Kategoriler: Genel

Bugatti’nin 4 milyon dolarlık Tourbillon’ı: Çılgın direksiyon sistemi, fiyatını unutturuyor(!)

Bugatti oldukça süratli, pahalı ve şatafatlı araçlarıyla biliniyor. Şirket çıkardığı her yeni modelle seviyeyi birazcık daha yükseltiyor. Cuma günü tanıtılan yeni Bugatti Tourbillon da bu alışkanlığı devam ettiriyor.

Aracın adı olan tourbillon ise, mekanik saatlerden alınma. Saatin içinde güzel görünen ve dönen parça, onu daha kırılgan ve oldukça daha pahalı hâle getiriyor.

Bugatti Tourbillon’da da adı, fiyatını yükseltiyor şeklinde görünmekte. Otomobilin fiyatı 3.8 milyon Euro’dan (ortalama 133 milyon TL) başlıyor. Şu demek oluyor ki mekanik saat üreticilerine gerçek anlamda bir “slm” içeriyor…

İçinde “birazcık da” elektrik bulunan bir Bugatti
Credit: Bugatti Rimac

Bugatti Tourbillon yalnız öteki otomobillerden değil bununla birlikte öteki Bugatti modellerinden de değişik.

On senelerdir üretilenler içinde turbo şarjlı W16 motora haiz olmayan ilk Bugatti, Tourbillon. Bunun yerine araçta 8,3 litrelik, atmosferik V16 motor içeriyor ve bu motor tam 1000 beygir üretiyor. Bunun yanında aracın önünde iki, arkasında bir tane elektrik motoru bulunuyor ve bunlar da extra 800 beygir güç üretiyor.

Bir hiper spor otomobilin kapıları yana doğru açılır mı asla?
Credit: Bugatti Rimac

Şimdilik tüm sayılara haiz değiliz sadece açıklanmış olduğu kadarı ile oldukça etkisi altına alan. “Sınırlanmış” en yüksek hızı saatte 380 kilometre olan Tourbillon’u, “hız anahtarı” ile özgür bırakıp, 445 kilometre hıza çıkartmak mümkün.

Neredeyse 2 ton ağırlığında olan aracın 0-100 km/saat hızlanması ise yalnız 2 saniye. Tourbillon 0’dan, 200 kilometre hıza 5 saniyenin altında, 0’dan 300 kilometre hıza 10 saniyenin altında, 0’dan 400 kilometre hıza ise 25 saniyenin altında sürelerde ulaşabiliyor.

Tourbillon’ı “yalnız elektrik” modunda kullanırsanız menzili ortalama 60 kilometre.

Bugatti’nin kısmen elektrikli olması, firmanın artık Bugatti Rimac’ın bir parçası olduğu düşünüldüğünde şaşırtıcı değil. CEO Mate Rimac, elektrikli süper spor otomobili Rimac Nevera ile tanınıyor.

Sonuçta Porsche, Lamborghini ve Koenigsegg şeklinde spor otomobil markaları da geçtiğimiz yıllarda elektrikli otomobil yolunu izlemeyi tercih etmişti.

E peki ekranlar nerede?
Credit: Bugatti Rimac

Fakat Tourbillon’un içi kesinlikle elektrikli bir vasıta görüntüsünde değil, daha oldukça pahalı bir mekanik saate benziyor. İçerideki pek oldukça cihazın yanında en oldukça dikkat çeken şey direksiyon ve onun üstündeki kumanda kolları. Bu denetim ünitesi, siz direksiyonu çevirseniz de durağan(durgun) kalıyor, onunla beraber dönmüyor.

Sonuçta ortalama 4 milyon dolarlık fiyata haiz bir otomobilde böylesi bir özelliği görmek istersiniz…

Tourbillon şeklinde bir otomobil detaylardan oluşur ve hakikaten de bu otomobilde tonla detay var. Kullanılan araç-gereç, doğal ki ulaşabileceğiniz en pahalılardan oluşuyor. Bugatti’nin başkanı Christophe Piochon şöyleki diyor: “Eğer titanyum bulunduğunu düşündüğünüz bir şey görürseniz, evet o titanyumdur.”

Direksiyonun etrafındaki kumanda kümesi kesinlikle bu şekilde. Titanyumdan üretilen aygıtlar, safir ve yakutlar şeklinde kıymetli mücevherlerle süslenmiş. Merkez konsol da aynı şekilde “süslü” ve kristal ile alüminyum karmasından oluşuyor.

Unutmadan, Bugatti Chiron sahibisiniz ve depolama alanından yana şikayetçisiniz… Bu durumda size güzel bir haberimiz var, Tourbillon’da çalışan mühendisler bu otomobilin depolama kapasitesini Chiron’a gore artırmış durumda.

“Bu titanyum mu?” diye düşünüyorsanız, cevap evet. İşin sırrı, ucuz malzemeleri düşünmemekte…
Credit: Bugatti Rimac

Bugatti Tourbillon “kontrol aşamasına” girmiş durumda. Şu demek oluyor ki prototipler yollara çıktı. Müşterilere teslim edilecek otomobillerin teslimatı ise 2026 senesinde yapılacak. Bugatti “doğal ki elle üretilen” 250 aracın bu tarihe kadar hazır olacağını söylerken, Rimac bu sayının çoğunun satışının tamamlandığını belirtiyor.


Stan Schroeder’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Ne Xeber Var Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…

2 saat ago

LG’nin lüks araba fiyatına sahip şeffaf TV’si: LG Signature OLED T

LG'nin 77 inç büyüklüğündeki 4K saydam OLED TV'si, LG Signature OLED T'nin pahalı olacağı tahmin…

5 saat ago

Ne Xeber Var Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…

5 saat ago

Ne Xeber Var Şarkı Sözü

AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…

9 saat ago

ABD, 30 yıl sonra ‘sağlıklı gıdalar’ listesini güncelledi: Hangi gıdalar çıktı, hangileri girdi?

ABD'de yetkililer, 30 yıl sonrasında ilk kez “sıhhatli gıdanın” ne işe yaradığını tekrardan tanımladı ve…

12 saat ago

Lazarus: Lars Kepler Kitap Özeti, Konusu ve Karakterleri

Lazarus'un Genel Özeti Lazarus, ünlü yazar Lars Kepler'in kaleme aldığı sürükleyici bir thriller romanıdır. Kitap,…

12 saat ago