzay aracı, Europa’nın ilk detaylı fotoğraflarını çekti. Fotoğraflarda birbirinin üstünden geçen çatlaklarla dolu bir yüzey görünüyordu. Bu çatlakların bir çok kızıl renkli olduğundan, yüzeyde bu tarz şeyleri dolduracak madde bulunmuş olduğu düşünüldü. Gezegen bilimciler hem de Europa’nın, kuvvetli gaz devi gezegen Jüpiter’in çekim kuvveti sebebiyle gerilip genişlediği biliniyor. Bu durumun da Europa’da ısı oluşturduğu düşünülüyor. Kim bilir bu çekim tesiri sebebiyle Europa’da milyarlarca yıldız ısı oluşuyor olabilir.

Philips de bu durumun coşku uyandırdığını şu sözlerle kabul ediyor:

Bundan dolayı Europa oldukça garip bir yer.

Europa’nın kalınca buz kabuğunun altındaki okyanus ve jeotermal enerji kaynaklarının bir sanatçı tarafınca tasarımı.
Görsel: NASA
NASA’nın Galileo uzay aracı tarafınca çekilen fotoğrafta Europa’nın yüzeyi görülüyor.
Fotoğraf: NASA

1990’lardaysa NASA’nın Galileo görevi, Europa’nın kaotik yüzeyinin efsanevi görüntülerini çekti. Dahası, uzay aracı uydudan kuvvetli bir manyetik sinyal de tespit etti. İyi bir iletken olan tuzlu suyun bu sinyali elde etmiş olabileceği düşünülüyor.

Kanıtlar zaman içinde artmaya da başladı. Birden fazla gözlemde Hubble Uzay Teleskobu, Europa’nın yüzeyinden 200 kilometre yükseğe kadar püsküren suyun kanıtlarını görüntüledi. Tüm bu kanıtlar bir araya ulaştığında ise Philips’in açıklamış olduğu şeklinde netice ortaya çıkıyor:

Europa’da büyük olasılıkla yüzeyin altında bir okyanus var.

Ve eğer uzun çağlar süresince bir halde bu okyanus stabil kaldıysa, yaşamın gelişmesi için uygun koşulları barındırıyor olabilir. 2030’da oraya varana kadar bunu bilemeyeceğiz.

NASA’nın Bilim Misyonu Direktörlüğü’nün başlangıcında bulunan Nicola Fox’un sözleri de durumu net şekilde açıklıyor:

Bu bilinmeyene doğru bir seyahat


Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Aşka Dair Özeti, Konusu ve Karakterleri

Aşka Dair – Halid Ziya Uşaklıgil Mevzusu Kitap, aşk mevzusu başta olmak suretiyle değişik konulardaki…

15 dakika ago

Ne Xeber Var Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…

3 saat ago

Neden esniyoruz? Bilim insanlarının 3 teorisi var! (Bu haberi yazarken 3 kere esnedim)

Çoğumuz yaklaşan esnemeyi hissedebiliriz. Çenemizdeki kaslar gerilmeye adım atar, burun deliklerimiz genişleyebilir ve ağzımız açılıp…

3 saat ago

Balıkesir sanayi firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Balıkesır Elektromekanık Sanayı Tesıslerı A.s. MESUT BAYRAK (Bilgi İşlem Sorumlusu), Gümüşçeşme Mah.ağır San.bölg.no:149/merkez/balıkesir Telefon :…

4 saat ago

Dursunbey sanayi firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Pala Ağaç Sanayi -, Sanayi Bölgesi No:47 Telefon : +90 26666211 ** sanayi Balıkesir sanayi…

4 saat ago

Teo – Nermin Bezmen Kitap Özeti, Konusu ve Karakterleri

Teo Kitabına Genel Bakış 'Teo' Nermin Bezmen’in değindiği mühim bir eserdir. Bu kitap, derinlemesine karakter…

4 saat ago