Boğaziçi’nde Balık Kitap Özeti – Gündüz Vassaf

Boğaz’da hem zamaniçi hem zamandışı bir yolculuğa çıkaran “balıksırtı” öyküler

Fethedildim
Yağmalandım
Nice donanma demir attı sularımda
Gelen giden bayrak dikti topraklarıma
Bayrağım yok
Dinim yok
Sadakat aramayın bende
Biri gider, öteki gelir
Ben kalırım

İstanbul’da Kedi’den sonra gelen “Boğaziçi’nde Balık” ile yeni bir ikili, daha önce Gündüz Vassaf’ın kaleminden severek okunan “Cehenneme Övgü/Cennetin Dibi” ikilisiyle buluşuyor.

“Boğaziçi’nde Balık” Boğaz’ı ve Boğaz’ın sularında yaşayan balıkları başkahramanı seçerken tarihten, mitolojiden, gündelik yaşamdan beslenen, insanoğlunun her yeri fethetme hırsını hicveden şiirli, bilimkurgusal, gerçeküstü öyküler ve öykülere eşlik eden resimlerle (Komet, Balkan Naci İslimyeli, Argun Okumuşoğlu, Mehmet Güleryüz’ün bu kitaba özel yaptığı resimlerin yanı sıra Oktay Anılanmert, Ali Arif Ersen ve Şiir Özbilge’nin de resimleri yer alıyor) okuru gerçekle düş sınırında capcanlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Gündüz Vassaf Hakkında Bilgi :

Gündüz Vassaf liseyi Robert Kolej’de tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden mezun oldu. Gençliğinde ABD’de akıl hastanesi gardiyanlığından TRT’de radyo spikerliğine kadar çeşitli işlerde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi’nden Psikoloji doktorasını aldıktan sonra, uzun süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi’nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Sonradan pişman olacağı, Türkiye’nin ilk zekâ testini geliştirdi. Uzun yıllar bu testlerin bir tür zekâ katliamı olduğuna dikkat çekti. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğine seçildi, Union of Psychological Science Barış Komitesi kurucu üyesi oldu, American Psychological Association Community Psychology bölümünün Avrupa ve Ortadoğu koordinatörlüğünde görev aldı.

12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen Üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Kurulduğu günden bu yana “Radikal” gazetesinde “Uçmakdere” başlıklı köşe yazılarıyla 17 yıl boyunca yer aldı.

Gündüz Vassaf Eserleri :

  • Boğaziçi’nde Balık
  • İstanbul’da Kedi
  • Mostari – Bir köprü bekçisinin günlüğü
(Toplam: 33, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer