Kategoriler: Genel

Bu 6 cümleyi sık sık kullanıyorsanız mental olarak çok güçlüsünüz!

Yazar, eğitmen ve Procter & Gamble’ın eski üst düzey yöneticisi Scott Mautz, ortalama 30 senedir insanları zihinsel olarak güçlendiren faktörleri araştırıyor. Bu süreçte altı temel ‘mental kas’ keşfetti. Üstelik bu kasları egzersiz yaparak geliştirmek mümkün.

Ona bakılırsa, aşağıdaki cümleleri kendinize tertipli olarak söylüyorsanız, bu zihinsel olarak pek oldukca kişiden daha kuvvetli olduğunuz anlamına geliyor.

1. Ben Yeterliyim (Özgüven)

Sık sık tam tersini hissettiğimiz oluyor. Kimi zaman kendimizi yetersiz hissetmenize yol açan kıyaslamalara kaptırmamız oldukca naturel. Ve çoğu zaman farklılıklarımızın önümüzde birer engel olduğuna inanıyoruz. Oysa tam tersi bizi başarıya da götürebilirler.

Mautz, “Hakikaten anlamlı olan tek karşılaştırma, bugün kim olduğunuz ile dün kim olduğunuz içinde. Mühim olan tek şey gelişip gelişmediğiniz. Mental açıdan kuvvetli insanoğlu özgüven duygusunu pekiştiren bu gerçeği daima kendilerine hatırlatıyor” diyor.

2. Bu aksilik bana/bizlere ne benzer biçimde olasılıklar sunuyor? (Dayanıklılık)

Gündelik yaşamımızda zor bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda engeller yerine ortaya çıkan fırsatlara odaklanıyorsanız, tebrikler bundan dolayı ‘dayanıklılık kasınızı’ çalıştırıyorsunuz. ve Mautz’a bakılırsa bu zihnen kuvvetli olmanın emaresi.

Çoğu zaman kaybettiklerimize odaklanma eğilimindeyiz; bu süre, para, özgüven ve hatta işimiz olabiliyor. Zihinsel olarak kuvvetli bireyler ise güçlükler karşısında elinde ne olduğuna bakıyor, önünde hangi olasılıkların bulunduğuna yoğunlaşıyor ve kafasında bunu fırsata çevirip çeviremeyeceğini tartıyor. (Doğrusu hızlıca rota tekrardan oluşturuluyor.)

3. Büyük hayaller kurmaktan korkmuyorum (Cesaret)

Getty Images

Mental olarak kuvvetli insanların ‘büyük düşünmek’ benzer biçimde bir ortak noktaları bulunuyor. Çoğu zaman çevrelerindeki insanları da buna teşvik ediyorlar.

Elbet bu o denli kolay bir şey değil. Şundan dolayı pek çoğumuz yaşamın olağan akışı içinde günlük işlerimizle, önceliklerimizle ve dikkatimizi dağıtan bir sürü şeyle haşır neşir durumdayız. Hem kimin büyük hayaller kurmaya vakti var ki?

Mautz’a bakılırsa her insanın. “Daha oldukca ‘Büyük vakalar başkalarının başına gelir, benim gibilerin değil’ şeklinde düşünmeye meyilliyiz. Fakat kuvvetli, sağlam bir ‘cesaret kası’ geliştirmek istiyorsanız kendinizi bu mevzuda özgür bırakmalısınız. Büyük düşünmenin, doğrusu yürekli olmanın daha kuvvetli bir insan olmanıza yardım edeceğine inanmanız gerekiyor” diyor.

4. İki arada bir derede kalmanın bedeli ne? (Karar verme)

Mental sağlamlığın ayırt edici özelliklerinden bir diğeri: Hızlıca karar vermek. Mautz’a bakılırsa kuvvetli liderler yanlış karar verme korkusuyla öylece donup kalmıyor. Şundan dolayı karar geciktikçe neler olabileceğini farkındalar. Bunu sık sık kendilerine ve başkalarına hatırlatıyorlar. Meşhur bir rock şarkıcısının da söylediği benzer biçimde: “Karar vermekten kaçınmak bile bir seçim yapmaktır.”

Ve bu çoğu zaman maliyetli bir seçim oluyor. Zira kararsızlığınız vaktinizin azalmasına, masrafların fırlamasına ve elinizdeki kaynakların tükenmesine yol açabiliyor.



İlginizi çekebilir: Bilim insanları kariyer gelişimindeki 4 duygu basamağını keşfetti: Peki siz neredesiniz?



5. Bunu başarabilirim (Motivasyon)

İşimiz/okulumuz bazen bizi zorlayabiliyor ve bazı süreçler hakikaten yıpratıcı olabiliyor. Bu aşamada içinde bulunduğunuz durumu tekrardan tanımlamak, zihninizin kilidini açarak daha enerjik hissetmenize destek olabilir.

Mautz, “İşim gereği gezi etmem ihtiyaç duyulan günlerde (ki seyahatin kendisi artık zevk almadığım bir şey) kendi kendime ‘Bunu başarabilirim’ diyorum ve zihnimi ‘Bunu yapmak zorundayım’ düşüncesinden uzak tutmaya çalışıyorum. Sözgelişi: Yakında sahneye çıkacağım, bir açılış hitabı yapacağım. Bana esin veren düşünceleri ve insanlara destek olabilecek içgörüleri paylaşacağım” diyor ve ekliyor:

“Kendime konuşmacı ve yazar olmanın tüm iyi yanlarını hatırlatıyorum. Bu pozitif enerjiyi gün süresince taşımaya çaba ediyorum.”

6. Denetim edebileceğim şeylere odaklanıyorum (Hedef belirleme)

Amacımıza ulaşmak için ‘hedefe odaklanma’ becerisine ihtiyacımız var. Ve denetim edemeyeceğimiz şeylere gereğinden fazla yoğunlaştığımızda yönümüzü kaybedebiliyoruz. Mautz’a bakılırsa bu aşamada bir ‘Denetim Testi’ yapmak size destek olabilir.

Kolay, iki sütunlu bir tablo oluşturun ve hedefinize ulaşmanızı engelleyebilecek şeyleri listeleyin. Arkasından yalnızca denetim altına alabileceğiniz ve çözüm üretebileceğiniz aksaklıkları daire içine alın. Sorunların üstesinden gelmek için neler yapabilirsiniz? Buna odaklanarak enerjinizi ve vaktinizi verimli kullanabilirsiniz.


Cnbc makalesinden Türkçeleştirildi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

5 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

6 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

11 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

12 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

19 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

19 saat ago