Büyük burnumuzu annemizin iştahına mı borçluyuz? Hamilelikte beslenme şekli bebeğin yüz şeklini nasıl belirliyor?

Bir araştırmaya bakılırsa, her insanoğlunun benzersiz yüz özellikleri, annesinin hamilelik esnasında ne yediğinden etkilenmiş olabilir; söz mevzusu araştırmanın öne sürdüğüne bakılırsa protein açısından varlıklı beslenme, daha geniş burun ve çenelere yol açıyor. Kafatasının şeklinden burnundaki kıkırdak miktarına kadar insanların görünüşlerindeki ince farklılıklar, beslenmenin tetiklediği genler tarafınca rahimde yaratılıyor.

Hamilelik esnasında ne kadar oldukça protein tüketilirse ‘mTORC1’ olarak adlandırılan bu genler o denli etken hale geliyor.

Araştırmacılar bu genlerin; burnun uzunluğunu, burun deliklerinin genişliğini, yanakların şeklini ve çenenin çıkıntısını ayarlayarak bebeğin yüz görünümüne ‘ince ayar’ yapabileceğini söylüyor. İnsan yüzünün temel görünümü ebeveynin genleri tarafınca belirlenirken, kardeşler çoğunlukla oldukça değişik görünürler ve hatta ‘tek yumurta ikizleri’ bile tamamen aynı görünmezler.

Kilit unsur: Protein seviyesi

Bu ince farklılıklar bilim adamlarının zihnini uzun süredir meşgul ediyor sadece şimdi, annenin iyi mi beslendiğinin yavruların görünümünden kısmen görevli olduğuna inanıyorlar.

Nature Communications’da gösterilen çalışmada internasyonal araştırmacılar şunu belirtiyor:

Annenin rejimindeki protein seviyesinin modülasyonunun mTORC1 aktivitesini düzenlediğini, bunun da embriyoların kraniofasiyal şeklinde hafifçe fakat belirgin değişikliklere yol açtığını bulduk.

Bunun değişik yüz özelliklerinin bir ‘spektrumuna’ yol açtığını söylediler. Hamile farelere ve balıklara değişik rejimler verildi ve araştırmacılar bunun rahimlerindeki mTORC1 sinyalini değiştirdiğini ve yavrularına belirli yüz özellikleri kazandırdığını buldu.

Yüksek proteinli diyetlerin, daha belirgin, vurgulanmış çeneler ve daha kalınca burun kıkırdağıyla beraber yüz özelliklerinin genişlemesine niçin olduğu yayınlandı.

Sadece annelerin düşük proteinli yiyeceklerle beslendiği durumda, daha ince yüzlere ve daha sivri yüz hatlarına yol açtı.

Araştırmacılar, bu olgunun bazı hayvanlara doğdukları çevreye bağlı olarak avantaj sağlayabileceğini dile getiriyor.

Bazı balık türlerinde, anneler düşük gıda kıymetli gıdalar tükettiğinde yavruların daha uzun, daha ince burunlara haiz olma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu, yiyecek mevcudiyetinin düşük olduğu bölgelerde yiyecek ararken gençlere avantaj sağlıyor.


Kaynak: Daily Mail / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer